En ny undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening viser, at over halvdelen af landets biblioteker nu har eller overvejer at afskaffe gebyrerne for sent afleverede materialer.
”Da gebyrerne i sin tid blev skabt, var det for at skabe incitament til at få afleveret bøgerne, så andre borgere også kan låne dem. Men hvis flere afleverer til tiden uden truslen om et gebyr, så er gebyrerne jo blevet overflødige” siger Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen om udviklingen.
”Der skal lyde en stor ros til det politiske niveau for at sætte fokus på nogle af de forhindringer, der får en del af os til at undlade at låne og læse bøger, for vi står med en læsekrise, hvor særligt børn og unge læser mindre og dårligere.” siger Paw Østergaard Jensen.
I medierne er undersøgelsen de seneste uger blevet flittigt citeret, bl.a. i Kristeligt Dagblad den 6. august, hvor man på lederplads mener, at “Et farvel til biblioteksbøder er en overvejelse værd“.
I en del medier nævnes det dog kun ganske perifært, at manglende gebyrindtægter nogle steder vil kunne få ganske mærkbare konsekvenser, hvis biblioteket ikke kompenseres for manglende gebyrindtægter, som det ellers fremgår ganske klart af konklusionerne i undersøgelsen.
Det skal derfor understreges, at Danmarks Biblioteksforening opfordrer kulturpolitikere landet over til at se positivt på bibliotekernes ønsker om mulighederne for helt eller delvist at afskaffe gebyrer, under forudsætning af at bibliotekerne samtidig kompenseres for det hul i budgettet, som manglende gebyrindtægter vil medføre.