Vi har taget glæden ud af læsningen

Skrevet af

12. februar, 2025

I Politikens serie om børns dalende lyst til læsning – eller læsehad, som avisen kalder det – udtrykker både kulturministeren og børne- og undervisningsministeren i dagens artikel bekymring over, at mange børn ikke kan lide at læse. Men nogen storstilet fælles handlingsplan har de ikke. 

Masser af børn i dagens Danmark kan ikke se meningen med at læse. Det er kedeligt, spild af tid, fortæller de til Politiken.

»Vi skal snakke om, hvordan man som forælder har et ansvar for at læse med sine børn. Det udvikler kreativitet, det skaber nærvær, empati, forbindelse«, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt som sin førsteprioritet.

For det andet skal der flere fysiske bøger ud til børnene, og de lokale biblioteker skal samarbejde mere med folkeskolerne for at skabe en stærk læsekultur. Og der skal ikke blot sættes penge af til puljer, men også være vedvarende tiltag. Hvad de tiltag består af, kan ministrene dog ikke konkretisere helt præcist.

»Og sidst, men ikke mindst er der en samfundsdebat, vi er nødt til at tage«, fremhæver Engel-Schmidt.

Læs hele artiklen i Politiken.

Direktør i Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen, mener at samfundsdebatten om læsning har taget en drejning de seneste år.

»For 15 år siden talte vi om, at ensomhed var et problem for den enkelte. Nu taler vi om, at det er et samfundsproblem. Det samme ser vi med læsning og manglende læselyst. Engang var det blot et problem for den enkelte, men nu er det et samfundsproblem, fordi manglende lyst til at læse og fordybe sig kan udvikle sig til mistrivsel og manglende forståelseskompetencer. Så der ligger noget her, vi skal have løst,« siger Michel Steen-Hansen.

Bibliotekerne på Folkemødet 2025

Få et overblik over de debatter, som repræsentanter for bibliotekerne deltager i på Folkemødet 2025

Mænd mødes om skønlitteratur

Projekt Mænd Mødes om Skønlitteratur er et udviklingsprojekt der har til formål at engagere mænd landet over i læsefællesskaber

Søg Fonden DBK om midler til læselyst-projekter

Fonden DBK åbner igen op for ansøgninger til projekter, der gavner læselysten og inspirerer flere til at gribe en bog, opdage nye fortællinger og opleve magien i ...

Adgangen til den frie samtale er central i et demokrati – også på bibliotekerne

"Vi skal stå fast på, at et bibliotek må lægge rum til debat og uenighed, ligesom det lægger rum til børneteater, sprogcafé og strikkeklub"

Arbejdsgruppe kalder til kamp for dansk litteratur, sprog og læsning

Arbejdsgruppen anbefaler at eReolen GO styrkes, og at der gives adgang til et minimum antal titler pr. måned til elever i grundskolen.

Ny læselystkampagne på vej

Læselystkampagnen Læselyst.nu er et nationalt tiltag, der sætter fokus på, at flere børn skal få gode oplevelser med læsning.

Når et bibliotek lukker, er det ikke kun bøgerne, der forsvinder

"Biblioteker er ikke blot kulturpolitik. De er også socialpolitik, børnepolitik, ældrepolitik, sundhedspolitik, uddannelsespolitik – og bypolitik."

Den politiske debat skal involvere borgerne – også på biblioteket

Det er afgørende, at lokale politikere værner om ytringsfriheden og sikrer, at der ikke lægges hindringer i vejen for debatter om aktuelle emner på bibliotekerne