Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25. Hvad sker der i Danmarks Biblioteksforening, hvor fremtidens folkebibliotek og biblioteksloven er på tapetet sammen med vedtægtsforslag og nye rammer for magasinet Danmarks Biblioteker.
Konturerne af fremtidens og regeringens ‘nye, samlede og ambitiøse kulturpolitik’ varslet af kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) tegner sig så småt. I hælene på Kulturpolitisk Redegørelse fra maj 2023, er flere lovforslag på kulturområdet drøftet i 2024 og på lovprogrammet for 2025. F.eks. lovforslaget om museumsreformen, der måske omsider efter års debat om området og om fordeling af statslige midler falder på plads. Regeringen lægger i øvrigt i sit forslag til finanslov op til at ‘styrke kulturen over fire år’ med ca. 600 mio. kr. i 2025-2028. Tom Ahlberg kigger bag om tallene her i bladet side 7.
Fremtiden for landets folkebiblioteker står ikke på kulturministerens lovprogram. Endnu. Som del af KV25 opfordrer Danmarks Biblioteksforening til at sikre bedre, opdaterede rammevilkår for folkebibliotekerne. Til at udnytte potentialet i de danske folkebiblioteker når det gælder store samfundsudfordringer. Og til at se på om biblioteksloven lever op til nutidens behov. Mange steder i landet løser folkebiblioteket ikke flere af de centrale opgaver, fordi man holder sig til lovens bogstav og formål. Eller er skåret uforholdsmæssigt meget ned.
En ny læsekultur efterspørges f.eks. og skal understøttes i sammenhæng med læsekrisen og tab af evnen til at fordybe sig. Bibliotekerne er på banen med bl.a. projektet National indsats for børn og unges læseglæde i fællesskab med forskere, biblioteker og skoler i kommunerne. Men udfordringen er større, det handler også om voksne og læsekultur; op imod en halv million voksne danskere har bl.a. svært ved at læse ifølge EVA (Danmarks Evalueringsinstitut). Manglende læsefærdigheder er en belastning for både den enkelte, erhvervslivet og ikke mindst demokratiet. Andre potentialer og udfordringer er f.eks. initiativer omkring kunstig intelligens og lokal folkelig forankring om bæredygtighed.
Lagde statsminister Mette Frederiksen (A) op til valg i sin tale ved Folketingsåbningen den 1. oktober? Tyder partiernes 16 timer lange åbningsdebat 3. oktober, som flere medier gisner om, på, at Danmark skal til valg to gange i 2025. Eller har SVM-regeringen indgået musketer-ed og fægter sig gennem 2025 og perioden ud til 31. oktober 2026, hvor der senest skal være folketingsvalg. En ting er sikkert, tirsdag den 18. november skal vi alle til stemmeurnerne til kommunal- og regionalvalget 2025.
Også Danmarks Biblioteksforening selv skal stemme i 2025 på en ekstraordinær generalforsamling under Bibliotekspolitisk Topmøde sidst i april. Her skal der tages stilling til et forslag til nye vedtægter med et forenklet valgsystem for den faglige del af medlemmerne ud fra et ønske om at sikre større engagement.
Danmarks Biblioteksforening er unik ved at omfatte både kommunalpolitikere, landets biblioteksejere, samt fagfolk og centrale biblioteksaktører. Det er de professionelle, ændringen gælder. Samtidig forenkles vedtægterne på forskellig vis.
Nye vedtægter, nyt blad og ny redaktør. Danmarks Biblioteker, biblioteksforeningens magasin som alle medlemmer og andre modtager seks gange årligt, har hidtil været en vedtægtsbestemt opgave, men udgår som en sådan. Men som både DB’s forperson og direktør pointerer, så har Danmarks Biblioteksforening også et fysisk blad i de kommende år. Om der ændres i antal af årlige numre mv. skal drøftes i Forretningsudvalget ligesom opgaven. Den ansvarshavende, skrivende redaktør og chefkonsulent runder 71 i oktober og har sagt op med udgangen af måneden. Derfor er dette dobbeltnummer af bladet årets sidste.
Den nationale kulturpolitik og biblioteket er arbejdstitlen på Forretningsudvalgets Seminar 2024 i Middelfart den 25. oktober. Samme fokus og folkebibliotekets samfundsmæssige værdi berøres sammen med det samarbejdende biblioteksvæsen, når Repræsentantskabet holder møde i Den Sorte Diamant den 22. november. Begge møder og beslutninger lægger op til både Bibliotekspolitisk Topmøde i Herning i april og til debatterne om kulturens og bibliotekets betydning i KV25.
Et interessant valgår tegner sig for kommunerne, når rådhusklokkerne ringer nytåret ind 31. december. Og samtidig et spændende år for Danmarks Biblioteksforening og bibliotekernes fremtid.