Gry Jexen vinder Læsernes Bogpris 2022

Skrevet af

22. april, 2022

På opfordring fra de danske folkebiblioteker og Danmarks Biblioteksforening har landets største ekspertgruppe, nemlig læserne, de sidste tre uger kunne stemme blandt 10 danske udgivelser, og være med til at afgøre hvilken bog der var læsernes favorit i 2021.

Afstemningen er nu slut, og med overbevisende stemmetal er Gry Jexen og ”Kvinde kend din historie” netop blevet kåret som vinder af Læsernes Bogpris 2022.

Årets uddeling er den 19. i rækken, og prisen på 50.000 kroner er netop blevet overrakt til Gry Jexen på Danmarks Biblioteksforenings Topmøde i Aalborg, hvor 400 kulturfolk fra hele landet har hyldet prismodtageren.

Om bogen
I “Kvinde kend din historie” giver historiker Gry Jexen et indblik i nogle af de vigtigste øjeblikke og personer i den danske kvindehistorie.

I hyldesttalen til Gry Jexen sagde næstformand for Ordkraft, Kirsten Boelt, blandt andet:
“Bogen Kvinde kend din krop havde en kæmpebetydning for kvinderne tilbage i halvfjerdserne, for kvinders selvbevidsthed og i det hele taget samspillet mellem mand og kvinde. Jeg ved det – var jo en del af datidens kvinder.
Den samme betydning får dagens prisvindende bog, fordi den skriver om stærke og markante kvinder, og fordi den på samme tid skriver om vilkårene generelt for kvinder gennem tiden.
Kvinde kend din historie er en vigtig bog! – som formidler en nødvendig viden på en lettilgængelig og spændende måde – den river læserne med ind i historien om disse fantastiske kvinder. Sætter danskernes historien i et nyt perspektiv når kvinderne bliver tydelige og får en stemme.”

Litteratursiden skriver om bogen:
”Kvinde kend din historie” er en bog om de kvinder, der måtte bryde med normerne for at udleve deres drømme, en bog om de kvinder, der har banet vejen for den moderne kvindes muligheder – og Jexen har med sin ’Kvinde kend din historie’ endelig givet dem en plads i historiebøgerne. Jexen har udvalgt 50 kvinder, der har gjort sig bemærkede indenfor forskellige områder, og kastet lys på dem, der i mange år er blevet holdt tavse på trods af at levere et stykke vigtig Danmarkshistorie.

Om prisvinderen
Gry Jexen er 33 år og cand.mag. i historie og pædagogik & uddannelsesstudier. Hun har arbejdet med historieformidling i en årrække, er selvstændig podcast-vært, forfatter, foredragsholder, tv-tilrettelægger og skribent, og står bag Instagram-profilen ”Kvinde kend din historie” og podcasten af samme navn.

Stort tillykke til Gry Jexen fra Danmarks Biblioteksforening og de danske folkebiblioteker og samarbejdspartnerne fra Litteratursiden og Ordkraft.

Mathilde Walter Clark vinder Læsernes Bogpris 2024

Danmarks Biblioteksforening og de danske folkebiblioteker har bedt læserne om at stemme - og læserne har nu talt.

Om Læsernes bogpris

Modtageren af Læsernes Bogpris vælges suverænt af landets største ekspertgruppe, nemlig læserne.

Stem på din favorit til Læsernes Bogpris 2024

Du kan være med til at finde vinderen af Læsernes Bogpris 2024. Afstemningen varer til og med søndag den 7. april 2024.

Benjamin Koppel vinder Læsernes Bogpris 2023 for Annas sang

Benjamin Koppel har taget læserne med storm i sin vellykkede slægtssaga, der sætter musikalitet og nedarvede traditioner ind i en historisk sammenhæng. Tre ugers afstemning er ...

Stem til Læsernes bogpris 2023

AFSTEMNINGEN ER SLUTVinderen offentliggøres den 27. april 2023 Læsernes Bogpris er en ganske særlig litteraturpris – som navnet antyder, kåres vinderen nemlig af læserne ...

Læsernes Bogpris 2022

Så har startskuddet lydt for afstemningen til Læsernes Bogpris 2022. Frem til den 17. april kan du være med til at afgøre, hvem der bliver den 19. modtager af prisen. ...

Mød Jesper Stein online i Danmarks Læseklub den 12. maj

Oplev Jesper Stein i samtale med Litteratursiden.dks Barbara Rugholm om hans forfatterskab og nyeste bog ’Rampen’. For kort tid siden kårede landets læsere ...

Følg afsløringen – hvem vinder Læsernes Bogpris 2020?

Afstemningen er slut, og torsdag den 16. april afsløres vinderen af Læsernes Bogpris 2020. I disse anderledes tider foregår det hele online, så vær klar på Facebook kl. ...