Kultur som løsning i en krisetid – demokratikrise, læsekrise, trivselskrise – fik masser af opmærksomhed i Sønderborg. Det gjorde også en anden af tidens store udfordringer.
Kunstig Intelligens (AI) er et teknologisk felt i rivende udvikling. Teknologien medfører enorme udfordringer og muligheder for borgere og samfund og for biblioteker. På tværs af et nyt partnerskab mellem Centralbibliotekerne, Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekschefforeningen, Det Digitale Folkebibliotek og KOMBIT ser man et behov for at skabe national samling og retning, refleksion og samtale om de store forandringer, som sektoren står midt i og overfor med kunstig intelligens. Behovet for refleksion og retning har været efterlyst af folkebiblioteker landet over, siden firmaet OpenAI lancerede chatrobotten ChatGPT i november 2022.
Det er ikke en simpel opgave at skabe samling og retning i et felt, der er kendetegnet ved at være i konstant og hurtig bevægelse. Partnerskabet har derfor i starten af i år igangsat et udviklingsforløb og udgivet FREMTIDSBRIEF. Bibliotekerne & kunstig intelligens i et fremtidsperspektiv. På topmødet i Sønderborg inviterede man til et fælles kick-off for en større visionsproces.
Bibliotekerne & kunstig intelligens i et fremtidsperspektiv
To forskere, Bugge Holm Hansen, Head of innovation & technology, og Sofie Hvitved, Futurist og senior advisor, fra Instituttet for Fremtidsforskning stod for kick-off indslaget. Her blev FREMTIDSBRIEF’et introduceret og siden yderligere kommenteret i to workshops. Brief’et arbejder med tre spor: Borgerne, Det tekniske og Ledelse.
Partnerkredsens fremtidsbrief og lanceringen på Bibliotekspolitisk Topmøde er kun første kapitel i et længere udviklingsforløb. Som det blev fremhævet, handler det ikke om ’hvorvidt bibliotekssektoren skal forholde sig til kunstig intelligens eller ej, men om hvordan man skal gøre det’. Dialogen om kunstig intelligens fortsætter efter topmødet med workshops og nedslag omkring de tre forskellige spor. Følg processen på centralbibliotek.dk.
Thore Husfeldt, professor og vice-institutleder ved IT Universitetet København, tog topmødedeltagerne gennem udviklingen i onlinesøgning i indlægget: Kunstig intelligens, demokrati og vidensamfundets kultur. Hvordan hænger det sammen?
Se introduktionen på dbtop.dk – og i øvrigt Leif Andresens omtale af et lignende Thore Husfeldt oplæg i Danmarks Biblioteker nr. 3, 2024 side 26.