Absurd at samfundet ikke kan sikre ytringsfriheden på bibliotekerne

Skrevet af

22. november, 2013

Sådan siger formand for Danmarks Biblioteksforening Vagn Ytte Larsen i forlængelse af debatten om, at politiet ikke kan sikre den unge digter Yahya Hassan sikkerhed til et arrangement på Vollsmose Bibliotek, som de derfor har anbefalet at aflyse.

”Det er fuldstændig absurd, hvis vi som samfund accepterer det overgreb på ytringsfriheden som det er, når politiet anbefaler at flytte et udsolgt arrangement med Yahya Hassan væk fra Vollsmose Bibliotek ” siger Vagn Ytte Larsen og fortsætter:
”At det netop er i demokratiets hus biblioteket man ikke kan garantere hans sikkerhed, skriger jo til himlen, for det er jo netop biblioteket, der om nogen står vagt om ytringsfrihed og fri og lige adgang til information”

Det kan undre, at politiet kan bruge store ressourcer på at sikre fodboldfans mod andre fodboldfans hver søndag, mens man ikke kan beskytte den unge digter mod demokratiske mørkemænd. Vi bør som samfund værne om retten til at kunne udtrykke sig offentligt, og derfor må man også kunne stille krav til politiet om at sikre denne demokratiske ret.

Biblioteket er demokratiets hus og det er absurd, hvis vi som samfund accepterer, at hovedløse trusler forhindrer os i at bruge biblioteket til den demokratiske samtale, de er skabt til.
For er det ikke netop som Yahya Hassan siger til Politiken i dag: ”Det er fint nok at læse op for det fine segment og høste klapsalver i Pressen på Politiken. Men der, hvor der sker noget, er jo, når jeg kommer ud i de miljøer, jeg selv kommer fra og taler til de folk, jeg egentlig skriver om i mine digte. At komme ud og gå i dialog med dem”?

"Biblioteket er jo netop den institution, der kan sikre, at diskussionen kommer ud til alle os almindelige mennesker, men det kræver, at resten af samfundet bakker op. Derfor må vi forlange, at politiet kan sikre bibliotekernes arrangementer, også når der er risiko for, at arrangementerne bliver farlige" slutter Vagn Ytte Larsen.

For yderligere kommentarer, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Vagn Ytte Larsen, tlf. 2178 9383
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230

Dansk Kulturlivs høringssvar til regeringens lovforslag om forbud mod utilbørlig omgang med religiøse symboler

Dansk Kulturliv indgiver hermed sit høringssvar til regeringens lovforslag om forbud mod utilbørlig omgang med religiøse symboler, uanset at Dansk Kulturliv – og hele ...

Bøger bliver forbudt i krigen om, hvordan det rigtige USA skal se ud

Kampen om, hvad der må læses, og hvad der er de rigtige amerikanske værdier, er blevet politisk brændstof i USA. Både venstre- og højrefløjen har gennem tiden udfordret, ...

Bibliotekerne svigter ikke ytringsfriheden

Sådan lyder det fra formændene fra Bibliotekschefforeningen Mogens Vestergaard og Danmarks Biblioteksforenings Vagn Ytte Larsen.   Den klare udmelding kommer oven på ...