Gå til demokrati på biblioteket

Skrevet af

10. oktober, 2024

“Herhjemme, både nationalt og lokalt, ser vi også en bekymrende tendens. Debatten har ændret sig fra at være en platform for udveksling af idéer til en arena for krig på ord. Vi ser en hård tone, hvor beskyldninger og postulater, som ikke altid har hold i virkeligheden, dominerer samtalen.

Samtalen lider. Ikke nødvendigvis den, der finder sted på de mange folkemøder, som vi ser rundt omkring i landet – de fortjener stor respekt – men den brede folkelige debat. Desværre er det ofte de samme stemmer, der går igen, de samme ”Tordenskjolds soldater”, der dominerer diskussionerne, både i mediernes debatter og på de demokratiske møder.

Demokrati er en værdi, der skabes nedefra. Det er ikke noget, der kan købes for penge. Ligesom ægte venskaber kræver demokrati tid, opmærksomhed og en villighed til at lytte.

Det lokale bibliotek kan spille en afgørende rolle i denne proces. Med sin alsidighed og åbenhed for alle kan biblioteket bidrage til at skabe en mere oplyst og rummelig offentlig samtale. Det kan være med til at fjerne den forstemthed, man kan føle, når man ser på tidens udvikling, og i stedet give håb om at vi kan skabe en bedre, mere inkluderende fremtid sammen.”

Læs hele klummen af DBs forperson Paw Østergaard Jensen i Kommunen.

Søg pulje til Grundlovsfest

I 2025 kan du ansøge om op til 3.000 kroner til din fest. Puljen er åbnet den 1. oktober.

Bibliotekernes betydning for et sikrere, grønnere og friere Norden

De fælles nordiske biblioteksforeninger har henvendt sig til Nordisk Ministerråd med et statement om den vitale rolle, som biblioteker spiller i regionen.

Folkebiblioteket skal være med til at skabe medborgerskab for alle

Ny undersøgelse viser, at 53 procent af skolebibliotekarer i Storbritannien er blevet bedt om at fjerne litteratur fra hylderne.

Hvad er Kulturens Veje til Forandring?

Kulturens veje til Forandring er en måde at udfordre og gentænke debatformatet.

Bibliotekernes Børnevalg og fokus på demokrati bliver bemærket i udlandet

Bibliotekernes børnevalg og ideen med at involvere børn i en tidlig alder omkring valg og demokrati vækker endnu en gang interesse fra udlandet.

Velkommen til Kulturens Plads på Folkemødet 2024

Programmet for Kulturens Plads er klar. Tre dages debatter og aktiviteter venter, arrangeret af Dansk Kulturliv i samarbejde med Applaus og Absalon.

Grundlovsdag skal være en kæmpe national festdag

Grundloven fylder 175 år i 2024, og det er en oplagt mulighed for at holde en grundlovsfest. Landets biblioteker har rig mulighed for at være med.

Hvem kan og skal bekæmpe disinformation i vores samfund?

Disinformation er, når en afsender spreder falsk information med vilje. Det er et fænomen, som konstant forandrer sig i takt med den teknologiske udvikling. Og derfor stiger ...