Landets seks centralbiblioteker er en overbygning til kommunernes folkebiblioteker og sikrer på landsplan borgerne lokal adgang til både ekstra materialer, nye fagkompetencer og fælles udviklingsinitiativer. Der er netop indgået en ny rammeaftale med kulturministeriet og som noget særligt skal de i perioden 2025-2028 anvende i alt fem mio. kroner mere årligt til bl.a. bøger og materialer. Centralbibliotekerne supplerer de lokale folkebibliotekers tilbud til borgerne med ekstra bøger og andet materiale, som folkebibliotekerne ikke selv har liggende på hylderne.
Til CB-opgaverne er der afsat en finanslovsbevilling på 79,3 mio. kr. årligt. Heraf anvendes for perioden 2025-2028 ca. 55 mio. kr. årligt til materialeoverbygning- en. I perioden skal man så anvende i alt fem mio. kroner mere årligt til bl.a. bøger af denne samlede ramme.
Derudover sætter kulturministeren særligt fokus på læsning og digital dannelse. Centralbibliotekerne skal i de næste fire år fungere som regionale læsecentre, der hjælper landets folkebiblioteker, folkeskoler og andre aktører til at skabe læselyst og læseglæde. Læsecentrene skal skabe og formidle redskaber til at styrke læsning direkte til biblioteker, forældre og relevante institutioner, så især flere børn og unge får lyst til at læse.
Endelig skal centralbibliotekerne stå for en særlig indsats omkring digital dannelse – for både børn, unge og voksne. I samarbejde med bl.a. Center for sociale medier, tech og demokrati og aktører fra folkeskoler og uddannelser, skal centralbibliotekerne udvikle, formidle og tilbyde undervisningsløsninger, som f.eks. understøtter borgernes viden om informationssøgning, kildekritik og fake news.