Stadig flere digitale udgivelser på vej. Lydbøgerne presser på for at overtage førertrøjen fra e-bøgerne

Skrevet af

31. maj, 2016

Lydbøger er ved at overhale e-bøgerne. Væksten på det digitale område drives lige nu af lærebøger. Klassisk litteratur, biografier og børnebøger vil folk stadig gerne have på papir.
Sådan skriver Politiken den 29. maj 2016.

Men hvordan det sådan helt konkret går i den danske bogbranche, er det faktisk lidt svært at få overblik over, skriver Politiken også. Forlæggerforeningen, der i dag kalder sig Danske Forlag, har netop udsendt opgørelsen for bogåret 2015, men en ny opgørelsesmetode betyder, at man ikke kan sammenligne tallene i forhold til 2014. Man kan derfor ikke se, om det totale salg er gået tilbage eller bare er stagneret.

Sidste år slog kulturminister Bertel Haarder fast, at bogbranchen har det godt og er i positiv udvikling, da det Bog- og Litteraturpanel offentliggjorde en rapport om det uigennemskuelige bogmarked.  Tendensen med flere års faldende omsætning for forlagene lod til at være brudt. Forlagene oplevede især en stigning i den del af omsætningen, der kan henføres til det digitale salg. Et marked som bibliotekerne med deres eReolen.dk i høj grad har været med til at løbe i gang. Rapporten fremhæver da også, at “digitale tjenester som eReolen og Mofibo kan være en del af forklaringen på den digitale fremgang.

I den aktuelle opgørelse fra Danske Forlags fortælles, at e-bøgerne har tabt terræn. Deres andel af det digitale salg er faldet fra 20,5 pct. til 15,7 pct. fra 2014 til 2015, mens lydbøgernes andel er vokset fra 14,9 pct. til 16,3 pct.
Det er især skønlitteraturen, der sælger. E-bøger og lydbøger udgør 15 pct. af det totale salg af skønlitteratur. Bibliotekerne er stadig med til at stimulerer og udvikle markedet, idet 42,2 pct. af det digitale salg sker til bibliotekerne og deres eReolen. Det hilser Danmarks Biblioteksforening velkommen, da foreningen ser det som en vigtig opgave for bibliotekerne at stimulere markedet og udvikle produkter til gavn for borgerne. 

De digitale udgivelser fylder dog overordnet set mere og mere. I 2014 udgjorde de 14,3 pct. af det samlede marked. I 2015 var andelen steget til 18 pct. Det er også helt sikkert, at mange er begyndt at høre lydbøger i stedet for at læse e-bøger, og denne tendens er fortsat i 2016.

Barndommens kulturoplevelser har betydning for voksenlivets kulturvaner

Ny undersøgelse viser bl.a., at man med mange kulturelle oplevelser i barndommen er mere tilbøjelig til at være aktiv kulturforbruger som voksen.

Biblioteksgebyrer – ja eller nej?

En undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening viser, at over halvdelen af landets biblioteker nu har eller overvejer at afskaffe gebyrerne for sent afleverede materialer.

Fjernes gebyrer vil flere låne – men det koster!

Mange biblioteker overvejer at afskaffe gebyrer for sent afleverede materialer, men økonomi kan være en forhindring.

Øget aktivitet på landets biblioteker

Bibliotekernes udbud af aktiviteter er steget fra 2022 til 2023, hvor der blev afholdt 30.300 arrangementer og fremvist 3.500 udstillinger. Det er en stigning fra 25.500 ...

Regeringen går i kamp mod tech-giganterne

Regeringen vil sammen med en række børneorganisationer arbejde for at skabe en tryg hverdag for børn og unge i en god balance mellem det fysiske og digitale liv.

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

The educational benefits of public libraries

Investeringer i biblioteker har en positiv effekt på testscores for børn på skoler, viser nyt amerikansk studie.