Vi har alle magt til at gøre en forskel

Niels Offenberg modtager Jytte Prisen af næstformand i HK Kommunal, Pia Lund Jeppesen. Foto: HK.

Skrevet af

11. december, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Vi har alle en magt. Især os, der arbejder på kulturelle institutioner som biblioteker. Det kan vi ofte glemme. Men vi har en magt. Til at formidle. Til at gøre folk klogere. Og til at dele den scene, vi har til rådighed. Og vi skal huske at dele den med dem, som ikke nødvendigvis har de samme muligheder for at blive hørt. For når vi gør det, gør vi også en forskel for andre, fastslår Niels Offenberg, kulturleder ved Albertslund Bibliotek, og modtager af Jytte Prisen 2023. For sit ’store arbejde med at skabe involverende og inkluderende kulturarrangementer, der trækker nye målgruppe ind på biblioteket’.

Prisen uddeles til kulturpersonligheder, der gør en forskel af HK Kommunal fra Annika Aakjær og Kirsten Westh til Nikolaj Cederholm og Erik Clausen med flere. Den er opkaldt efter legendariske Jytte Hansen, tidligere Frederikshavn Bibliotek og primus motor i det biblioteksfaglige arbejde i HK Kommunal.

Prisen blev uddelt på HK Kommunals Bibliotekskonference 27. november på Nyborg Strand.

– Tusind tak prisen. Jeg er meget, meget taknemmelig, og ikke mindst fordi I har valgt en som mig, som de fleste af jer her nok aldrig har hørt om eller mødt før. En temmelig ukendt person. Det er virkelig dejligt at blive anerkendt for det arbejde, der foregår bag kulisserne, bag scenen – det arbejde, vi og I også laver hver dag.
Det arbejde, som uanset politiske vinde, modefænomener og symbolske tiltag er det arbejde, der er rugbrødet i, at vi kan gøre en forskel for andre. Og selv om jeg er ukendt, så har jeg en form for magt. Magt til at ændre noget og gøre tingene anderledes. Magt til at forandre.

Det har I også. Alle i det her rum har en eller anden form for magt, som vi kan dele ud af. Vi er ansat på biblioteker og kulturinstitutioner, der for mange repræsenterer det offentlige, kommunen eller staten. Ofte tænker vi, at vi tjener og servicerer borgerne – som det står i vores jobbeskrivelse.

Det gør vi selvfølgelig, men vi skal altid huske, at vi også er blevet givet en autoritet, et eller anden form for mandat, der kan være mere eller mindre klart – men som altid indeholder en form for magt. Som vi altså kan forsøge at dele ud af.

Det er basalt set, det jeg forsøger at gøre i mit arbejde – selv om det kan lyde banalt … for vi er ikke McDonalds. Hos os kan man ikke bare købe varen et andet sted.

Men fremhævede Niels Offenberg, ’man har aldrig magt alene – man har den kun sammen med andre’ og rettede ’en kæmpe tak til mine kollegaer på Albertslund Bibliotek og hele det kæmpe netværk af mennesker, der … kommer til mig’.