Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

Skrevet af

20. juni, 2024

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har øremærket 21 mio. kr. af ‘Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre’ i 2024 til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Nu er det muligt at søge puljen, ‘Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde’ som Strategisk Biblioteksudvalg har udformet rammerne for. Puljen kan søges til både store og små projekter, der vil booste børn og unges læseglæde og læsekultur.

Puljen kan søges af skoler/pædagogiske læringscentre, folkebiblioteker, kommuner mv. i et tværfagligt, gensidigt forpligtende samarbejde på tværs af skole, skolebibliotek og folkebibliotek. Der er intet fast format for samarbejdet, da det er de lokale forhold, der afgør omfang og format.

Indsatsen skal bidrage med:
• Flere fysiske bøger til fri- og fritidslæsning funderet i skolens egen bogsamling
• Inspirerende vejledning og formidling af litteratur inden for alle genrer til børn og unge
• At elever inddrages i både udvælgelsen, formidlingen af bøger og fællesskabet omkring litteratur
• At skabe grobund for mere varige, lokalt forankrede samarbejdsrelationer mellem skole og folkebibliotek om læsekulturen i børn og unges hverdag

Gå til puljen: ‘Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde’

Digitale infomøder om puljen ‘Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde’
Du kan høre mere om puljen og stille spørgsmål, når vi holder digitale infomøder om puljen.
Første mulighed er allerede om en uge.

Torsdag 27. juni kl. 14-15
Hør om: generel information om puljen og inspiration til det tværfaglige samarbejde og erfaringer fra den nationale læseglædeindsats
Mød: Jeppe Bjerregaard Jessen og Marie Starup, Slots- og Kulturstyrelsen, og Lisbet Vestergaard, Tænketanken Fremtidens Biblioteker i samtale med Janne Søltoft, Løkken Skole og Karen Nørby Kristiansen, Silkeborg Bibliotekerne.
OBS: tilmeldingsfrist 26. juni kl. 10:00
Tilmeld dig infomødet

Torsdag 15. august kl. 14-15
Hør om: generel information om puljen og inspiration til det tværfaglige samarbejde og erfaringer fra den nationale læseglædeindsats
Mød: Jeppe Bjerregaard Jessen og Marie Starup, Slots- og Kulturstyrelsen, og Lisbet Vestergaard, Tænketanken Fremtidens Biblioteker i samtale med repræsentanter fra et folkebibliotek og et pædagogisk læringscenter.
OBS: Tilmeldingsfrist 13. august kl. 10:00
Tilmeld dig infomødet

Der er mulighed for at stille spørgsmål ved tilmelding til infomøderne, så jo før I tilmelder jer, des bedre kan vi skræddersy mødet til, hvad der er behov for at høre om.

Søger du til digital biblioteksudvikling?
Vi åbner også for ansøgning til ‘Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2024 – indsatsområde: digital biblioteksudvikling’. Her kan søges til projekter, der understøtter udviklingen af bibliotekernes digitale services, platforme og formater.

De digitale udviklingsprojekter skal have et nationalt perspektiv og indeholde en plan over implementering og fremtidig drift.

Gå til puljen: ‘Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2024 – indsatsområde: digital biblioteksudvikling’

Fakta om puljerne
‘Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde’
Der er 21 mio. kr. til rådighed i puljen
Ansøgningsfrist: 27. september 2024 kl. 14

‘Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2024 – indsatsområde: digital biblioteksudvikling’
Der er 3,4 mio. kr. til rådighed i puljen
Ansøgningsfrist: 27. september 2024 kl. 14


Ny stor indsats skal styrke børns digitale dannelse i skole, fritid og hjem

En ny platform er gået i luften med den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark

Udløser boggaver flere lån i børnefamilier?

På trods af at biblioteker er gratis, er der stadig stærke sociale forskelle i, hvilke forældre der bruger bibliotekerne mest.

National indsats for børn og unges læseglæde lancerer gratis arbejdsbog

Arbejdsbogen giver inspiration og gode råd til, hvordan den enkelte kommune kan arbejde med børneinddragelse og skabe et fælles sprog om læseglæde.

Læseglæde er en investering i børns trivsel

Samarbejdet mellem skoler, biblioteker og forældre er afgørende for at skabe en læsekultur, hvor børn møder bøger både i skolen, derhjemme og i fritiden.

Bibliotek vil nedbryde læsehindringer

Der kan være en del borgere, som af forskellige årsager har en mental barriere overfor det at læse, og den vil man forsøge at nedbryde.

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Sorteringsanlægget er slidt op

Godt 5 mio. kr. er bevilget til et nyt centralt sorteringsanlæg til Københavns kommunes Biblioteker

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt