For få år siden besluttede gode kræfter blandt forfatterne og i bibliotekssektoren, at den dengang nye Blixenprisen også skulle uddele en formidlerpris. Årets vinder blev Anne-Marie Donslund fra Odsherred Litteratur- og Læsefestival.
■ En superglad Anne Marie Donslund, kultur- og litteraturkonsulent, sprudlede ved prisfesten og måtte næsten skubbes ned fra scenen af vært Ane Cortzen, da hun begejstret fortalte fortællingen om Odsherred Litteratur- og Læsefestival og dens søsterprojektet Odsherred læser. Hun har sammen med lokale kræfter og besøgende forfattere skabt de omfattende litteraturinitiativer, der skal give børn og unge i Odsherred lyst til at læse mere og selv skrive gennem forskelligartede aktiviteter i både biblioteker, kulturhuse, biografer, svømmehaller og tog samt skoler og gymnasier.
En sand ildsjæl som “– altid har en ny idé til at skabe litterære møder og fører dem ud i livet og som med sin enorme arbejdsindsats, livsglæde og kærlighed til litteraturen smitter alle, hun kommer i kontakt med”, lød det bl.a. i nomineringen.
“Anne Marie Donslund står i spidsen for en betydelig indsats i en af landets udkanter baseret på et grundsyn om, at litteraturen kan forandre liv, og at børn og unge kan blive bragt ud af ensomhed, få et rygstød og nyt selvværd ved at komme i nærkontakt med fortællinger, forfattere og ikke mindst med det kreative og skabende i dem selv.” Tjek https://ordiodsherred.com.
Øvrige formidlingspriser
Kun en kan vinde, men faktisk var to lige så spændende formidlingsinitiativer nomineret.
■ LiteratureXchange ved Jette Sunesen, Lise Kloster Gram og Noa Kjærsgaard Hansen. Den store internationale litteraturfe-stival i Aarhus blev lanceret i 2018 og fortsætter i år i dagene 13. til 23. juni. De omkring 150 møder og aktiviteter med danske og udenlandske deltagere arrangeres rundt omkring i byen ‘og byder på overraskende og anderledes litteraturoplevelser på gader og stræder’. Bag festivalen står Aarhus Litteraturcenter, Aarhus Kommunes Biblioteker & Folkeuniversitetet i Aarhus. Se årets program www.litx.dk/program
■ Børnebibliotekar og blogger Kathrine Bach Pachniuk for #1000 Bøger. Nybagte forældre tænker måske, at med et par bide-, bade- eller foldebøger fulgt en god stabel billed- og højtlæsningsbøger til ens lille barn, så er alt godt. Men skal man for alvor være langt fremme i skoene, er det 1.000 bøger før skolestart. Inspireret af internationale early literacy-erfaringer har Kathrine Bach Pachniuk, ansat på Kulturstationen Vanløse i København, frivilligt skabt #1000bøger. Hent inspiration til bogoplevelser for mindre børn og stimulér både ‘sprog, koncentration, lærelyst og fantasi’. Følg #1000bøger på bl.a. Instagram.
Bag formidlingsprisen står ud over Danmarks Biblioteksforening også Dansk Forfatterforening, Danske skønlitterære Forfattere samt Bibliotekarforbundet og Litteratursiden.dk.