Børnekulturhuset i Stevns Kommune skal gå hånd i hånd med den undervisning, børnene møder i skolen, men tilbyde adgang til læsning og litteraturens verden på en anderledes måde.
De traditionelle biblioteker er under transformation – fra klassiske bogsamlinger til nye steder for læselyst, vidensoplevelser og lokale væresteder.
De traditionelle biblioteker er under transformation – fra klassiske bogsamlinger til nye steder for læselyst, vidensoplevelser og lokale væresteder. Historien om udviklingen af det nye børnekulturhus er således også en historie om et bibliotek i nødvendig forandring.
“Vi er nødt til at tænke nyt, hvis vi skal sikre bibliotekerne en fortsat plads i danskernes kulturelle og demokratiske dannelse”, fastslog Bjarne Nielsen (I), formand for Udvalget for Arbejdsmarked, Erhverv, Kultur og Turisme i anledning af indvielsen i Hårlev.
Udviklingen af et nyt børnekulturhus i Hårlev er støttet af Nordea-fonden, der bl.a. støtter initiativer for det gode liv – og har ydet 2,15 mio. kroner til husets indretning. Stevns Kommune har støttet med et tilsvarende beløb. Borgmester Henning Urban Dam Nielsen (A) takkede ved en festlig og velbesøgt åbning 4. maj varmt Nordea-fonden for støtten. “De troede på vores idé med et børnekulturhus i Stevns og viste os tillid, og nu har vi kvitteret ved at indvie et hus, som lever op til alle de håb og forventninger, vi havde, da vi startede.”
Børnekulturhuset skal styrke børns læring og læsning. Målgrupperne er de yngste børn (0-6 år), startlæserne (6-9 år) og store børn (9-12 år) – og afspejles i husets forskellige aktivitetszoner:
• Lydengen for de helt små (0-1,5 år), hvor børnene kan sanse og sætte lyd på oplevelserne.
• Hønserækken for de yngste (0-6 år), hvor historierne fortælles.
• Ordbjerget for alle, hvor man kan være mange om fælles oplevelser.
• Bogborgen for startlæsere (6-9 år), hvor børn er på deres helt eget første læseeventyr. Her kan man gribe en bog og helt bogstaveligt kravle ind i reolen og finde sit yndlingslæsehjørne.
• Læseraketten er for alle, der selv kan kravle op og ned igen. Her kan man sidde og læse med udsigt over hele biblioteket.
• Litteraturstrædet for de ældre børn (9-14 år), hvor børnene møder litteraturen på mange måder.
• Ordfråseriet for alle, hvor man gerne må tale med mad i munden.
Børnekulturhuset på 650 kvadratmeter er indrettet i Hårlev Biblioteks tidligere biblioteksrum. Det er ikke kun for børn men også fortsat hjemsted for et ‘almindeligt’ bibliotekstilbud, hvor bøgerne nu præsenteres på en anden og mere indbydende måde, som kan pirre øjet og vække nysgerrigheden.
Nordea-fonden har støttet projektet i Stevns Kommune og uddeler hvert år ca. 500 mio. kroner til projekter. Har du en god idé til, hvordan du kan udvikle dit bibliotek med udgangspunkt i LÆS og børns læselyst, så henvend dig til fonden for dialog om mulig støtte.
THOMAS MEYHOFF, Stevns Kommune.
Fotos: NOAA