Mandag aften den 11. november mødtes kulturpolitikere og biblioteksfolk på Aalborg Bibliotek til Kulturpolitisk Regionstræf for at diskutere hvordan kultur og sundhed kan understøtte hinanden, når det handler om borgernes trivsel.
Advarsel mod sundhedsreformens konsekvenser for kulturens rolle
Regionrådsformand Mads Duedahl (V) åbnede Kulturpolitisk Regionstræf i Nordjylland med en stærk advarsel om konsekvenserne af regeringens sundhedsreform. Han fremhævede et særligt problematisk aspekt i reformen: at regionerne ikke længere må iværksætte kulturtiltag som en del af sundhedsarbejdet. Ifølge Duedahl er det en gal vej at gå, da kultur og sundhed har dokumenterede synergier, der kan styrke borgernes trivsel og forebygge mentale sundhedsproblemer.
Dertil understregede Duedahl risikoen ved afskaffelsen af de såkaldte kulturaftaler, som hidtil har sikret midler til tværkommunale kulturinitiativer. Han advarede om, at uden disse øremærkede midler vil mange kommuner bruge pengene til infrastrukturelle projekter som asfalt og vejvedligeholdelse i stedet. Dette vil svække kulturens rolle som sundhedsfremmende faktor og mindske dens potentiale for at skabe trivsel og sammenhængskraft i lokalsamfundene.
Kultur på dagsordenen: Debat om kulturens samfundseffekter
Undervejs i arrangementet blev der flittigt debatteret, hvordan man politisk og strukturelt kan øge fokus på kulturens effekter i forhold til samfundets store udfordringer. De åbenlyse problematikker som læsekrisen og børns dalende læselyst og læsefærdigheder blev nævnt, men særligt var der fokus på kulturens potentiale til at fremme trivsel blandt unge. Forskning peger på, at kulturelle aktiviteter som biblioteksbesøg kan styrke både fællesskab og mental sundhed.
Oplægsholderne opfordrede til, at politisk opbakning og strukturelle ændringer er nødvendige for at realisere kulturens potentiale. Med stigende mistrivsel blandt unge og en voksende læsekrise blev det slået fast, at kulturen rummer vigtige redskaber til at løfte de unge og styrke deres muligheder for at blive en del af samfundet gennem læselyst og fællesskaber.
AI og digital dannelse i børnenes hverdag
Steen Søgaard (Borgerlisten), formand for Fritids-, Kultur- og Turismeudvalget i Brønderslev Kommune, præsenterede bibliotekernes rolle i at fremme digital dannelse blandt børn og unge. Han beskrev, hvordan bibliotekerne kan fungere som drivkraft for at udvikle kildekritiske evner og etisk refleksion over kunstig intelligens (AI). Søgaard understregede, at AI udgør en stor samfundsmæssig udfordring, og at bibliotekerne bør gå forrest i at sikre borgerne fri og lige adgang til information samt støtte skolerne i at navigere i de mange faldgruber og muligheder, AI bringer med sig.
Kultur og erhverv går hånd i hånd i Hjørring
Thomas Klimek (A) fra Hjørring Byråd fortalte om en ny tilgang til at forene kultur og erhvervsliv. Inspireret af borgermøder og inputs fra lokale virksomheder ønsker Hjørring Kommune at bygge bro mellem kulturen og erhvervsuddannelserne. Klimek forklarede, hvordan man gennem partnerskaber og netværk kan fremme forståelsen af kulturens betydning, også i erhvervsmæssig sammenhæng. Med initiativer som kultursommerskoler og erhvervsfaglige netværk er målet at tiltrække nye generationer som aktive kulturbrugere og skabe en platform, hvor kultur kan blive en del af erhvervslivets dagsorden. Klimek understregede, at kultur ikke kun skal ses som økonomisk vækst, men også som en fundamental del af velfærd og dannelse.
Unge og relationer på biblioteket: Eksemplet fra Frederikshavn
Christina Gregersen Olsen og Rasmus Ulfkjær Østergaard fra Bibliotek og Borgerservice i Frederikshavn fortalte om deres arbejde med at skabe et mere inkluderende miljø for unge på biblioteket. Gennem en relationel tilgang, hvor personalet møder de unge på deres egne præmisser, er det lykkedes at opnå en kulturændring, som tiltrækker unge, der ellers ikke ville have set biblioteket som et relevant sted for dem. Den pædagogiske tilgang har skabt nye muligheder for unge, der måske tidligere så biblioteket som et kedeligt sted, til at blive aktive deltagere i bibliotekets fællesskab og tilbud. Dette har tilført en social dimension til bibliotekets arbejde og viser, hvordan biblioteket kan fungere som en tryg og inspirerende ramme for unge.
Opsamling: Bibliotekernes rolle i fremtidens trivsel og digital dannelse
Claus Mørkbak Højrup rundede aftenen af med en opsamling, hvor han understregede vigtigheden af samarbejde mellem biblioteker, kulturinstitutioner og politikere for at sikre, at bibliotekerne kan udnytte deres fulde potentiale som dannelsesinstitutioner. Arrangementet i Nordjylland blev en stærk påmindelse om bibliotekernes centrale rolle i både trivsel og digital dannelse samt behovet for at styrke deres position i det politiske landskab og over for befolkningen.