Kulturens veje til forandring

Foto: Thomas Evaldsen & co.

Skrevet af

14. august, 2024

Kulturens Tale, læsekultur, fremtiden i 2030-perspektiv og Kulturens veje til forandring. Med Folkemødet på Bornholm i spidsen udgør landets store folkelige møder en unik platform for direkte demokrati. Her kan tusindvis af landets borgere, hundredvis af organisationer, virksomheder og andre deltage i og bidrage til den aktuelle debat og møde landets politikere.

I Folkemødets uformelle regi og åbne rum omkring Allinge Havn og by kan enhver i princippet tage ordet. Også i år var Danmarks Biblioteksforening, Dansk Kulturliv og de øvrige biblioteksorganisationer af sted til øen i Østersøen. I år med særligt fokus på et nyt debat- og udviklingsformat Kulturens veje til forandring.

Kulturens Plads og Kulturens Tale

Epicentret for kulturdebatter og aktuel kulturpolitik samt indslag af musik, poesi og ikke at forglemme Kulturens Tale var igen i år Kulturens Plads og dens store sorte lade på Lindeplads 2B fra den 13. til 15. juni.

Her tilbød Dansk Kulturliv og partnere i sidegaden til Allinge Havn, Folkemødets absolutte centrum, ny indsigt i og debat om aktuelle spørgsmål – samt kulturoplevelser som afbræk og inspiration midt i Folkemødets utal af diskussioner om demokrati og samfundets udvikling. Folkehuset Absalon stod igen for pladsens tilbud om bl.a. mad og drikke; med sidste års store succes i baghånden var der skabt mulighed for endnu flere til de velbesøgte fællesspisninger på Kulturens Plads.

I løbet af Folkemødet holdt en lang række af de politiske partiers kulturordførere Kulturens Tale for gæsterne på Kulturens Plads. Om deres egne kulturpolitiske visioner for kulturen og ambitioner for fremtidens kulturliv eller om særlige vinkler på kulturens betydning for samfundet, det enkelte menneske og for demokratiet. I rækken af kulturordførere talte Søren Espersen, kulturordfører i Folketinget for Danmarksdemokraterne siden 2022, bl.a. om det kulturlandskab, vi kender fra højskolesangbogens digtere, og hans frygt for dets forsvinden i en indirekte replik til biodiversitetskrisen og den grønne trepartaftale.

Et par af de vigtige debatter

“Har vi tabt kampen om børn og unges læsekultur?” samlede masser af opmærksomhed. Her drøftedes problematikken og mulige greb – med løbende udskiftning – af Magnus Herrman, næstformand Danske Skoleelever, Noemi Katznelson, leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Simon Skov Fougt, forskningsleder PIRLS undersøgelsen/DPU, Runa Barbara Petersen, formand, Pædagogisk LæringsCenterForening, May-Britt Diechmann, forperson, Bibliotekschefforeningen, Thomas Illum Hansen, Forskningschef, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Charlotte Broman Mølbak (F) Folketinget, og Filiz Sarah Thunø, Roskilde Byråd (A) med Kasper Sand Kjær som moderator.

I “Bøffer, Biler, Bælgfrugter og Biblioteker – spørg om alt!” med Christian Ibsen, direktør i CONCITO den grønne tænketank, og Thomas Sture Rasmussen, Danmarks Biblioteksforening og lidt senere i “Sammen om Fremtiden” var fokus på mål og midler i forhold til 2030-agendaen og bl.a. bibliotekernes roller lokalt med Nicklas Larsen, forsker, Instituttet for Fremtidsforskning, Mogens Lykketoft, formand Energinet, Sofie Winge-Petersen, Ungeklimarådet, Co-founder i Paint’R, Ida Kildsgaard Larsen, Ungeklimarådet, Forandringsagent, KFUM og KFUK i Danmark, Erik Ancher Larsen, formand Ældrerådet på Bornholm, Niklas Stenbye, tidl. formand for Bornholms Ungeråd og folketingskandidat for Venstre samt Thomas Sture Rasmussen, Verdensmålskoordinator, Danmarks Biblioteksforening.

Blandt de øvrige partnere bag det omfattende program på Kulturens Plads i år var bl.a. Applaus, Kulturens Analyseinstitut og Tænketanken Fremtidens Biblioteker. Som Michel Steen-Hansen, direktør i danmarks Biblioteksforening, ser det, er det oplagt for bibliotekernes forening at være med til at skabe rammerne for en decideret kulturscene på Folkemødet: “Bibliotekerne er med til give alle mennesker mulighed for kulturoplevelser og nyt perspektiv på tilværelsen. Bibliotekerne skaber desuden allevegne lokale rammer for viden og for at kunne deltage, og det gør de blandt andet ved at skabe debat og demokratiske samtaler i lokalsamfundet”.

Kulturens veje til forandring

Som en kommentar til regeringens plan om et kulturpas for unge og et indspark i bl.a. trivselskrisen var et gennemgående tema i pladsens program “Hvordan skaber vi bedre adgang til kunst og kultur for unge?”. Dansk Kulturliv, Teatercentrum, Applaus,  Kulturmødet og Region Midtjylland er gået sammen om at bruge Folkemødet og Kulturmødet som afsæt for starten på en kulturpolitisk samtale om, hvordan der reelt kan skabes bedre adgang til kunst og kultur for unge i udskolingsalderen og opefter.

Initiativet Kulturens veje til forandring er samtidig et forsøg på at gentænke debatformatet og i stedet etablere en form for dilemmasamtale, hvor et nyt udvalg henover henholdsvis Folkemødet og Kulturmødet præsenteres for eksperter og brancherepræsentanter. Disse giver hver især udvalget aktuel viden og indblik i problematikker, som ofte ligger til grund for deres møde mellem unge og kulturliv, og desuden eksempler på, hvordan de arbejder med unge som målgruppe. Herudfra skal udvalget i august på Mors afgøre 1) Hvordan de ønsker at formidle den indsigt, de har fået og 2) Hvordan og om dette kan udarbejdes i en række anbefalinger til relevante parter og måske regeringen. På baggrund af drøftelserne på Folkemødet fortsættes samtalen således på Kulturmøde Mors i dagene 22. til 24. august i år.

Kulturens veje til forandring-udvalget. Dets medlemmer er: Simon Skytte, repræsentant for UngKult, Dana Hamio, forperson Mino Ung, Marie Holt Hermansen, medlem af Trivselskommisionen og tidl. formand for Danske Skoleelever, Anni Nørskov Mørch, Udvalgsleder for Projektstøtteudvalget Kunsthåndværk og Design, og Paw Østergaard Jensen (A), forperson for social- og sundhedsudvalget i Albertslund Kommune samt forperson for Danmarks Biblioteksforening. Foto: LSM.

På gensyn på Kulturens Plads til FOLKEMØDET 2025 den 12. til 14. JUNI.
Læs mere om årets Folkemøde og følg planerne for næste år på folkemoedet.dk.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Kultur som sundhedsfremme

Med budgetforliget for 2025 går Region Midt forrest og putter nu flere millioner kroner i kulturen som et element i sundhedsfremme

Børn og unges adgang til kultur

Uanset baggrund og bopæl skal børn og unge opleve kunst og kultur og selv deltage i den. Center for Boligsocial Udvikling og Kulturens Analyseinstitut har igangsat stort ...

Bagom Kulturens Plads

Hvad betyder Folkemødet og Kulturens Plads set i en bibliotekssammenhæng? Idéen til en fælles plads omkring kulturen opstod op til Folkemødet i 2020, som dog blev aflyst pga. ...

Ny CB-aftale med øget fokus på børn og unges læsning

Landets seks centralbiblioteker er en overbygning til kommunernes folkebiblioteker og sikrer på landsplan borgerne lokal adgang til både ekstra materialer, nye fagkompetencer og ...

Set fra MIN stol: Vi skal vække børnenes lyst til at læse

Med nyt Børnekulturhus for leg og læring vil Stevns Kommune genoplive læselysten og samtidig give børn med læsevanskeligheder nye oplevelser. Folkebibliotekerne står ved en ...