I 2022 gennemførte Glostrup Bibliotek et forsøg, hvor gebyr for sent afleverede materialer midlertidigt blev afskaffet. Resultaterne af forsøget var så positive – biblioteket fik 10% flere besøg, og udlånet steg med 8% – at gebyrerne i Glostrup nu er afskaffet permanent.
Allerede tilbage omkring kommunesammenlægningerne i 2007 afskaffede nogle enkelte biblioteker gebyrerne på nogle eller alle biblioteker i kommunen. Forsøget i Glostrup i 2022 fik for alvor genoplivet fokus på effekterne af gebyrer, og en helt frisk undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening viser, at over halvdelen af landets biblioteker nu har eller overvejer at afskaffe gebyrerne for sent afleverede materialer.
”Da gebyrerne i sin tid blev skabt, var det for at skabe incitament til at få afleveret bøgerne, så andre borgere også kan låne dem. Men hvis flere afleverer til tiden uden truslen om et gebyr, så er gebyrerne jo blevet overflødige” siger Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen om udviklingen.
Den nye undersøgelse viser, at gebyrerne i alt overvejende grad er afskaffet for børn og unge, men flere steder overvejes det, om gebyrafskaffelsen også skal gælde for voksne lånere.
Mange biblioteker fortæller da også, at det især er udlånet blandt børn og unge som man håber at kunne påvirke i positiv retning ved en gebyrafskaffelse, men også at det især er afklaring af økonomi, som p.t. afholder nogle biblioteker for at afskaffe gebyrerne.
”Der skal lyde en stor ros til det politiske niveau for at sætte fokus på nogle af de forhindringer, der får en del af os til at undlade at låne og læse bøger, for vi står med en læsekrise, hvor særligt børn og unge læser mindre og dårligere.” siger Paw Østergaard Jensen, og fortsætter:
”Med de positive erfaringer og signalerne fra denne nye undersøgelse i baghånden, opfordrer jeg kulturpolitikere landet over til at se positivt på bibliotekernes ønsker om mulighederne for helt eller delvist at afskaffe gebyrer, såfremt bibliotekerne samtidig kompenseres for det hul i budgettet, som manglende gebyrindtægter vil medføre.
Mange steder går gebyrindtægterne til at købe materialer, andre steder går de direkte i kommunekassen. Udfordringen er selvfølgelig de steder, hvor man har regnet med, at der indkøbes bøger. Hvis pengene ikke er der, købes der færre bøger, og hvis ikke der indkøbes nye bøger, så udlånes der færre” slutter Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen.