Vinderen af Klods-Hans-prisen 2024

Udover æren modtog Lisbet Vestergaard også en plakat skabt af illustrator og medlem af IBBY Danmarks bestyrelsen, Tea Bendix.

Skrevet af

3. november, 2024

Hvert år tildeler Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark, Klods Hans-prisen til en person, institution eller gruppe, der med entusiasme og nytænkning har gjort en særlig indsats for børne- og ungdomslitteraturen. Prisen gik i år til Lisbet Vestergaard, der er projektleder ved Tænketanken Fremtidens Biblioteker, oplægsholder og konsulent.

Prisen blev uddelt på BogForum i BellaCenter lørdag den 2. november.

I talen til prismodtageren sagde bibliotekar Johanne Elvers Madsen fra IBBY Danmarks bestyrelse: “Lisbet har i mange år gjort en kæmpe indsats for børnelitteraturen og børns læseglæde – og i særdeleshed har hun arbejdet hårdt for at forbedre rammerne for alle os, der arbejder med børnelitteratur. Og for at tale den op – også på politisk niveau.” I talen fremhævede hun også tre af de projekter, som Lisbet Vestergaard har været primus motor: Projektet “Bogstart”, bloggen bogsnak.dk og ikke mindst Den nationale indsats for børn og unges læseglæde, som Lisbet Vestergaard er projektleder for: “Det er tydeligt at mærke, hvordan Lisbet dedikerer sin tid til at bane vejen for at de mere direkte formidlere af børnelitteratur, får de bedst mulige arbejdsbetingelser til at styrke børns læseglæde.”

Læs mere om Klods-Hans-Prisen på IBBYs hjemmeside.

I Lisbet Vestergaards takketale fremhævede hun det at skabe forbindelser på tværs af fagligheder og sektorer som en vej til at få arbejdet med læseglæden på dagsorden og skabe politiske bevågenhed: ”Det giver mig en stor arbejdsglæde at samle lærere, pædagoger, bibliotekarer, ledere, politikere, forfattere, børn og unge om noget vigtigt, vi er fælles om, nemlig læsning og litteratur. Vi har brug for hinanden, og vi har meget at give hinanden.”

Lisbet Vestergaard har skrevet mere om oplevelsen på LinkedIn.

Alle børn og unge har ret til at blive læsere – og det kræver handling nu

I dag bringer Kristeligt Dagblad en kronik, hvor en bred koalition af organisationer – fra lærere og forlag til biblioteker og elevforeninger – samler sig om ét klart ...

Bibliotekerne på Folkemødet 2025

Få et overblik over de debatter, som repræsentanter for bibliotekerne deltager i på Folkemødet 2025

Mænd mødes om skønlitteratur

Projekt Mænd Mødes om Skønlitteratur er et udviklingsprojekt der har til formål at engagere mænd landet over i læsefællesskaber

Søg Fonden DBK om midler til læselyst-projekter

Fonden DBK åbner igen op for ansøgninger til projekter, der gavner læselysten og inspirerer flere til at gribe en bog, opdage nye fortællinger og opleve magien i ...

Arbejdsgruppe kalder til kamp for dansk litteratur, sprog og læsning

Arbejdsgruppen anbefaler at eReolen GO styrkes, og at der gives adgang til et minimum antal titler pr. måned til elever i grundskolen.

Ny læselystkampagne på vej

Læselystkampagnen Læselyst.nu er et nationalt tiltag, der sætter fokus på, at flere børn skal få gode oplevelser med læsning.

Kulturministeren modtager ny appel: Alle børn og unge har ret til at være læsere

Det skal være en politisk ambition, at alle børn og unge i Danmark har mulighed for at deltage i en stærk læsekultur.

Bøger og læsning i AI-æraen

EBLIDA-konferencen 2025 fokuserede på at styrke biblioteker som demokratiske nøgleinstitutioner med særligt fokus på AI og læsning.