Den 12. november 2024 lagde Middelfart Bibliotek ramme til det Kulturpolitiske Regionstræf i Region Syd, hvor politikere, kulturaktører og fagfolk mødtes for at diskutere kulturpolitik, læsning, læring og bibliotekernes potentiale som samlingspunkter for trivsel og dannelse. Arrangementet satte fokus på, hvordan bibliotekerne kan spille en central rolle i at adressere samfundets store udfordringer inden for uddannelse og social sammenhængskraft.
En personlig vinkel på kulturpolitik og uddannelse
Lasse Haugaard Pedersen (A), nyvalgt folketingsmedlem og næstformand i Dansk Ungdoms Fællesråd, åbnede med en personlig fortælling om sin vej ind i læseverdenen. Folkeskolen havde næsten dræbt hans lyst til at læse. Faktisk så meget at han frygtede han var ordblind, men inspireret af tegneserier og manga på biblioteket blev hans interesse for litteratur vakt, og en bibliotekar introducerede ham tidligt til bøger af Ole Lund Kierkegaard. Pedersen brugte sin egen oplevelse til at fremhæve vigtigheden af, at kulturpolitikken bliver mere inkluderende og favner børn og unge fra alle baggrunde.
Han påpegede, at samfundet stadig kæmper med ulighed i både uddannelse og kulturtilbud, hvor børn fra uddannelsesfremmede hjem ikke i samme grad tager uddannelse. Kulturstøtte og uddannelsesressourcer prioriteres ofte til fordel for de boglige uddannelser og urbane områder, hvilket skaber skævheder. Pedersen understregede behovet for kulturelle samlingspunkter, såsom folkebibliotekerne, som kan inspirere og støtte unge gennem fællesskab og læseglæde.
Sammen om læsning: Nyborgs indsats for læseglæde
Suzette Frovin (F), formand for Skole- og Dagtilbudsudvalget i Nyborg, præsenterede Nyborg Kommunes indsats for at øge børns læseglæde. Hun fortalte om sin egen oplevelse som skoleelev, hvor hun som den eneste i 8. klasse fik lov til at låne bøger fra voksenafdelingen – en oplevelse, der gav hende en særlig fornemmelse af læseglæde. Som byrådsmedlem har hun arbejdet for at gøre biblioteket mere synligt i børns liv og skabe en læsekultur, der også inddrager forældre, der måske ikke selv er læsere. Inspireret af Tænketanken Fremtidens Bibliotekers podcast Tank op opfordrede hun til et styrket samarbejde mellem daginstitutioner, skoler og biblioteker, der kan introducere børn til litteratur allerede fra en tidlig alder.
Kombi-biblioteker i Varde: Et fælles biblioteksvæsen for skole og folkebibliotek
Sandie Eis Ravn (A), udvalgsformand for Kultur og Fritid i Varde Kommune, præsenterede Vardes unikke model med kombi-biblioteker, der samler skole- og folkebibliotekerne i ét integreret biblioteksvæsen. Hun beskrev, hvordan denne model giver skoleelever adgang til folkebibliotekets ressourcer og samlinger og fremmer læselyst og kulturel deltagelse. Med hybridbiblioteker som Ølgod Kulturhus skaber Varde kulturelle og læringsmæssige rum, hvor både børn og voksne kan mødes. Målet er at skabe nærhed til kulturtilbud i lokalområderne og udvide bibliotekernes tilgængelighed og anvendelighed i dagligdagen.
Vores Hus i Vamdrup: Mere end blot et bibliotek
Merete Due Paarup (B), næstformand for Kulturudvalget i Kolding Byråd, delte sin inspiration fra Det Bibliotekspolitiske Topmøde hun havde deltaget i og beskrev, hvordan hun her fik idéen til at skabe et nyt bibliotek og kulturhus i Vamdrup, kendt som Vores Hus. Projektet, der blev startet i januar 2023, åbner i januar 2024 og er udviklet som mere end blot et bibliotek – det er et kulturhus og et socialt mødested. Med støtte fra initiativet Frie Bymidter, der arbejder på at revitalisere bymidter, er Vores Hus skabt som en moderne kulturinstitution, hvor lokalbefolkningen kan mødes, deltage i aktiviteter og blive inspireret. Paarup forklarede, at projektet illustrerer, hvordan kultur og byudvikling kan gå hånd i hånd for at skabe stærkere lokalsamfund.
Debat om kulturens samfundseffekter og behovet for lokal forankring
Undervejs i træffet blev kulturens bredere samfundseffekter også debatteret, herunder regeringens udspil til en sundhedsreform og mulige ændringer i kulturstøtten. Særligt de kommunale kulturpolitikere udtryk for deres frustration over regeringens forslag om at fjerne al kulturfinansiering fra regionerne samt de regionale kulturaftaler, hvor Kulturministeriet hidtil har støttet tværkommunale kulturinitiativer. Politikerne frygter, at hvis midlerne blot omfordeles som almindelige bloktilskud til kommunerne, vil de nemt forsvinde i den generelle økonomi og blive brugt på infrastrukturelle projekter som asfalt og vejvedligeholdelse. De advarede om, at en sådan udvikling kan få alvorlige konsekvenser for kulturens rolle i lokalområderne og dens potentiale til at skabe trivsel og sammenhængskraft på tværs af kommunerne.
Deltagerne argumenterede for, at de tværkommunale kulturaftaler bør bevares, så der fortsat er mulighed for stærke, samarbejdsbaserede kulturtilbud, der kan styrke lokalsamfundene og sikre, at kulturtilbud også er tilgængelige uden for de større byer.
Kulturpasset til unge blev et omdrejningspunkt, hvor deltagerne advarede mod blot at tilbyde gratis billetter gennem en app. I stedet blev der argumenteret for en model, der er forankret i de lokale kulturtilbud og inddrager de unge i kulturlivet.
Kulturens potentiale for trivsel og læring
Afslutningsvis understregede Michel Steen-Hansen, direktør for Danmarks Biblioteksforening, vigtigheden af politisk opbakning og strukturelle ændringer for at sikre kulturens potentiale som en drivkraft for trivsel og mental sundhed. Debatten berørte, hvordan bibliotekerne kan bidrage til at løse udfordringer som læsekrisen og unges mistrivsel, og hvordan de kan fungere som brobyggere i lokalområderne. Flere deltagere opfordrede også til at skabe flere tværkommunale kulturdebatter, så man kan skabe flere tilbud på tvær og inspirere hinanden, alt sammen for at få flere til at deltage i mere kultur og skabe mere trivsel.
Træffet i Region Syd bekræftede, at bibliotekerne har en vigtig funktion som dannelsesinstitutioner og kulturelle samlingspunkter, hvor både børn, unge og voksne kan finde inspiration og fællesskab