Billund Bibliotek – i Børnenes Hovedstad

Skrevet af

22. april, 2014

By- og biblioteksudvikling
Billund By får i samme anledning et regulært ansigtsløft. Byen skal som Børnenes Hovedstad udvikles til et legende byrum og som en by for børn i alle aldre i årene 2011-2014. Initiativet handler også om nye former for turisme, erhvervsudvikling og om at gøre kommunen til et endnu mere attraktivt sted at bo. Der etableres nyt Lego Museum og aktiviteter i det tidligere rådhus, ligesom der planlægges nye former for boliger. Lokalt samarbejdes f.eks. med kommunens skoler og med biblioteket.

Visionen er, at børns fantasi, kreativitet og læring skal udvikles, når de besøger Billund Bibliotek. Dette skal primært ske ved at skabe et interaktivt og eksperimenterende miljø, hvor leg og bevægelse stimuleres i forhold til læring. Med den skitserede profil bliver Billund Bibliotek et helt unikt sted, som matcher og understøtter visionen bag Børnenes Hovedstad og samarbejdet med LEGO.

Lokalt og internationalt fokus
Biblioteket skal fuldstændig gentænkes. Bibliotekets døgnrytme tænkes ind i moderniseringsplanerne, således at borgerne møder et tidssvarende, spændende og udfordrende bibliotekstilbud i hele åbningstiden. Billund Bibliotek skal desuden fungere som et internationalt servicecenter, som såvel fysisk som digitalt er tilgængeligt for alle borgere.

Rummet skal som udgangspunkt være multifunktionelt, indbydende og naturligvis overskueligt. Der vil være en lang række forskellige tilbud, som skal være nemme at finde frem til og nemme at anvende for kommunens borgere og selvfølgelig ikke mindst for de mange udenlandske besøgende i Børnenes Hovedstad – både i den betjente og selvbetjente åbningstid.

Vi har lige modtaget tilsagn om støtte fra Kulturstyrelsen og Udviklingspuljen på 392.000 kr. i 2014 til konkretisering af idéerne i det første visionskatalog. Så det går vi snarest i gang med. Moderniseringen af Billund Bibliotek omfatter også de tekniske faciliteter i Billund Centret og vil efter planerne finde sted i perioden 2014-2015. Kontakt undertegnede – OBI@billund.dk – for yderligere oplysninger.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget