Arbejdsgruppe kalder til kamp for dansk litteratur, sprog og læsning

Skrevet af

28. maj, 2025

Hvordan kan vi sikre det danske litteraturlandskab bedste muligt i en tid, hvor den digitale udvikling truer forfatternes livsgrundlag, hvor det danske sprog er under pres, og hvor læselysten er faldende?

Det har en række repræsentanter fra bogbranchen og eksperter inden for litteratur og læsning siden foråret 2024 drøftet. Det er nu mundet ud i en række anbefalinger til kulturministeren.  

Arbejdsgruppen anbefaler bl.a. at styrke litteraturens rammevilkår ved at øge det offentlige bogindkøb og gennemsigtigheden på det digitale bogmarked. Samtidig anbefaler arbejdsgruppen at styrke bibliotekernes service, ordningen for levende litteratur- og forfattermøder og prioritere litteratureksport.

Arbejdsgruppen mener at et løft af læsekulturen bør ske dér, hvor alle børn og unge uanset geografisk og sociodemografisk baggrund befinder sig, nemlig i skolen og i daginstitutionerne. Derfor anbefales det at eReolen GO styrkes, og at der gives adgang til et minimum antal titler pr. måned til elever i grundskolen. Det vil koste 30 mio. kr. årligt, hvis alle folkeskoleelever i Danmark skal have adgang til 6 årlige udlån.

Læs mere hos Kulturministeriet.

Alle børn og unge har ret til at blive læsere – og det kræver handling nu

Kronik i Kristeligt Dagblad, med ét klart budskab: Hvis Danmark fortsat skal være en læsende nation, skal vi styrke læsekulturen omkring vores børn og unge

Mænd mødes om skønlitteratur

Projekt Mænd Mødes om Skønlitteratur er et udviklingsprojekt der har til formål at engagere mænd landet over i læsefællesskaber

Søg Fonden DBK om midler til læselyst-projekter

Fonden DBK åbner igen op for ansøgninger til projekter, der gavner læselysten og inspirerer flere til at gribe en bog, opdage nye fortællinger og opleve magien i ...

Ny læselystkampagne på vej

Læselystkampagnen Læselyst.nu er et nationalt tiltag, der sætter fokus på, at flere børn skal få gode oplevelser med læsning.

Kulturministeren modtager ny appel: Alle børn og unge har ret til at være læsere

Det skal være en politisk ambition, at alle børn og unge i Danmark har mulighed for at deltage i en stærk læsekultur.

Bøger og læsning i AI-æraen

EBLIDA-konferencen 2025 fokuserede på at styrke biblioteker som demokratiske nøgleinstitutioner med særligt fokus på AI og læsning.

Fupz overhaler Reuter

Børne- og ungdomsforfatter Kim Fupz Aakeson er i år topscorer ved uddelingen af bibliotekspengene, og skubber dermed Bjarne Reuter af tronen.

Udløser boggaver flere lån i børnefamilier?

På trods af at biblioteker er gratis, er der stadig stærke sociale forskelle i, hvilke forældre der bruger bibliotekerne mest.