Med regeringens forslag til en ny sundhedsreform, ”Sundhed tæt på dig”, risikerer vi at miste noget af udgangspunktet for en samlet kulturpolitik. Reformen fjerner kulturen fra de regionale sundhedsindsatser og underminerer en lang række initiativer, der har vist sig afgørende for både mental og fysisk sundhed.
Region Midtjylland og Nordjylland viser vejen
Særligt Region Midtjylland og Nordjylland har arbejdet med tiltag, der integrerer kultur og sundhed. I Midtjylland afsatte man f.eks. i årets budgetforlig fire mio. kroner til at støtte kultur- og sundhedsprojekter. I Nordjylland har man i årevis arbejdet med regionale kulturpuljer, der skal fremme lokal kultur, deltagelse og trivsel og med en strategisk fokuseret indsats, der fremmer brug af kunst og kultur til at skabe sundhed for borgerne.
Det har bl.a. resulteret i en sansestue til forældre, der skal igennem et svært fødselsforløb, folkedans for ensomme unge og voksne, hvor trivslen efterfølgende stiger markant, og kunst inddraget i uddannelsen af nye sygeplejersker for at øve dem i at se det hele billede og menneske.
Projekter som Guidet Fælleslæsning mellem biblioteker, sundhedscentre og uddannelsesinstitutioner har i regionalt regi været med til at fremme mental trivsel og social sammenhængskraft. Eksempler er der masser af og på et Kulturpolitisk Regionstræf den 11. november på Aalborg Bibliotek dykker vi yderligere ned i hvordan man kan styrke samarbejder mellem regionernes og kommunernes kultur- og sundhedspolitik.
Ansvar og ressourcer – skal følges i kultur og sundhed
At sikre at kultur og sundhed går hånd i hånd kræver både ressourcer og et klart ansvar placeret hos de rette aktører. Det behøver ikke nødvendigvis ligge hos regionerne, men det er afgørende, at nogen har ansvaret for at se værdien i kultur som mere end blot kultur.
Kultur kan være brobygger mellem kommuner, sektorer og mennesker, og det er alfa og omega for at lykkes med mange af tidens store dagsordener, såsom sundhed, trivsel og social inklusion.
Regeringen går også i den forkerte retning, når den vælger at ophæve Kulturministeriets kulturaftaler med kommuner og regioner. Aftalerne har været vigtige i det kulturelle samarbejde på tværs af landet, og at fjerne lovgrundlaget for dem underminerer mange års positive erfaringer i kulturregionerne.
Det er uklart, hvordan midler fra den kulturelle rammebevilling nu skal bruges, og hvordan udviklingsmidler og tidligere amtslige tilskud skal fordeles. Denne usikkerhed bremser fremtidige kultur- og sundhedsprojekter, som netop har vist deres værdi i flere regioner. Der er behov for regionale tiltag på tværs af kommuner, og for kulturmidler til tværkommunale kulturtiltag for at få flere til at deltage i kultur. Det skal sikres at pengene går til rette formål når de udmøntes, uanset hvem der måtte få ansvaret. Hvis de begrænsede statslige kulturtilskud til kulturaftaler, fordeles til 98 pressede kommunekasser, er det desværre kulturen der taber mange steder.
Vælger man at opløse regionale kulturaftaler, kunne man bruge midlerne til at indarbejde den demografiske udvikling i udgiftsbehovsudligning på kulturområdet, som man kender det fra andre områder som uddannelses-, sundheds- og socialområdet. Altså at bruge flere midler til kultur, når flere borgere deltager.
Kulturens potentiale i fremtidens sundhedspolitik
Feltet kultur og sundhed står ved en skillevej. Der er er behov for en national strategi, der sikrer samarbejde på tværs af sektorer. Forskningen viser, at deltagelse i kunst- og kulturaktiviteter fremmer sygdomsmestring og mental trivsel.
Derfor bør kultur ikke nedprioriteres i sundhedsreformen. Vi skal styrke samarbejdet mellem kultur- og sundhedssektorerne, samt mellem kommunerne, ikke afskaffe det.
Kultur er en del af løsningen, ikke problemet. Hvis vi virkelig vil forbedre folkesundheden, er det nødvendigt at anerkende kulturens betydning som en sundhedsfremmende ressource, som Danske Regioner også skriver i oplæg til Folkesundhedslov. Det er tid til at tænke langsigtet og helhedsorienteret – og det kræver, at kultur og sundhed tænkes sammen.