Skrevet af
Dansk Kulturliv som Danmarks Biblioteksforening er medlem af, har indgået en aftale med Kulturministeriet om forsøg med kulturpas i et nationalt partnerskab med DIF. Dansk Kulturliv skal i samarbejde med DIF lede det nationale partnerskab, som har fået til opgave at udmønte forsøget med kulturpas.
Som medlem af Dansk Kulturliv får vi dermed en unik mulighed for at bidrage til, at de ca. 50.000 unge i målgruppen får styrkede muligheder for at opleve kunsten og kulturen.
I forbindelse med lanceringen af partnerskabet udtrykker bestyrelsesleder i Dansk Kulturliv, Peter Mark Lundberg det således:
”I Dansk Kulturliv er vi glade for at få lov til at hjælpe med den utroligt vigtige opgave, det er at gennemføre forsøg med kulturpas. Det er alt for mange unge, som ikke får glæde af kulturlivet, og det er ærgerligt, for vi deler kulturministerens syn på, at kultur kan skabe værdi for den enkelte og give unge et ståsted til at møde verden fra. Vi tror på, at vi kan gøre en meningsfuld forskel for unge i Danmark, hvis vi samarbejder bredt, og vi glæder os til at komme i gang.”
Forsøget med kulturpasset er en spændende og krævende opgave, som kulturlivet skal samarbejde med idrætten og en række andre organisationer om at løse. Det afføder givetvis en række spørgsmål om de specifikke muligheder og vilkår for, hvordan vi og I kan bidrage til forsøget med kulturpas.
Mange ting er stadig under afklaring, men vi samarbejder med sekretariatet i Dansk Kulturliv om at besvare spørgsmål og dele information, efterhånden som det er muligt. Kulturpasset er ikke kun et spørgsmål om at give gratis adgang, men også om at inddrage nye målgrupper bredt i kulturen. Her har mange biblioteker gode erfaringer, som kan bruges og videreudvikles i nogle af de initiativer der skal udvikles i samarbejderne mellem alle os i kulturlivet.
Webinar om kulturpasordningen den 9. januar
Hvis du, som medlem af Danmarks Biblioteksforening, har spørgsmål til mulighederne og Dansk Kulturlivs arbejde i det nationale partnerskab, inviterer Dansk Kulturliv til webinar d. 9. januar 2025, kl. 12.30-14.30.
På mødet vil Dansk Kulturliv give en generel orientering om indholdet af aftalen, og det vil være muligt at stille spørgsmål til partnerskabet og om mulighederne for at blive en del af arbejdet med at uddele kulturpasset.
I kan tilmelde jer webinaret på www.danskkulturliv.dk
Dansk Kulturlivs hjemmeside
På Dansk Kulturlivs hjemmeside – www.danskkulturliv.dk – er oprettet en dedikeret underside med generel information om kulturpassamarbejdet, hvor der også kan findes svar på en række overordnede spørgsmål. På hjemmesiden finder I kontaktoplysninger, hvor I kan rette spørgsmål om kulturpasset, som måtte ønskes besvaret.
På vegne af Dansk Kulturliv skal vi igen fremhæve, at meget vil blive afklaret de kommende måneder, så alt vil ikke kunne besvares nu og her.
Selvom mange udfordringer skal løses i den konkrete udmøntning for, at forsøget med kulturpas bliver den succes, det fortjener, er det alligevel en historisk stor investering i udsatte unges møde med kulturen i Danmark, som vi skal glæde os over. Det er en vigtig milepæl, som skaber et stærkt afsæt for til at styrke kulturens rolle fremover, og en vigtig anerkendelse af at kulturen har værdi i sig selv, som et vigtigt middel til at give unge et ståsted at møde verden fra.
Dansk Kulturliv er en alliance mellem syv af kulturlivets branche- og interesseorganisationer; Dansk Live, Danske Museer, Danmarks Biblioteksforening, Kulturhusene i Danmark, Dansk Live, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner samt Danske Koncert- og Kulturhuse.
Dansk Kulturliv tæller i dag tilsammen mere end 1100 kulturinstitutioner, -virksomheder og -foreninger i Danmark, der sammenlagt har over 60 millioner publikummer.