Sundhedsvæsenet er under stort pres i disse år, bl.a. afledt af mistrivsel blandt danskerne. Det kalder på oprustning både sundhedspolitisk og i form af nye og anderledes initiativer. Med budgetforliget for 2025 går Region Midt forrest og putter nu flere millioner kroner i kulturen som et element i sundhedsfremme.
Noget formand for regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau (A), ved offentliggørelsen af budgettet udtrykte håb om vil smitte af på resten af landet. I forligsteksten pointeres det, at: ”WHO (World Health Organization) har dokumenteret, at kultur er en afgørende parameter for menneskers sundhed.”
Forligsparterne ønsker at udbygge den eksisterende regionale indsats på området for kultur som sundhedsfremme. Forligsparterne prioriterer samlet set 4 mio. kr. til området. Der peges samtidig på forskellige projekter omkring musik og gode erfaringer på feltet. Det handler ikke alene om mistrivsel, kultur kan også være med til at fremme sundheden blandt patienter med en kronisk sygdom, siges det. Forligsparterne ønsker, at erfaringerne med kultur som sundhedsfremme udbredes til alle regionens hospitaler.
Der afsættes i 2025 en pulje på 2 mio. kr. inden for Regional Udvikling til at understøtte relevante kulturaktører fra civilsamfundets deltagelse i projektet. Regional Udvikling faciliterer koordineringen i regi af den regionale kultur som sundhedsfremme indsats. Samtidig sikres det, at hospitalerne kan afsætte de nødvendige ressourcer til at implementere projekterne. Der afsættes yderligere en pulje på 2 mio. kr. på sundhedsområdet til hospitalernes understøttelse af initiativerne.
Det vakte derfor nogen røre, og ikke bare i Region Midt, da det i det nye regeringsudspil i september i år til Sundhedsreform 2024 bl.a. hed: ”Regeringen foreslår dog, at opgaver vedrørende kultur og grænseoverskridende samarbejder flyttes til kommunalt niveau. Derudover foreslår regeringen, at en række opgaver knyttet til regionernes regionale udviklingsstrategier og aktiviteter bortfalder. Bortfaldet skal ses i lyset af regeringens opmærksomhed på, at ressourcerne fokuseres mest hensigtsmæssigt og effektivt. Bortfaldet bidrager til at finansiere den samlede reform og et styrket sundhedsvæsen.” Foreløbig er der fra politisk side lagt låg på denne mindre del af reformforslaget.
Hvilken rolle spiller kultur og sundhed for mentalt velvære? De sidste 10-15 år har man i bl.a. Sverige og England haft et voksende offentligt fokus på, hvad kultur kan i forhold til sundhed.
Her i landet har enkelte virksomheder og kommuner også arbejdet med kombinationen. Kultur på recept er f.eks. i dag et sundhedstilbud i Aalborg Kommune til borgere, der oplever mistrivsel.
At koblingen giver mening blandt borgerne selv, fremhævede en Kulturbarometermåling, offentliggjort af Applaus i juni i år, hvor udmeldingen lød: ”Borgerne mener, kulturen bidrager positivt til psykisk velvære”. 66% af borgerne er enige i, at professionelle kulturoplevelser bidrager positivt til deres psykiske velvære. Se rapporten på applaus.dk.
kortlink.dk/applaus/2r2cw.