Den politiske debat skal involvere borgerne – også på biblioteket

Debatmøde på Varde Bibliotek med lokale folketingskandidater. Foto: Peter Holm Lindgaard.

Skrevet af

16. maj, 2025

Demokratiet bygger på oplysning og debat. Derfor har bibliotekerne altid haft en central rolle i samfundet – ikke blot som steder, hvor viden er tilgængelig for alle, men også som samlingspunkter for den demokratiske samtale. Det er en rolle, vi må værne om.

Når vi i efteråret nærmer os kommunalvalget, kommer bibliotekerne tættere på dem, der bestemmer rammerne for bibliotekerne i hver enkelt kommune – både de centrale embedsmænd og politikere.

Det er afgørende, at lokale politikere værner om ytringsfriheden og sikrer, at der ikke lægges hindringer i vejen for debatter om aktuelle emner, også når de er kontroversielle. Desværre oplever vi, at der ind imellem lægges pres på bibliotekerne for at undgå politiske debatter, også op til valg. 

Først på året blev der i Københavns kommune skabt usikkerhed om hvad biblioteker og kulturhuse måtte bruges til, og for nylig er det kommet frem, at Frederikshavn kommune administrativt har besluttet ikke længere at ville tillade brugen af kommunale bygninger til politiske arrangementer i forbindelse med valg.
Det har to borgmesterkandidater dog reageret på i det lokale medie Kanal Frederikshavn den 29. april; Jon Andersen (V) og Anders Brandt Sørensen (A) 

Danmarks Biblioteksforenings Forretningsudvalg er også ude med en advarsel mod denne tendens, hvor den demokratiske samtale begrænses, og debatten overlades til de sociale medier. Med over 300 folkebiblioteker fordelt i alle landets kommuner er det oplagt, at de skal være rammen om dialog mellem borgere og politikere – ikke mindst op til kommunalvalget den 18. november.

Læs hele indlægget som samtlige politikere i Danmarks Biblioteksforenings forretningsudvalg står bag.
Indlægget er også bragt i AvisenDanmark den 13. maj 2025.

Bibliotekerne på Folkemødet 2025

Få et overblik over de debatter, som repræsentanter for bibliotekerne deltager i på Folkemødet 2025

Bibliotekerne på dagsordenen til Kommunalvalget 2025

På www.danmarksbiblioteker.dk kan biblioteker melde sig til Danmarks Største Vælgermøde, ligesom man kan bidrage med ideer til aktiviteter på bibliotekerne

Adgangen til den frie samtale er central i et demokrati – også på bibliotekerne

"Vi skal stå fast på, at et bibliotek må lægge rum til debat og uenighed, ligesom det lægger rum til børneteater, sprogcafé og strikkeklub"

Når et bibliotek lukker, er det ikke kun bøgerne, der forsvinder

"Biblioteker er ikke blot kulturpolitik. De er også socialpolitik, børnepolitik, ældrepolitik, sundhedspolitik, uddannelsespolitik – og bypolitik."

Er bibliotekerne truet som ramme om den demokratiske samtale?

Demokrati handler ikke om at være enige, men om at forstå. Derfor må vi stå vagt om bibliotekernes rolle som demokratiets samlingssted – nu og i fremtiden

PET-loven truer tilliden til samfundets frie institutioner

PET-loven er en trussel mod borgernes frihed til på bibioteket at kunne søge information og fordybelse, uden at blive overvåget

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Sorteringsanlægget er slidt op

Godt 5 mio. kr. er bevilget til et nyt centralt sorteringsanlæg til Københavns kommunes Biblioteker