Stor fondsbevilling til bibliotekerne skal engagere flere danskere i den grønne omstilling

Skrevet af

9. januar, 2025

Der er brug for, at mange flere borgere involverer sig i den grønne omstilling og bidrager til at skabe den nødvendige forandring. Den opgave skal landets folkebiblioteker være med til at løfte ved at gøre det nemt og attraktivt at engagere sig i lokale grønne aktiviteter, som taler til både hoved, hjerte og hænder.

Med en bevilling på 4,7 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til projektet ”Spis, Dyrk, Skab: Biblioteket som generator for den grønne omstilling” kan der nu skrues op for ambitionerne. I det treårige projekt vil Danmarks Biblioteksforening, Chora 2030 og Aarhus Bibliotekerne sammen med 10 folkebiblioteker udvikle og afprøve nye aktivitetsformer og handlemuligheder, som skal få borgere til i fællesskab at skabe nye bæredygtige vaner og aktiviteter i deres lokalområde. 

Landets biblioteker har i de seneste år i stigende grad markeret sig som det lokale mødested for bæredygtige aktiviteter, og projektet bygger på de gjorte erfaringer.

Direktør i Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen udtaler:

Vi er rigtig glade for bevillingen fra Novo Nordisk Fonden, som gør det muligt for os at sætte turbo på indsatsen. Bibliotekerne er lokalt forankrede, vidensbaserede og kreative institutioner, som har gode forudsætninger for at bygge bro mellem folks interesse for mad, natur og lokalmiljø og den nødvendige handling. Nu handler det om at øge rækkevidden ved at finde de greb og metoder, der virker allerbedst, og udbrede dem, så endnu flere borgere bliver involveret.

Projektet består af to spor med fokus på henholdsvis kollektiv læring og kollektiv praksis. I læringssporet eksperimenterer 10 frontløberbiblioteker med nytænkning af borgertingsformatet for at skabe deltagelse og lokalt ejerskab. I praksissporet fungerer DOKK1 i Aarhus som laboratorium for at udforske de bedste praktiske aktiviteter til at forbinde f.eks. mad, natur, dyrkning og håndværk til grønne tiltag.

Projektets tre partnere har sammen gennemført flere projekter og initiativer med fokus på biblioteker og bæredygtighed, herunder en verdensmålscertificering af biblioteker, som 42 af landets biblioteker er del af. I projektet involveres desuden en bred kreds af samarbejdspartnere i form af både forskere, praktikere, forfattere og kunstnere med særlig ekspertise inden for hver deres del af den grønne dagsorden. Det gælder blandt andet CONCITO, Centre for Applied Ecological Thinking og Det Kongelige Danske Akademi.

For flere oplysninger, kontakt Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening, på msh@db.dk eller tlf. 4030 5230

Læs mere på db2030.dk

Bliv Trendspotter på det Bibliotekspolitiske Topmøde 2025

Fortæl om bibliotekets spændende projekter til landets kulturpolitikere og fagfolk på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2025

Biblioteker bygger bro mellem generationer og engagerer unge og seniorer til at gøre en forskel for klimaet

Nyt projekt vil skabe omkring 30 lokale fællesskaber for klimahandlinger, hvor unge og seniorer sammen udvikler tiltag, der kan bidrage til en grønnere fremtid.

AGORA – Biblioteket i midten af demokratiet

Bliv klogere på projektet 'AGORA - Biblioteket i midten af demokratiet', som udføres af otte biblioteker fra Region Midtjylland

Forældre kan være afgørende rollemodeller

Om den omfattende nationale indsats for børn og unges læseglæde - et styrket samarbejde mellem PLC'erne og folkebibliotekerne

Unge i front for en fremtid med fokus på tekstilaffald

Projektets mål er at engagere unge i kampen mod tøjspild og skabe en fremtid, hvor håndværk og design er en naturlig del af deres hverdag.

Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet? Se nyt metodekatalog.

Fokus på global udvikling og fremskridt

Vil I være med til at sætte fokus på global udvikling og fremskridt - og samtidig forberede jer til UGE17 2025?

Trendspottere 2024

Deltagerne på det Bibliotekspolitiske Topmøde får mulighed for på allernærmeste hold at se nærmere på aktuelle trendspottende projekter fra landets biblioteker.