Den amerikanske techgigant Amazon, grundlagt af Jeff Bezos, har ifølge vores oplysninger, den 1. april, udtrykt konkret interesse for at opkøbe den danske digitale biblioteksplatform eReolen. Ifølge en talsperson fra Amazon ser koncernen eReolen som “en af verdens mest innovative løsninger på digital bogdistribution og en oplagt forretningsmodel for fremtiden. Særligt er vi imponerede over eReolen GO, som er lavet til skolebørn, hvor de bare kan logge ind med deres skolelogin. Et helt nyt marked for at sælge bøger til børn.”
Overraskende udbudsvinder
Det Digitale Folkebibliotek har netop afsluttet sit udbud for eReolens distributions- og administrationsplatform, og den – lidt overraskende – vinder blev Amazon Scandinavia. Det betyder, at Amazon nu endelig får en officiel indgang til det danske marked – via eReolen.
Negi Terran, regionschef for Amazon i Skandinavien, udtaler:
“Vi har altid været vildt imponerede over eReolen hos Amazon, og det er fantastisk, at den nu bliver vores!”
Det første, brugerne vil lægge mærke til, er, at når man har læst eller lyttet 10 % af sin bog, skal man købe den via sin Amazon-konto. Til gengæld er bogen så til evig eje – eller indtil Amazon ændrer brugervilkår, hvilket som regel kun sker én gang om året.
Chefforhandler: “Det giver mening”
Tidligere chefforhandler for eReolen, Mikkel Christoffersen, bekræfter, at der har været drøftelser:
“Jeg havde hørt, Jeff Bezos selv havde et godt øje til eReolen, men jeg vidste ikke, han ville handle så hurtigt på det. Det giver jo god mening. Amazon blev store på at sælge bagkataloget – den lange hale. eReolen er designet til bagkataloget og med over 800.000 unikke brugere er det en motorvej ind til den danske læser.”
Han peger dog på én ting, han vil savne:
“Formidlingen. eReolen er jo verdens mest populære tjeneste målt som udlån per borger – ikke mindst takket være den fremragende formidling, særligt til børn og unge. Det bliver selvfølgelig nedlagt som det første. Amazons aktionærer vil selvsagt ikke tillade den slags udgifter. Det forstår man jo godt.”
Skepsis i biblioteksverdenen
Hos Danmarks Biblioteksforening vækker dagens nyhed både optimisme og bekymring. Formand Paw Østergaard Jensen (S) siger:
“Jeg kan godt være bekymret for, at en af verdens største techgiganter køber sig ind i Danmark. På den anden side er det trods alt bedre, at det er Amazon end Elon Musk. Og det vigtigste er, at bibliotekerne i Danmark stadig bevarer kontrollen.”
Modellen for eReolen er nemlig konstrueret sådan, at alle danske kommuner fortsat ejer majoriteten – uanset fremtidige investeringer.
eReolen først – folkebibliotekerne næste?
Ifølge Negi Terran er dette kun begyndelsen:
“Jeg tror, danskerne er dér, hvor de er villige til at lægge dannelse, demokrati, kildekritik, informationskompetencer og læsning – særligt børn og unges læsning – i hænderne på en amerikansk tech-gigant. Stol på os!”