Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

Skrevet af

20. juni, 2024

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har øremærket 21 mio. kr. af ‘Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre’ i 2024 til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Nu er det muligt at søge puljen, ‘Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde’ som Strategisk Biblioteksudvalg har udformet rammerne for. Puljen kan søges til både store og små projekter, der vil booste børn og unges læseglæde og læsekultur.

Puljen kan søges af skoler/pædagogiske læringscentre, folkebiblioteker, kommuner mv. i et tværfagligt, gensidigt forpligtende samarbejde på tværs af skole, skolebibliotek og folkebibliotek. Der er intet fast format for samarbejdet, da det er de lokale forhold, der afgør omfang og format.

Indsatsen skal bidrage med:
• Flere fysiske bøger til fri- og fritidslæsning funderet i skolens egen bogsamling
• Inspirerende vejledning og formidling af litteratur inden for alle genrer til børn og unge
• At elever inddrages i både udvælgelsen, formidlingen af bøger og fællesskabet omkring litteratur
• At skabe grobund for mere varige, lokalt forankrede samarbejdsrelationer mellem skole og folkebibliotek om læsekulturen i børn og unges hverdag

Gå til puljen: ‘Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde’

Digitale infomøder om puljen ‘Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde’
Du kan høre mere om puljen og stille spørgsmål, når vi holder digitale infomøder om puljen.
Første mulighed er allerede om en uge.

Torsdag 27. juni kl. 14-15
Hør om: generel information om puljen og inspiration til det tværfaglige samarbejde og erfaringer fra den nationale læseglædeindsats
Mød: Jeppe Bjerregaard Jessen og Marie Starup, Slots- og Kulturstyrelsen, og Lisbet Vestergaard, Tænketanken Fremtidens Biblioteker i samtale med Janne Søltoft, Løkken Skole og Karen Nørby Kristiansen, Silkeborg Bibliotekerne.
OBS: tilmeldingsfrist 26. juni kl. 10:00
Tilmeld dig infomødet

Torsdag 15. august kl. 14-15
Hør om: generel information om puljen og inspiration til det tværfaglige samarbejde og erfaringer fra den nationale læseglædeindsats
Mød: Jeppe Bjerregaard Jessen og Marie Starup, Slots- og Kulturstyrelsen, og Lisbet Vestergaard, Tænketanken Fremtidens Biblioteker i samtale med repræsentanter fra et folkebibliotek og et pædagogisk læringscenter.
OBS: Tilmeldingsfrist 13. august kl. 10:00
Tilmeld dig infomødet

Der er mulighed for at stille spørgsmål ved tilmelding til infomøderne, så jo før I tilmelder jer, des bedre kan vi skræddersy mødet til, hvad der er behov for at høre om.

Søger du til digital biblioteksudvikling?
Vi åbner også for ansøgning til ‘Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2024 – indsatsområde: digital biblioteksudvikling’. Her kan søges til projekter, der understøtter udviklingen af bibliotekernes digitale services, platforme og formater.

De digitale udviklingsprojekter skal have et nationalt perspektiv og indeholde en plan over implementering og fremtidig drift.

Gå til puljen: ‘Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2024 – indsatsområde: digital biblioteksudvikling’

Fakta om puljerne
‘Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde’
Der er 21 mio. kr. til rådighed i puljen
Ansøgningsfrist: 27. september 2024 kl. 14

‘Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2024 – indsatsområde: digital biblioteksudvikling’
Der er 3,4 mio. kr. til rådighed i puljen
Ansøgningsfrist: 27. september 2024 kl. 14


Regeringen går i kamp mod tech-giganterne

Regeringen vil sammen med en række børneorganisationer arbejde for at skabe en tryg hverdag for børn og unge i en god balance mellem det fysiske og digitale liv.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet? Se nyt metodekatalog.

‘Sammen om lesing’ – ny norsk læsestrategi 2024-2030

Norske børn og unge læser dårligere end tidligere, og derfor har den norske regering lanceret en ny læsestrategi

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.