De seneste år er udlånet af bøger på de københavnske biblioteker steget markant. I 2023 så bibliotekerne en stigning på 11 procent i udlånet af fysiske bøger sammenlignet med 2022, mens tallet for 2024 viser, at der blev udlånt 2.698.000 bøger.
Og det har Københavns Kommunes centrale sorteringsanlæg kunne mærke. På grund af slitagen har Københavns Kultur- og Fritidsudvalg besluttet, at der skal sættes 5,3 millioner kroner af til et nyt anlæg.
Ifølge chef for Københavns Biblioteker, Jakob Heide Petersen, kan det stigende udlån kædes sammen med kommunalpolitikernes bevidste satsning på litteratur – særligt for børnene, som driver den største del af udlånet.
»Det er vi naturligvis glade for, når vi nu hører meget om manglende læselyst hos den målgruppe,« siger forvaltningschefen.
De høje udlånstal i Københavns Kommune stemmer også overens med det billede, som Danmarks Biblioteksforenings direktør, Michel Steen-Hansen, har af bibliotekernes udlånstal landet over.
– Udlånstallet bliver uden tvivl boostet af, at man har en strategisk satsning for børn og unge. For 15 år siden talte vi om, at ensomhed var et problem for den enkelte. Nu taler vi om, at det er et samfundsproblem. Det samme ser vi med læsning og manglende læselyst. Engang var det blot et problem for den enkelte, men nu er det et samfundsproblem, fordi manglende lyst til at læse og fordybe sig kan udvikle sig til mistrivsel og manglende forståelseskompetencer. Så der ligger noget her, vi skal have løst. siger Michel Steen-Hansen til Kulturmonitor.