Biblioteket skal være for alle

Skrevet af

5. december, 2024

Knap hver anden bibliotekar, 48 procent, oplever på daglig eller ugentlig basis uro, råben eller højrøstet adfærd på bibliotekerne.

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening. I hver femte kommune er der på folkebibliotekerne konflikter mellem borgere og personale på daglig eller ugentlig basis.

Problemerne er mangeartede. Det kan være unge mennesker, der roder og efterlader dåser og snusposer. Det kan være hjemløse, der sover og tager stoffer på biblioteket, og det kan være borgere med psykisk sygdom, der udviser truende adfærd.

“Biblioteket er et af de sidste ikke-kommercielle steder, hvor folk kan komme gratis”, siger Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening i anledning af undersøgelsen, som han talte mere uddybende om i Radio 4, torsdag formiddag den 5. december kl. ca. 09:35.

“Det vil sige, at alle slags typer kommer. Sådan skal det også være, men det betyder også, at der er brug for personale, for det skaber altså en adfærdsregulering. Min erfaring siger, at hvis der er personale (i flertal), dæmper det nogle af de urolige gemytter. Er bibliotekerne blevet skåret mere og mere ned, så er der ikke meget personale til at håndtere problemerne.” understreger han.

Tine Segel, forperson for DM Digi, mener, der er brug for tværfaglige indsatser. Hun nævner SSP-samarbejdet – skole, socialforvaltning og politi. Det kan også være en dialog med herberger, som hjemløse kan henvises til.

Hun tror dog ikke, at man helt kan fjerne problemerne.

“Vi har ikke en forestilling om, at det her vil gå helt væk, og det er vigtigt at understrege, at biblioteket skal være for alle. Derfor er det vigtigt, at der er beredskabsplaner, og at det er noget, man taler om ude på bibliotekerne og i lokalsamfundet, så man sammen løser konflikterne og mindsker den uro, der er.” siger hun.

Nyt bibliotek skal fremtidssikre by som attraktivt sted at bo

Huset får nyt liv og bliver et samlingspunkt, og biblioteket vil få en ny indretning med opholdsrum, værksteder og plads til børnefamilier.

Hvordan tilgår borgerne kulturoplevelser?

I en ny rapport fra applaus kortlægges borgernes kulturforbrug og undersøger, hvordan rejsetid, rejsevillighed og feriebesøg påvirker mødet med kulturen

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Bibliotekernes fysiske og digitale udlån steg i 2024

Bibliotekernes samlede udlån udgjorde 35 mio. i 2024. Dermed fortsatte de seneste års stigning i bibliotekernes udlån for både folkebibliotekerne og eReolen

Sorteringsanlægget er slidt op

Godt 5 mio. kr. er bevilget til et nyt centralt sorteringsanlæg til Københavns kommunes Biblioteker

Trivselskomissionen anbefaler

I dag udkommer trivselskomissionens anbefalinger. Et vigtigt emne, som mange er stærkt optagede af, også Danmarks Biblioteksforening.

Nordisk samarbejde i en udfordret tid for demokratiet

Tilbageblik på det nordiske biblioteksnetværksmøde den 17. og 18. februar 2025

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt