2024: Efterårets opgaver før KV25

Omkring 60.000 deltog i Folkemødet 2024. Flere unge deltog: Mange kom til orde - ikke alle fra havnefrontens forkromede scener. Foto: HN.

Skrevet af

14. august, 2024

Hvilke opgaver står kommunerne over for det sidste efterår, før kampen om pladserne i byrådene for alvor går i gang op til KV25? Hvad med demokrati, læsefærdigheder, børn og unges trivsel – områder, alle vist mere eller mindre kan være enige om, skal tages alvorligt, når det handler om samfundets udvikling og vores fælles fremtid.

Områder med afledte opgaver for stort set alle dele af samfundet og kommunerne fra skoler over sundhed til arbejdsmarkedet – og bibliotekerne.

Det er samtidig ord, man bogstaveligt talt helt savner i centrale styringsredskaber i Danmark som senest i Aftale om kommunernes økonomi 2025 fra maj i år. Når der tales nøgtern realpolitik mellem regeringen og KL, bliver det let til ’udslusningsmuligheder og rammer for valgafholdelse’ og lignende begreber.

At det ikke er tilfældet ude i landet – blandt borgere, i foreningerne, i lokalsamfundene, kommunerne, erhvervslivet, organisationerne og blandt politikerne – kan man forvisse sig om som deltager i det voksende antal folkemøder rundt omkring i landet. Som det måske lidt poppet, men oprigtigt bl.a. lød på Kulturens Plads på Folkemødet i juni på Bornholm: “Har vi tabt kampen om børn og unges læsekultur? Det korte svar er ja! Det er afgørende vigtigt, at folkebibliotekerne og skolerne samarbejder for at fremme læselyst, og vi har brug for vores nationale politikere til at dagsordenssætte – gerne nu! Hvis vi ikke gør noget, bliver konsekvensen et dumt samfund, som træffer dumme beslutninger – det gider vi ikke vel?”. Se reportagen fra Allinge i Danmarks Biblioteker nr. 4, 2024.

Debatten fortsættes – først på kulturens eget folkemøde: Kulturmødet Mors 22. til 24. august fulgt allerede ugen efter af Klimafolkemødet i Middelfart 29. – 31. august.

På Mors den 23. august drøftes bl.a. ”Hvordan tackler vi trivselsdagsordenen – med kulturen som redskab” af Andreas Boesen (A), Horsens Byråd, Anne Mette W. Nielsen, Aalborg Universitet, Johan Brødsgaard (B), formand KL’s Kultur- Erhverv- og Planudvalg, Lone Føgh Westphall, Randers Bibliotek, Louise Høeg (V), Randers Byråd, Rasmus Byskov, Børne- og Kulturchefforeningen, og Stefan Hollænder Kvamm, Ry Højskole.

Og i Middelfart fredag 30. august sættes i ”Viden er fandeme ikke et synspunkt. Men kan vi diskutere alligevel?” fokus på formidling, reel forskning og debatkultur af Camilla Gregersen, DM, Christian Ibsen, CONCITO, Jesper Steenberg, Greater Cph Living Lab, og Mia Høj Mathiasson, SDU, mens Michel Steen-Hansen, Danmarks Biblioteksforening, leder samtalen.

Når det gælder udvikling og vigtige områder som demokrati, læsefærdigheder, børn og unges trivsel på kommunalt plan, må man sætte sin lid til de folkevalgte. Og simpelthen satse på, at engagerede politikere trækker disse spørgsmål – og folkemødernes input – med ind i deres lokale budgetdrøftelser.

Kommunerne er i fuld gang med debatten om budget 2025, budgetforslagene skal ligge klar 15. september og til 2. behandling senest 15. oktober.