Aftale om kulturpas er en realitet

Skrevet af

20. november, 2024

Alt for mange unge har det svært og kæmper med at blive en del af samfundets fællesskaber. Derfor er Regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet nu klar med en model for forsøg med kulturpas.

Kulturpasset skal skabe bedre forudsætninger for, at unge kan blive en del af samfundets kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber. Det vil ruste dem til at komme tættere på uddannelse eller job.

Det kommende kulturpas kommer til at køre gennem to forsøg. I det ene forsøg får de unge et kulturpas i form af et digitalt betalingskort, hvor der er 2.000 kr. til rådighed, som kan bruges på fx teater, museumsbesøg eller dyrke idræt. For at hjælpe de unge med at finde nye fællesskaber vil et nyt nationalt partnerskab tage dem i hånden, så de ikke sidder alene med kulturpasset. Partnerskabet, som vil bestå af organisationer inden for dansk kultur- og idrætsliv, vil identificere de unge, give kulturpasset til dem og hjælpe til, at de kommer afsted til relevante oplevelser, som kulturpasset kan tilbyde.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Vi har sat os i spidsen for en meget svær mission. Vi vil have unge, der ofte står et svært sted i livet, ud i nye fællesskaber. Jeg tror på, at kulturen, foreningslivet og idrætten kan give uvurderlige oplevelser for den enkelte og skabe vigtige fællesskaber, som kan give de unge mod på livet og selvværd, som i sidste ende ruster dem til at komme i job og uddannelse. For at lykkes skal vi have hjælp fra de mange dygtige organisationer, der kender de unge og arbejder med dem til dagligt. Med deres hjælp er jeg overbevist om, at vi kan få gjort en forskel for mange unge.”

Læs mere om aftalen.

Kulturministeren modtager ny appel: Alle børn og unge har ret til at være læsere

Det skal være en politisk ambition, at alle børn og unge i Danmark har mulighed for at deltage i en stærk læsekultur.

Ny stor indsats skal styrke børns digitale dannelse i skole, fritid og hjem

En ny platform er gået i luften med den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark

Lokal kulturpolitik handler om at skabe byer, hvor vi har lyst til at leve og bo

"Det lokale kulturlivs styrke er et direkte termometer for, om folk vil bo et sted, og om de har et godt liv, der hvor de bor."

Trivselskomissionen anbefaler

I dag udkommer trivselskomissionens anbefalinger. Et vigtigt emne, som mange er stærkt optagede af, også Danmarks Biblioteksforening.

Beslutning i Ankestyrelsen baner vej for ændret praksis i Københavns kommune

Ankestyrelsens afgørelse fastslår, at Københavns Kommune har fejlfortolket regler for biblioteker og kulturhuse

Kom med på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2025 i Herning

Danmarks Biblioteksforening og Herning kommune og bibliotek inviterer til Det Bibliotekspolitiske Topmøde den 24. og 25. april 2025 på Kulturhotellet.

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt

Nye retningslinjer på vej for arrangementer på Københavnske biblioteker og kulturhuse

Nye retningslinjer i Københavns kommune skal sikre, at kulturhuse og biblioteker igen kan huse debatter om udenrigspolitiske anliggender