Gry Jexen vinder Læsernes Bogpris 2022

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

22 april, 2022

På opfordring fra de danske folkebiblioteker og Danmarks Biblioteksforening har landets største ekspertgruppe, nemlig læserne, de sidste tre uger kunne stemme blandt 10 danske udgivelser, og være med til at afgøre hvilken bog der var læsernes favorit i 2021.

Afstemningen er nu slut, og med overbevisende stemmetal er Gry Jexen og ”Kvinde kend din historie” netop blevet kåret som vinder af Læsernes Bogpris 2022.

Årets uddeling er den 19. i rækken, og prisen på 50.000 kroner er netop blevet overrakt til Gry Jexen på Danmarks Biblioteksforenings Topmøde i Aalborg, hvor 400 kulturfolk fra hele landet har hyldet prismodtageren.

Om bogen
I “Kvinde kend din historie” giver historiker Gry Jexen et indblik i nogle af de vigtigste øjeblikke og personer i den danske kvindehistorie.

I hyldesttalen til Gry Jexen sagde næstformand for Ordkraft, Kirsten Boelt, blandt andet:
“Bogen Kvinde kend din krop havde en kæmpebetydning for kvinderne tilbage i halvfjerdserne, for kvinders selvbevidsthed og i det hele taget samspillet mellem mand og kvinde. Jeg ved det – var jo en del af datidens kvinder.
Den samme betydning får dagens prisvindende bog, fordi den skriver om stærke og markante kvinder, og fordi den på samme tid skriver om vilkårene generelt for kvinder gennem tiden.
Kvinde kend din historie er en vigtig bog! – som formidler en nødvendig viden på en lettilgængelig og spændende måde – den river læserne med ind i historien om disse fantastiske kvinder. Sætter danskernes historien i et nyt perspektiv når kvinderne bliver tydelige og får en stemme.”

Litteratursiden skriver om bogen:
”Kvinde kend din historie” er en bog om de kvinder, der måtte bryde med normerne for at udleve deres drømme, en bog om de kvinder, der har banet vejen for den moderne kvindes muligheder – og Jexen har med sin ’Kvinde kend din historie’ endelig givet dem en plads i historiebøgerne. Jexen har udvalgt 50 kvinder, der har gjort sig bemærkede indenfor forskellige områder, og kastet lys på dem, der i mange år er blevet holdt tavse på trods af at levere et stykke vigtig Danmarkshistorie.

Om prisvinderen
Gry Jexen er 33 år og cand.mag. i historie og pædagogik & uddannelsesstudier. Hun har arbejdet med historieformidling i en årrække, er selvstændig podcast-vært, forfatter, foredragsholder, tv-tilrettelægger og skribent, og står bag Instagram-profilen ”Kvinde kend din historie” og podcasten af samme navn.

Stort tillykke til Gry Jexen fra Danmarks Biblioteksforening og de danske folkebiblioteker og samarbejdspartnerne fra Litteratursiden og Ordkraft.

Om Læsernes bogpris

Danmarks Biblioteksforening uddeler sammen med de danske folkebiblioteker, Ordkraft og Litteratursiden “Læsernes bogpris”. Hvem der skal modtage prisen afgøres ...

Jesper Stein vinder Læsernes bogpris 2021

”Rampen” vinder Læsernes bogpris 2021 Danmarks Biblioteksforening og de danske folkebiblioteker har endnu en gang bedt landets læsere om at stemme på deres favorit blandt ...