Demokratiet bygger på oplysning og debat. Derfor har bibliotekerne altid haft en central rolle i samfundet – ikke blot som steder, hvor viden er tilgængelig for alle, men også som samlingspunkter for den demokratiske samtale. Det er en rolle, vi må værne om.
Når vi i efteråret nærmer os kommunalvalget, kommer bibliotekerne tættere på dem, der bestemmer rammerne for bibliotekerne i hver enkelt kommune – både de centrale embedsmænd og politikere.
Det er afgørende, at lokale politikere værner om ytringsfriheden og sikrer, at der ikke lægges hindringer i vejen for debatter om aktuelle emner, også når de er kontroversielle. Desværre oplever vi, at der ind imellem lægges pres på bibliotekerne for at undgå politiske debatter, også op til valg.
Først på året blev der i Københavns kommune skabt usikkerhed om hvad biblioteker og kulturhuse måtte bruges til, og for nylig er det kommet frem, at Frederikshavn kommune administrativt har besluttet ikke længere at ville tillade brugen af kommunale bygninger til politiske arrangementer i forbindelse med valg.
Det har to borgmesterkandidater dog reageret på i det lokale medie Kanal Frederikshavn den 29. april; Jon Andersen (V) og Anders Brandt Sørensen (A)
Danmarks Biblioteksforenings Forretningsudvalg er også ude med en advarsel mod denne tendens, hvor den demokratiske samtale begrænses, og debatten overlades til de sociale medier. Med over 300 folkebiblioteker fordelt i alle landets kommuner er det oplagt, at de skal være rammen om dialog mellem borgere og politikere – ikke mindst op til kommunalvalget den 18. november.
Læs hele indlægget som samtlige politikere i Danmarks Biblioteksforenings forretningsudvalg står bag.
Indlægget er også bragt i AvisenDanmark den 13. maj 2025.
Den politiske debat skal involvere borgerne – også på biblioteket
Debatmøde på Varde Bibliotek med lokale folketingskandidater. Foto: Peter Holm Lindgaard.