Barrierer og borgere med særlige behov

Skrevet af

13. oktober, 2018

Biblioteksservices for folk med fysiske, psykiske, mentale eller sociale handicaps er fokus i LSN-sektionen. Vi arbejder med at udarbejde guidelines for bibliotekernes arbejde med de særlige målgrupper, men også helt håndgribeligt med at gøre IFLA-konferencen i sig selv mere tilgængelig i samarbejde med de lokale planlæggere og med enkeltstående projekter. F.eks. arbejdede vi sidste år sammen med en arbejdsgruppe under FN og udarbejdede til det formål en undersøgelse af, hvordan forskellige lande håndterer biblioteksbrugere med særlige behov, og hvordan det enkelt bibliotek understøtter disse gruppers deltagelse i samfundet.

Væk med barriererne
Designkonceptet Universal Design var udgangspunktet for LSNs del af konferenceprogrammet i Kuala Lumpur. Filosofien bag Universal Design er at gøre produkter og bygninger mest muligt barrierefri, og derved øge antallet af personer, der kan have glæde af det endelige produkt. Sessionen var tilrettelagt i samarbejde med Public Libraries-sektionen og havde både teoretiske oplæg om konceptet såvel som eksempler fra folkebiblioteker, som har taget konceptet til sig, som en måde at lave mere inkluderende biblioteksrum og services.

Gør det lettere
Som en del af LSN-arbejdet holdt jeg på en session med temaet “The Impact of Standards and Guidelines” et oplæg om det danske projekt Gør det Lettere, omtalt i Danmarks Biblioteker nr. 3 2018, hvor vi har brugt IFLAs guidelines for Library Services to People With Dyslexia som baggrund for en bedre service til ordblinde og svagtseende borgere. I projektet deltager i 2018 25% af de danske kommuner.

Svagtseende og flygtninge 2019-fokus
I det kommende år er vi blevet budt op til dans af så mange forskellige andre sektioner og grupper, at vi faktisk er blevet nødt til at skubbe en del opgaver. De to store ting er et tilbud om at være samarbejdspartner på en Satellit-konference i Cairo i sommeren 2019 om bibliotekernes rolle i forhold til Marrakesh-traktaten og en forespørgsel fra IFLAs hovedkvarter om at samarbejde på en publikation om biblioteksservices til flygtninge. Det betyder, at vi må udskyde blandt andet et tilbud om at få udgivet en bog baseret på vores Guidelines for Biblioteksbetjening af hjemløse samt en hel masse småopgaver.

Ud over LSN-arbejdet har et af de temaer, der fyldte meget for mig på årets konference i Kuala Lumpur, været advocacy og de mange værktøjer og metoder, der findes til det. Foreløbig har jeg en aftale med IFLAs advocacy-team om at snakke sammen om at skrive et indlæg på deres blog.

Ny energi
Der er ikke en uge i året, hvor jeg løber hurtigere end den uge, jeg er på IFLA-konferencen eller WLIC (World Library and Information Congress). Der er heller ikke en uge, hvor jeg får mere energi, flere nye kontakter eller bedre mulighed for at lære. Jeg kan kun anbefale frivilligt fagarbejde: Vær vild med dit fag!

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget