Ny stor indsats skal styrke børns digitale dannelse i skole, fritid og hjem

Skrevet af

26. marts, 2025

Mandag den 25. marts 2025 gik en ny platform i luften med den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark. Skoler over hele landet får adgang til gratis undervisningsmaterialer og et ung til yngre-program, ligesom der er tilbud til fritidsklubber og familier. Bag indsatsen står On, der er et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik.

Et af de nye tiltag, On lancerer, er programmet ‘Ung til yngre’ til grundskolen, hvor ældre elever (6.-8. klasse) bliver udlært som ‘Digitale Frontløbere’, der kan formidle viden om digitalt liv til de yngre elever (3.-5. klasse). Programmet tager emner op som algoritmer, fastholdelsesmekanismer og influenceres skjulte markedsføring. I de kommende måneder udbygges programmet med temaer om misforståelser i onlinekommunikation, skærm og søvn samt gaming og forretningsmodeller.

Alle grundskoler vil fra i dag kunne benytte det gratis tilbud til at styrke dialogen om digitalt liv og trivsel – emner, der ellers kan være svære at få hånd om på skolen.

“Børn og unge har i stigende grad brug for redskaber til at forstå og navigere i den digitale verden, som er så stor en del af deres liv, og derfor bør det digitale liv også få plads på skoleskemaet. Med On Ung til yngre får skolen mulighed for at klæde skolens elever på, så de i øjenhøjde kan formidle temaer om digitalt liv til skolens yngre elever. På den måde skabes et rum, hvor eleverne kan lære af hinanden, og hvor de gennem dialog og aktiviteter får kendskab til alt det, der har betydning for deres digitale trivsel,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Læs mere.

Læseglæde er en investering i børns trivsel

Samarbejdet mellem skoler, biblioteker og forældre er afgørende for at skabe en læsekultur, hvor børn møder bøger både i skolen, derhjemme og i fritiden.

Trivselskomissionen anbefaler

I dag udkommer trivselskomissionens anbefalinger. Et vigtigt emne, som mange er stærkt optagede af, også Danmarks Biblioteksforening.

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt

Foto: Hjørring Bibliotekerne

Læseklubber for børn – en vej ud af læsekrisen?

På Løkken Skole har de gjort sig opsigtsvækkende erfaringer med 'Klub Læseglad' – et koncept, der er på vej ud i hele Hjørring Kommune

Unges informationskompetencer i en tid med AI

Har elever og studerende de nødvendige informationskompetencer til at anvende AI-værktøjer på ansvarlig vis?

Kom med 6.B i escaperoom på Randers Bibliotek – og lær om kildekritik

Randers Bibliotek har et bredt katalog over vidt forskellige undervisningsforløb, der handler om alt fra teknologiforståelse og digital dannelse til læsning og litteratur

De unge sakker bagud i forståelsen af teknologi

Den teknologiske udvikling kan forstærke uligheden i uddannelsessystemet så det er vigtigt, at folkeskolen er rustet til at undervise eleverne om teknologiforståelse

Aftale om kulturpas er en realitet

Regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige om en model for kulturpasset.