Knap hver anden bibliotekar, 48 procent, oplever på daglig eller ugentlig basis uro, råben eller højrøstet adfærd på bibliotekerne.
Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening. I hver femte kommune er der på folkebibliotekerne konflikter mellem borgere og personale på daglig eller ugentlig basis.
Problemerne er mangeartede. Det kan være unge mennesker, der roder og efterlader dåser og snusposer. Det kan være hjemløse, der sover og tager stoffer på biblioteket, og det kan være borgere med psykisk sygdom, der udviser truende adfærd.
“Biblioteket er et af de sidste ikke-kommercielle steder, hvor folk kan komme gratis”, siger Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening i anledning af undersøgelsen, som han talte mere uddybende om i Radio 4, torsdag formiddag den 5. december kl. ca. 09:35.
“Det vil sige, at alle slags typer kommer. Sådan skal det også være, men det betyder også, at der er brug for personale, for det skaber altså en adfærdsregulering. Min erfaring siger, at hvis der er personale (i flertal), dæmper det nogle af de urolige gemytter. Er bibliotekerne blevet skåret mere og mere ned, så er der ikke meget personale til at håndtere problemerne.” understreger han.
Tine Segel, forperson for DM Digi, mener, der er brug for tværfaglige indsatser. Hun nævner SSP-samarbejdet – skole, socialforvaltning og politi. Det kan også være en dialog med herberger, som hjemløse kan henvises til.
Hun tror dog ikke, at man helt kan fjerne problemerne.
“Vi har ikke en forestilling om, at det her vil gå helt væk, og det er vigtigt at understrege, at biblioteket skal være for alle. Derfor er det vigtigt, at der er beredskabsplaner, og at det er noget, man taler om ude på bibliotekerne og i lokalsamfundet, så man sammen løser konflikterne og mindsker den uro, der er.” siger hun.