Bogcensur som politisk mærkesag

Skrevet af

Hellen Niegaard

12 december, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Kampen om hvad der må læses i USA, og hvad der er de rigtige amerikanske værdier, er blevet politisk brændstof. Gennem tiderne har både venstre- og højrefløjen udfordret, hvad der var skadelige bøger eller skadelig information. Men det, der sker p.t. i visse områder, er uden fortilfælde, oplyser DR.dk i et indslag om krav fra højre-fløjen lige op til Midtvejsvalget den 8. november.
I en stat som Idaho har nogle republikanske politikere gjort det til politiske mærkesager i valgkampen: De ønsker at gøre det muligt at straffe bibliotekarer med fængsel og bøder, hvis børn får adgang til, hvad politikere definerer som upassende materiale.

Ifølge ALA.org, den amerikanske biblioteksforening, er mere end 1.650 bøger alene i år blevet forsøgt bandlyst i USA.

ALA fordømmer censur og arbejder for at sikre fri adgang til information og indsamler information i sit Office for Intellectual Freedom. Ytringsfrihed er en fundamental ret fastlagt i First Amendment til USA’s Forfatning, som siger “Congress shall make no law… abridging the freedom of speech”.

Klimakrisen er konkret, nærværende og højaktuel

LEDER Klimakrisen, den globale opvarmning mv. er almindeligt anerkendt… efterhånden. COP27, klimakonferencen, er netop afsluttet med et magert resultat. En erklæring fra ...

Set fra MIN stol – Vi udvikler boligområder og fællesskaber med kultur

Vi har et højt velfærdsniveau i Gladsaxe Kommune, men vi kan altid blive bedre og arbejder på forskellige måder med styrkelse af kernevelfærden bl.a. ved at medtænke ...