Nordisk samarbejde i en udfordret tid for demokratiet

Skrevet af

21. februar, 2025

Danmarks Biblioteksforening har netop deltaget på Nordisk biblioteksnetværksmøde. Her blev aktuelle emner som lovgivning, læsekultur og læsekrise, ophavsret samt biblioteksudvikling i både nordisk og international kontekst drøftet.

En rød tråd i de nordiske drøftelser er bibliotekets rolle som en ramme for demokratisk debat. Hvordan kan vi styrke bibliotekets funktion som en neutral platform, hvor borgere kan mødes og diskutere samfundets udfordringer? Samtidig er det en balancegang at navigere i en stadig mere polariseret offentlig debat, hvor bibliotekerne ikke skal være en part, men alligevel sikre, at meningsudveksling kan finde sted.

“Bibliotekets formål er ikke bøger, men at understøtte demokratiet. Bøger og læsning er kun ét middel, og selvom det er nok så vigtigt, er der mange andre opgaver,” som Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen udtrykker det.

Læs direktør Michel Steen-Hansens beretning fra det nordiske møde.

Læsning er en samfundsopgave – ikke bare skolens

“Det hele starter med nysgerrighed. Hvis vi tror, børn først skal begynde at læse, når de starter i skole, så skyder vi helt forkert”

Bibliotekerne på Folkemødet 2025

Få et overblik over de debatter, som repræsentanter for bibliotekerne deltager i på Folkemødet 2025

Adgangen til den frie samtale er central i et demokrati – også på bibliotekerne

"Vi skal stå fast på, at et bibliotek må lægge rum til debat og uenighed, ligesom det lægger rum til børneteater, sprogcafé og strikkeklub"

Når et bibliotek lukker, er det ikke kun bøgerne, der forsvinder

"Biblioteker er ikke blot kulturpolitik. De er også socialpolitik, børnepolitik, ældrepolitik, sundhedspolitik, uddannelsespolitik – og bypolitik."

Den politiske debat skal involvere borgerne – også på biblioteket

Det er afgørende, at lokale politikere værner om ytringsfriheden og sikrer, at der ikke lægges hindringer i vejen for debatter om aktuelle emner på bibliotekerne

Er bibliotekerne truet som ramme om den demokratiske samtale?

Demokrati handler ikke om at være enige, men om at forstå. Derfor må vi stå vagt om bibliotekernes rolle som demokratiets samlingssted – nu og i fremtiden

Vil kæmpe for digital udvikling og politisk gennemslagskraft

Politisk konsulent i Danmarks Biblioteksforening, Mikkel Christoffersen, er blevet valgt som medlem af IFLA Public Libraries Section.

EBLIDAs nye director er dansk

EBLIDA har annonceret udnævnelsen af ​​Andrew Cranfield som dets nye director, med virkning fra på EBLIDA-rådsmødet i Riga den 7. april 2025