Bibliotekerne er helt afgørende for os og vores kulturliv

Fra ministeriet i København - kulturminister Jakob Engel Schmidt (M). Foto: Stine Bidstrup/ Ritzau Scanpix.

Skrevet af

17. juni, 2024
Download hele magasinet som pdf:

– Først og fremmest tak for endnu et år med en stor indsats for læsning og lokale samtaler, debatter og dannelse, mødesteder og frirum, oplevelser og viden. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) kunne ikke deltage men sendte en videohilsen til de mange, mange kommunalpolitikere, kultur- og biblioteksfolk på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 i Sønderborg.

Klip fra ministerens tale

Ministeren glædede sig over de seneste tal fra Danmarks Statistik. De viser, at udlånene fra bibliotekerne, fysiske og digitale, er steget igen fra 2022 til 2023.

– Der bliver lånt, og der bliver læst rundt omkring i hele landet og indsatsen for læsning og mødet med bøgernes verden er noget, jeg gerne vil fremhæve. Særligt fordi det er så utroligt vigtigt for vores børn og unge. Der er så meget som kæmper om børnenes tid, opmærksomhed og koncentration.

– I kender det, og vi taler hele tiden om det. Både politikere, eksperter, ja også i medierne. Kort sagt – der er hård konkurrence med snapchat, youtube, twitch og de sociale medier, som ellers findes. Og hvad med de chatbots, som er flyttet ind – uden vi har bedt dem om det? Flere børn skal introduceres for bøgernes forunderlige verden, fastslog kulturministeren.

Bøger og litteratur er, som Jakob Engel-Schmidt ser det, et afgørende element i en opvækst. Vigtigt er det, at unge mennesker og børn har noget at fordybe sig i og med. 

– Det mindste, vi kan gøre, er at sørge for, at der er en stak gode og ikke alt for slidte bøger at gribe til, når børnene har lagt mobilen fra sig og måske er gået ind på biblioteket. I den nye aftale om folkeskolen er der fundet penge til fysiske bøger. Det er bøger til undervisning og til læs-ning.

Selv var ministeren glad for at kunne fortælle, at han netop havde øremærket 21 mio. kroner af udviklingsmidlerne i 2024 til at udbygge samarbejder om børns læ-seglæde.

– Målet er booste børns lyst til at læse gennem engagerende formidling og bedre adgang til fysiske bøger. Det håber jeg i vil tage godt imod.

Vi taler meget om, at børn og unges skærmforbrug skal ned. En af vejene til dette er at skrue op for glæden ved at læse en fysisk bog.
Men så er det selvfølgelig en forudsætning, at børn og unge har let adgang til bøger, og at de møder litteraturanbefalinger, som kan inspirere dem til den næste læseoplevelse.

Samarbejde på tværs lokalt er nøglen. Ministerens ønske er, at de 21 mio. kroner får skubbet gang i nye samarbejder på tværs af folkebiblioteker og skolebiblioteker, så flere børn og unge bliver introduceret for og fanget af bøgernes verden.

Udviklingsmidler til folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre vil i 2024 derfor have særligt fokus på at løfte samarbejdet mellem folkebiblioteker og de pædagogiske læringscentre på landets skoler. Indsatsen bygger videre på tidligere års indsatser fra Kulturministeriet, hvor folkebiblioteker i samarbejde med skolefritidsordninger, børnehaver m.fl. arbejder på at gøre bøger og oplevelser med litteratur til en naturlig del af børnenes hverdag. Udover de 21 mio. kroner afsættes deri øvrigt yderligere 3,4 mio. kroner i 2024 til bibliotekernes digitale udvikling. Midlerne vil kunne søges fra begyndelsen af juni.

Meget mere end bøger. I dag står bibliotekerne for mange andre dannelsesmæssige, demokratiorienterede og folkelysende aktiviteter og opgaver lokalt.

– Jeg ved også, at bibliotekerne har mange andre områder end læsning og bøger på radaren. Og I har gjort mig opmærksom på, at biblioteksloven ikke giver helt tidssvarende rammer til de mange opgaver bibliotekerne i dag løser.

Budskabet er modtaget, sagde kulturministeren og kvitterede for en god snak med Paw Østergaard Jensen (A) og Michel-Steen Hansen fra Danmarks Biblioteksforening.

– Jeg har lovet, at vi følger op på den gode samtale. Og de gode samtaler, vi har haft om bibliotekernes rammer, så snart der er mulighed for det. Jeg har også lovet Paw og Michel, at vi og at jeg vil gøre mit for at fortælle kommunerne, at der er behov for, at de prioriterer deres biblioteker. For bibliotekerne er helt afgørende for vores kulturliv.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Kultur som sundhedsfremme

Med budgetforliget for 2025 går Region Midt forrest og putter nu flere millioner kroner i kulturen som et element i sundhedsfremme

Børn og unges adgang til kultur

Uanset baggrund og bopæl skal børn og unge opleve kunst og kultur og selv deltage i den. Center for Boligsocial Udvikling og Kulturens Analyseinstitut har igangsat stort ...

Kulturens veje til forandring

Også i år var Danmarks Biblioteksforening, Dansk Kulturliv og de øvrige biblioteksorganisationer af sted til øen i Østersøen.

Ny CB-aftale med øget fokus på børn og unges læsning

Landets seks centralbiblioteker er en overbygning til kommunernes folkebiblioteker og sikrer på landsplan borgerne lokal adgang til både ekstra materialer, nye fagkompetencer og ...

Set fra MIN stol: Vi skal vække børnenes lyst til at læse

Med nyt Børnekulturhus for leg og læring vil Stevns Kommune genoplive læselysten og samtidig give børn med læsevanskeligheder nye oplevelser. Folkebibliotekerne står ved en ...