Nordisk samarbejde i en udfordret tid for demokratiet

Skrevet af

21. februar, 2025

Danmarks Biblioteksforening har netop deltaget på Nordisk biblioteksnetværksmøde. Her blev aktuelle emner som lovgivning, læsekultur og læsekrise, ophavsret samt biblioteksudvikling i både nordisk og international kontekst drøftet.

En rød tråd i de nordiske drøftelser er bibliotekets rolle som en ramme for demokratisk debat. Hvordan kan vi styrke bibliotekets funktion som en neutral platform, hvor borgere kan mødes og diskutere samfundets udfordringer? Samtidig er det en balancegang at navigere i en stadig mere polariseret offentlig debat, hvor bibliotekerne ikke skal være en part, men alligevel sikre, at meningsudveksling kan finde sted.

“Bibliotekets formål er ikke bøger, men at understøtte demokratiet. Bøger og læsning er kun ét middel, og selvom det er nok så vigtigt, er der mange andre opgaver,” som Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen udtrykker det.

Læs direktør Michel Steen-Hansens beretning fra det nordiske møde.

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Sorteringsanlægget er slidt op

Godt 5 mio. kr. er bevilget til et nyt centralt sorteringsanlæg til Københavns kommunes Biblioteker

Trivselskomissionen anbefaler

I dag udkommer trivselskomissionens anbefalinger. Et vigtigt emne, som mange er stærkt optagede af, også Danmarks Biblioteksforening.

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt

Børn og læsehad

I dag begynder en artikelserie i Politiken om børns dalende læselyst, eller 'Læsehad', som Politiken vælger at kalde det.

Brænder du for det internationale arbejde?

Danmarks Biblioteksforening søger engagerede medarbejdere fra danske biblioteker, der ønsker at stille op som kandidater til IFLA's internationale sektioner

Biblioteksloven trænger alvorligt til en opdatering

Den nuværende bibliotekslov er skyld i forvirring og ulighed, siger Danmarks Biblioteksforenings formandskab i et debatindlæg i Kulturmonitor.

Biblioteket skal være for alle

"Er bibliotekerne blevet skåret mere og mere ned, så er der ikke meget personale til at håndtere problemerne."