Læseklubber for børn – en vej ud af læsekrisen?

Foto: Hjørring Bibliotekerne
Foto: Hjørring Bibliotekerne

Skrevet af

29. januar, 2025

Danske børn er generelt blevet dårligere læsere. Karakterniveauet for læsning i Folkeskolens 9. klasse er faldet drastisk i løbet af det seneste skoleår, og blandt de nordjyske kommuner står det værst til i Hjørring, hvor faldet ligger på 11,7 %. Måske er læseklubber, hvor dét at læse gøres til noget sjovt og særligt, vejen ud af læsekrisen?

På Løkken Skole har de gjort sig opsigtsvækkende erfaringer med konceptet Klub Læseglad – et koncept, der har modtaget støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen og er på vej ud i hele Hjørring Kommune.

Klub Læseglad startede i 2022 på Løkken Skole. Klubbens medlemmer er 18 børn fra 2.-7. klasse, som mødes en gang om ugen efter skoletid, læser sammen og laver små videoer med boganbefalinger. Klubben har et begrænset antal pladser, og medlemmerne er håndplukket af elevernes dansklærer og skolebibliotekar Janne Søltoft, som fortæller:

– Idéen til læseklubben kom faktisk fra nogle elever. Vi havde deltaget i DR’s årlige romankåring af børnebøger, Orlaprisen. Prisen uddeles i Aarhus, og på vej hjem i toget nævnte børnene, at de gerne ville holde fast den her flok af kammerater, der ligesom dem selv var vilde med at læse.

Janne forklarer, at hun spurgte en håndfuld andre børn, som hun – fra sit job som dansklærer og skolebibliotekar – vidste var ivrige læsere. Klubben blev hurtigt fyldt op, og nye interesserede måtte komme på venteliste. Og netop det eksklusive i at deltage i en læseklub er vigtigt, mener hun:

– Det er blevet noget særligt at ”gå til læsning”, ligesom man kan gå til fodbold. Kammeraterne synes, det er sejt, og inspirationen til at læse breder sig, fordi læseklubbens medlemmer fortæller om deres læseoplevelser.

Til læseklubbens møder producerer medlemmerne små videoer med anbefalinger af de seneste bøger, de har læst. De deltager også i arrangementer som litteraturfestivalen Ordkraft i Aalborg eller Orlaprisen i Aarhus.

Udlånet af børnebøger vokset med 60%
På Løkken Skole er udlånet af børnebøger vokset med 60 % i den periode, hvor læseklubben har eksisteret, dvs. fra 2022 til 2024. Dét kan der selvfølgelig være forskellige årsager til, men det er nærliggende at konkludere, at der er et vist sammenfald med oprettelsen af læseklubben, mener Janne:

– Jeg kan personligt mærke, at børnene generelt er mere lydhøre over for dét at læse og få oplevelser med bøger. Man kan sige, at det har en ”afsmittende effekt”, at en gruppe af eleverne er så glade for at læse, så andre børn også får lyst til at prøve kræfter med det.

Klub Læseglad på vej ud i hele kommunen
Idéen med Klub Læseglad er i øjeblikket ved at blive udbredt til hele Hjørring Kommune. I samarbejde med Hjørring Bibliotekerne gør Janne Søltoft en indsats for at starte læseklubber på kommunens øvrige skoler. Indtil videre er Klub Læseglad etableret på Lundergårdskolen, Muldbjergskolen og Vrå Skole, mens Bindslev Skole er ved at starte en læseklub op. Klub Læseglad har netop modtaget en bevilling på 450.000 kr. fra Slots- og Kulturstyrelsen til at styrke det gode arbejde.

For mere information om Klub Læseglad: kontakt Janne Søltoft på jahay@hjoerring.dk

Alle børn og unge har ret til at blive læsere – og det kræver handling nu

I dag bringer Kristeligt Dagblad en kronik, hvor en bred koalition af organisationer – fra lærere og forlag til biblioteker og elevforeninger – samler sig om ét klart ...

Bibliotekerne på Folkemødet 2025

Få et overblik over de debatter, som repræsentanter for bibliotekerne deltager i på Folkemødet 2025

Mænd mødes om skønlitteratur

Projekt Mænd Mødes om Skønlitteratur er et udviklingsprojekt der har til formål at engagere mænd landet over i læsefællesskaber

Søg Fonden DBK om midler til læselyst-projekter

Fonden DBK åbner igen op for ansøgninger til projekter, der gavner læselysten og inspirerer flere til at gribe en bog, opdage nye fortællinger og opleve magien i ...

Arbejdsgruppe kalder til kamp for dansk litteratur, sprog og læsning

Arbejdsgruppen anbefaler at eReolen GO styrkes, og at der gives adgang til et minimum antal titler pr. måned til elever i grundskolen.

Ny læselystkampagne på vej

Læselystkampagnen Læselyst.nu er et nationalt tiltag, der sætter fokus på, at flere børn skal få gode oplevelser med læsning.

Kulturministeren modtager ny appel: Alle børn og unge har ret til at være læsere

Det skal være en politisk ambition, at alle børn og unge i Danmark har mulighed for at deltage i en stærk læsekultur.

Bøger og læsning i AI-æraen

EBLIDA-konferencen 2025 fokuserede på at styrke biblioteker som demokratiske nøgleinstitutioner med særligt fokus på AI og læsning.