Efter knap 2 års arbejde i National indsats for børn og unges læseglæde, udkommer nu en gratis arbejdsbog ”Sammen om børns læseglæde”, der samler op på erfaringerne fra de 17 indsatskommuner og giver en række anbefalinger og redskaber til det videre arbejde.
Her finder du argumenter for samarbejdet på tværs af sektorer og principper, der kan guide den strategiske udvikling af samarbejdet. Bogen giver også inspiration og gode råd til at arbejde med børneinddragelse og til at skabe et fælles sprog om læseglæde i den enkelte kommune.
I den første del præsenteres den viden, der er kommet ud af projektet, og i den sidste del finder du arbejdsark, mødeguides og andre konkrete redskaber, som er lige til at hive ud og bruge i praksis.
“Læseglæden stiger, når børn selv vælger bøger“
Sådan lyder en af konklusionerne fra projektet, og i den anledning har DR besøgt Vemmelev skole i Slagelse. Her fortæller eleverne i 5. klasse hvordan de som en del af projektet har været med til at bestemme hvilke bøger skolebiblioteket har skulle indkøbe. Den direkte inddragelse af børnene i bogvalget har haft en positiv effekt på børnenes lyst til både at læse mere selv, samt til at fortælle vennerne om hvilke bøger der er værd at læse.
Mediedækningen
Medierne har i dagens anledning dækket emnet grundigt. Se bl.a.:
- Indslag i DRs TV-Avisen fra torsdag den 20. marts kl. 7:00
– indslaget begynder 10 minutter inde i udsendelsen - DR-artiklen “Tit ved de voksne jo ikke hvad vi gider“
- DR-omtale “Selvbesteemmelse øger børns læselyst“
- Kort DR-video “Læsekrise? På Vemmelev Skole er der rift om bøgerne“
- Politiken-artikel “Nyt forsøg får pludselig børn til at læse“
- Skolemonitors artikel “Læseglædeindsatser evalueret: »Børneinddragelse er helt afgørende«“
- Kulturmonitors artikel: “Inddragelse af børn er helt afgørende for læselysten“
- Magasinet Folkeskolen: “I Rødovre skal børn selv finde på og afprøve læseinitiativer det næste år“
Oplagt at inddrage børnene mere
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har også noteret sig resultaterne fra forsøgsordningen. Han mener, at læsekrisen kræver handling.
– Det er helt afgørende, at vi får vendt den negative udvikling med børns læseglæde. For skærmene vinder frem, og læsningen bliver nedprioriteret, skriver han i en mail til DR.
Derfor mener han også, at det er nødvendigt, at man fra politisk hold ”tager alle de positive erfaringer, der styrker læseglæden, meget seriøst.”
Streamingevent: Sammen om børns læseglæde
Den 10. april fra kl. 14.00 – 15.00 afholdes et live-streamingevent til inspiration for videre arbejde med børn og unges læseglæde.
Hør bl.a. om:
• udvalgte resultater og anbefalinger fra den nationale indsats v. forskningschef Thomas Illum Hansen og forsker Stine Reinholdt Hansen fra Center for Anvendt Skoleforskning
• redskaber fra arbejdsbogen Sammen om børns læseglæde v. Lisbet Vestergaard
• de populære børnebøger om Anas Hashim v. forfatter Babak Vakili.
Eventet henvender sig til alle med interesse for børns læsning samt alle med interesse for udvikling af det tværfaglige samarbejde mellem folkebiblioteker og skoler. Eventet streames via Tænketanken Fremtidens Bibliotekers LinkedIn og Facebook.
Tilmeld dig via LinkedIn
Tilmeld dig via Facebook
Baggrund
Den nationale indsats for børn og unges læseglæde er søsat af Slots- og Kulturstyrelsen for udviklingsmidler for i alt 8,7 mio. kr.
Indsatsen er iværksat på baggrund af anbefaling fra Strategisk Biblioteksudvalg, som rådgiver kulturministeren om den strategiske udvikling af biblioteksområdet og brug af udviklingsmidlerne.
Bag indsatsen står et bredt konsortium bestående af Tænketanken Fremtidens Biblioteker, Center for Anvendt Skoleforskning, CFU Danmark, Danmarks Biblioteksforening, Pædagogisk LæringsCenterForening, Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre og centralbibliotekerne.