FNs Verdensmål 4

Skrevet af

23. januar, 2023

DE DANSKE BIBLIOTEKER SÆTTER FOKUS PÅ VERDENSMÅLENE I UGE17
UGE17 er en landsdækkende temauge omkring FN’s 17 verdensmål, som tager afsæt i en national og fælles bibliotekskampagne med fokus på folkelig forankring, borgerinddragelse og oplysning om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. 

Hvad går verdensmål 4 ud på?

Verdensmål 4 handler om, at alle skal have lige adgang til god uddannelse og mulighed for livslang læring. 

Alle verdensmålene hænger sammen og afhænger af hinanden, men mål 4 om kvalitetsuddannelse til alle er måske alligevel det vigtigste af målene. 
Det mener de 10 millioner mennesker i hvert fald, der besvarede FN’s online afstemning om hvilket verdensmål, der var vigtigst for dem og deres familie. 

På verdensplan går det heldigvis den rigtige vej med uddannelse. 
Hvor det i 1970 kun var cirka 75% af verdens befolkning, der gennemførte grundskolen, steg tallet til over 80% i firserne, og fra 2000 steg tallet igen, så i dag gennemfører over 90% af verdens børn deres skolegang. 

Tidligere var det oftest drengene, der kunne gå i skole. I dag er der næsten lige mange drenge og piger, der starter i skole. 

Men coronanedlukningerne har ramt skoler og skolebørn verden over med kolossal kraft.
FN’s Børneorganisation UNICEF kalder pandemien for den største uddannelseskrise nogensinde. 

Nedlukningerne har ramt flere end 1,6 milliarder elever og studerende, og læringstabet har været både enormt og ulige.

Verdensmål 4 i Danmark: 45.000 unge uden uddannelse eller arbejde  

Det danske skolesystem er internationalt anerkendt for at være et af de bedste og mest lige i verden. 

Men også i Danmark er der udfordringer i skolesystemet. 
I Danmark skal vi have brudt den negative sociale arv, så de børn, der kommer fra bogligt svage hjem, også får en uddannelse. 

Rigtig mange børn i Danmark går i skole uden mulighed for hjælp eller støtte til lektierne. 
I dag er omkring 45.000 danske unge mellem 15 og 24 år hverken i gang med en uddannelse eller i arbejde, og selvom det er et lille fald i forhold til de foregående år, så er andelen stadig næsten dobbelt så høj som den danske målsætning for de unge. 

Hvem arbejder for lige adgang til uddannelse og livslang læring her i kommunen?

Lektiehjælpen på Ballerup Bibliotekerne er et fantastisk godt eksempel på lokale ildsjæle, der løfter en kæmpe opgave i forhold til den del af mål 4, der handler om, at alle skal have lige adgang til god uddannelse. 

Ballerup Bibliotekernes lektiehjælp blev for snart 14 år siden startet af en gruppe pensionerede undervisere, der frivilligt hver mandag og onsdag sidder klar på biblioteket til at hjælpe børn og unge i Ballerup med stort set alle slags lektier. 

En af dem er Thorkild Krejberg, der siden han sluttede sit erhvervsaktive liv som seminarielærer, har hjulpet masser af unge mennesker med lektier og studieforberedelse. For ham er det en stor glæde. 

“Det er noget særligt at gøre noget af lyst og interesse og ikke for at få løn”, forklarer Thorkild Krejberg.
”Det er sjovt at bruge de ting, man kan. Og jeg føler mig faktisk beæret over, at et ungt menneske gider høre på mine råd og oven i købet er taknemmelig for min hjælp.
Sådan var det jo sjældent, da jeg arbejdede
” slutter Thorkild Krejberg med et smil. 

Den del af verdensmål 4 som handler om at give alle mulighed for livslang læring, er der ligeledes mange frivillige ildsjæle på Ballerup Bibliotekerne, der støtter op om. 

Det er f.eks. de frivillige IT-hjælpere i IT-stuen, der tilbyder gratis IT-hjælp til alle borgere i Ballerup, det er de frivillige fra Tal Dansk-cafeen, der hver uge hjælper udlændinge med at mestre det danske sprog, og det er de tyskkyndige frivillige, der hver uge mødes for at videregive deres sprogkundskaber til de borgere, der skulle have lyst til det. 

Hvad kan du gøre for at hjælpe til med, at vi sammen opnår mål?

En helt oplagt mulighed er selvfølgelig at tilbyde din hjælp hos et af Ballerup Bibliotekernes allerede eksisterende læringstilbud. 

Her er alt allerede sat i system, der er en masse andre frivillige at mødes med, og du kan derfor hurtig komme i gang med at hjælpe. 

Hvis du har mere lyst til at hjælpe med noget helt andet, end det som pt. bliver tilbudt på Ballerup Bibliotekerne, så har du også mulighed for det.
Det kan være, at du er god til at skrive og vil starte et skrivekursus, eller måske vil du dele din viden om robotteknologi i et kursus, eller måske har du helt andre ideer til, hvordan du kan være med til at virkeliggøre verdensmålene.

Det eneste du skal gøre er at skrive til aktivitetsudvikler på Ballerup Bibliotekerne Pil Hodal på pilh@balk.dk, så hjælper hun dig i gang.       

Tak til Verdens Bedste Nyheder for lån af indhold.

UGE17 er borgernes verdensmålsuge

Sidste år lancerede de danske folkebiblioteker UGE17, med afsæt i de 17 verdensmål. Det blev en så stor succes, at Uge17 i år bliver til BORGERNES VERDENSMÅLSUGE, og det er ...

Fejrer verdensmåls-certificering

De seneste år er FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling rykket ind blandt boghylderne på Fredensborg Bibliotekerne. Tirsdag blev det markeret, at kommunens biblioteker ...

Thomas Sture Rasmussen

Nomineret til Verdensmålsprisen

Verdensmålsprisen fejrer hvert år dem, der gør en ekstraordinær indsats for at sætte skub i Verdensmålene. De tre nominerede til årets Verdensmålspris er nu fundet. Blandt ...

Bæredygtighed flytter ind på biblioteket

Alle slags mennesker kommer forbi biblioteket. Nogle skal låne en bog, andre skal bruge en computer, og en tredje skal printe noget ud. Dét har man valgt at udnytte i Kolding. ...

Det kræver politisk handling at skabe folkelig opbakning

Danmarks klimaminister, Lars Aagaard (M), har en pointe med budskabet om at Danmark er og skal være ambitiøse, men ikke uden massiv opbakning i befolkningen. I et demokrati kan ...

Har du hørt Danmarks nye Klimasang?

”Det regner med muligheder” er titlen på vindersangen som blev kåret i Bibliotekernes verdensmålsuge UGE17, skrevet og sunget af Jonas Dueholm og Ida Wenøe. Sangen giver ...

FNs Verdensmål 17

Bibliotekernes Verdensmålsuge UGE17 kulminerer i denne uge med en masse aktiviteter på bibliotekerne landet over. Se hvad der sker i nærheden af dig. Verdensmål 17 er ...

FNs Verdensmål 16

Hvad går verdensmål 16 ud på? Verdensmål 16 handler om, at alle skal kunne leve trygge og fredelige liv i inkluderende samfund, hvor der er tillid mellem borgere, ...