Vi har taget glæden ud af læsningen

Skrevet af

12. februar, 2025

I Politikens serie om børns dalende lyst til læsning – eller læsehad, som avisen kalder det – udtrykker både kulturministeren og børne- og undervisningsministeren i dagens artikel bekymring over, at mange børn ikke kan lide at læse. Men nogen storstilet fælles handlingsplan har de ikke. 

Masser af børn i dagens Danmark kan ikke se meningen med at læse. Det er kedeligt, spild af tid, fortæller de til Politiken.

»Vi skal snakke om, hvordan man som forælder har et ansvar for at læse med sine børn. Det udvikler kreativitet, det skaber nærvær, empati, forbindelse«, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt som sin førsteprioritet.

For det andet skal der flere fysiske bøger ud til børnene, og de lokale biblioteker skal samarbejde mere med folkeskolerne for at skabe en stærk læsekultur. Og der skal ikke blot sættes penge af til puljer, men også være vedvarende tiltag. Hvad de tiltag består af, kan ministrene dog ikke konkretisere helt præcist.

»Og sidst, men ikke mindst er der en samfundsdebat, vi er nødt til at tage«, fremhæver Engel-Schmidt.

Læs hele artiklen i Politiken.

Direktør i Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen, mener at samfundsdebatten om læsning har taget en drejning de seneste år.

»For 15 år siden talte vi om, at ensomhed var et problem for den enkelte. Nu taler vi om, at det er et samfundsproblem. Det samme ser vi med læsning og manglende læselyst. Engang var det blot et problem for den enkelte, men nu er det et samfundsproblem, fordi manglende lyst til at læse og fordybe sig kan udvikle sig til mistrivsel og manglende forståelseskompetencer. Så der ligger noget her, vi skal have løst,« siger Michel Steen-Hansen.

Bibliotek vil nedbryde læsehindringer

Der kan være en del borgere, som af forskellige årsager har en mental barriere overfor det at læse, og den vil man forsøge at nedbryde.

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Sorteringsanlægget er slidt op

Godt 5 mio. kr. er bevilget til et nyt centralt sorteringsanlæg til Københavns kommunes Biblioteker

Trivselskomissionen anbefaler

I dag udkommer trivselskomissionens anbefalinger. Et vigtigt emne, som mange er stærkt optagede af, også Danmarks Biblioteksforening.

Nordisk samarbejde i en udfordret tid for demokratiet

Tilbageblik på det nordiske biblioteksnetværksmøde den 17. og 18. februar 2025

Foto: Hjørring Bibliotekerne

Læseklubber for børn – en vej ud af læsekrisen?

På Løkken Skole har de gjort sig opsigtsvækkende erfaringer med 'Klub Læseglad' – et koncept, der er på vej ud i hele Hjørring Kommune

Børn og læsehad

I dag begynder en artikelserie i Politiken om børns dalende læselyst, eller 'Læsehad', som Politiken vælger at kalde det.

Biblioteksloven trænger alvorligt til en opdatering

Den nuværende bibliotekslov er skyld i forvirring og ulighed, siger Danmarks Biblioteksforenings formandskab i et debatindlæg i Kulturmonitor.