Bibliotekerne er ikke for alle – men det kan de blive

Foto: "Kultur for alle, fotobank".

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

2 januar, 2023

Bibliotekerne i Danmark har et stærkt selvbillede af at være inkluderende, trygge og dermed demokratiske rum. Det passer bare ikke. Hvad gør vi så ved det?

Alle er velkomne, vi har materialer til alle, og vi formidler til alle. Vi er folkebiblioteker for hele folket. Sådan lyder vores fortælling om bibliotekerne. Ofte går vi endda så vidt, at vi kalder os selv neutrale – som rum, formidlere og institutioner – hvad det så end betyder.

Det kan vi heldigvis gøre noget ved. Hvis vi vil. Hvis vi faktisk ønsker at leve op til de flotte ord. En håndfuld redskaber til at nå et stykke ad vejen er heldigvis lige til at tage fat på.

Det skriver Amalie Ørum Hansen, chefkonsulent på Gentofte Bibliotekerne, i denne artikel i Danmarks Biblioteker fra den 12. december 2022.

Bibliotekerne skal skabe åbenhed og debat med deres arrangementer

Så er der igen debat om bibliotekernes mangfoldige formidling og rolle i samfundet generelt. På Frederiksberg bibliotek har man på børnenes Kulturnat valgt at lave et ...

Biblioteker, repræsentation og mangfoldighed

Bibliotekerne i Danmark har et stærkt selvbillede af at være inkluderende og demokratiske rum, men kan altid blive bedre og arbejder til stadighed med at opdatere formidlingen. ...