UGE17 er borgernes verdensmålsuge

Skrevet af

18. april, 2024

Sidste år lancerede de danske folkebiblioteker UGE17, med afsæt i de 17 verdensmål. Det blev en så stor succes, at Uge17 i år bliver til BORGERNES VERDENSMÅLSUGE, og det er i næste uge, at det går løs!

Fra på mandag den 22. april og ugen ud afvikles der således mange tusinde arrangementer rundt om i landet, med fokus på hvordan vi som borgere kan være med til at skabe en mere bæredygtig verden.

Et mantra for bibliotekerne med Uge17 har fra starten været ”fra verdensmål til hverdagsmål”, hvor det handler om meget mere end kun grøn omstilling, som mange primært har fokus på i forhold til klima.

Borgernes Verdensmålsuge 2024 sætter også fokus på hvordan man kan opbygge og skabe synlighed om de mange handlefællesskaber på tværs af institutioner, biblioteker, foreninger og alle de mennesker, som gerne vil leve mere bæredygtigt, men måske ikke helt ved hvordan det kan gribes an.

Et eksempel alle kan deltage i er ”Verdens Bedste Løsninger – vi drømmer om fremtiden” som både er en fysisk event på DOKK1 i Aarhus og som bliver live streamet. Her spiller markante stemmer som forfatter Mathilde Walter Clark og Naturformidler Morten D.D. Hansen op til en samling unge om fremtiden.

Og torsdag i uge17 vil der være specielt fokus på Klimahandledag i samarbejde med Grønne Nabofællesskaber, bl.a. med fællesspisninger på mange biblioteker landet over.

Her live streames ”Haven, Havet og Maden” med Frank Eriksen og Signe Wenneberg.

Borgerne har taget Uge17 til sig
”UGE17 – Borgernes Verdensmålsuge – er lykkedes med at få fat i borgere over hele landet, og det er fantastisk at mærke energien i de mange og meget forskellige arrangementer og events, som er planlagt fra på mandag, rundt omkring i landet, når UGE 17 starter.

En del af årets mange initiativer udspringer også denne gang fra bibliotekerne, men i forhold til sidste år, hvor bibliotekerne satte hele bevægelsen i gang, er der nu mange flere med til at sætte sejl i at skabe nye initiativer, store og små, på arbejdet, i institutioner og derhjemme, måske endda sammen med naboen.


Det store engagement vi oplever ude hos borgerne viser, at den fælles forståelse og interesse for verdensmålenes betydning kan skabe en bæredygtig udvikling, både når det handler om klima, ligestilling, uddannelse, og hvad der ellers er indeholdt i FN’s 17 verdensmål” siger Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening.

Udenlandsk interesse for Uge17
Uge17-initiativet inviterer også udenlandske organisationer til at deltage som ’Week 17 Library Pilots’ med håbet om at sprede initiativet ud over de danske grænser, og der er allerede sået Uge17-frø i Sverige, Norge og på Island.

Få mere at vide om Uge17 i Danmark
Thomas Sture Rasmussen, DB2030, er overordnet tovholder, tlf. 4175 0077, tsr@db.dk
Michel Steen-Hansen, direktør Danmarks Biblioteksforening, tlf. 40305230, msh@db.dk

Læs meget mere på uge17.dk og i denne artikel.


De lokale aktiviteter i Danmark
Der er planlagt et utal af aktiviteter i Uge17. Både af og på bibliotekerne, men også på skoler, i institutioner, der er kommunale aktiviteter og så alt det, som borgerne selv arrangerer, bl.a. sammen med naboen.
Få et overblik over de tværgående initiativer på verdensmaal.org/events


Vil man deltage i Borgernes Verdensmålsuge, er der her smagsprøver på nogle af de rigtig mange arrangementer, som finder sted over hele landet i næste uge;

Fra betjent til strandrenser

Flemming Sloth Andersen startede sit arbejdsliv som politibetjent og deltog i sammenstødet med demonstranter i 1993 efter EU-valget. Dén oplevelse og andre satte sig i Flemming, som måtte sygemelde sig og droppe karrieren i politiet.

Senere kom Flemming ud at sejle med NGO’en The Ocean Cleanup, og dét har givet ham et helt nyt livsindhold.

Kom og hør Flemming fortælle sin fascinerende livshistorie på Hirtshals Bibliotek.

Portvin og (grøn) pension

Handlingshyggeaften på Stevns Bibliotekerne for alle med en pensionsopsparing.

Kan man hygge sig med et glas portvin og godt selskab, mens man på et par timer er med til at gøre verden lidt grønnere med sin pensionsopsparing?

4.500 milliarder danske pensionskroner er i dag investeret i overvejende sorte investeringer. Vi hjælper dig med at få overblikket over, hvordan du og andre med få klik kan være med til at ændre på det – uden større risiko.

Ekspertteamet Thomas Meinert Larsen (Ansvarlig Fremtid) og Naja Habermann, der laver kurser i bæredygtige investeringer, guider dig sikkert i mål.

Visible Mending med Klimamusen

Lær at lappe dit tøj: Fra ærgerlige huller til flotte detaljer.

Har yndlingsblusen fået et hul? Nu kan du få inspiration til at reparere den på en fed måde, når Gladsaxe Bibliotekerne får besøg af Anna Kjær Voss, bedre kendt som Klimamusen, som fortæller om Visible Mending.

Visible Mending (på dansk ‘synlig reparation’) er, når du synligt lapper huller i dit tøj eller andet materiale f.eks. ved at brodere mønstre og små figurer – og på den måde pynter tøjet, som får sit helt eget særpræg. Det er samtidig mere bæredygtigt at reparere dit tøj fremfor at smide ud og købe nyt.

Efter en halv times inspirationsopæg om Visible Mending, svarer Anna på spørgsmål, giver gode råd til huller og tøjreparation og sælger sine broderikits.

Vi drømmer om fremtiden

En samtale arrangeret af Halsnæs Bibliotekerne om kunsten og kulturens rolle i den grønne omstilling.

Iben Maria Zeuthen er vært, når en række stemmer fra kunstens og kulturens verden deler deres drømme for fremtiden. Oplev talks, performances og oplæsning fra:

– Fremtidsforsker Nicklas Larsen, Forfatter Mathilde Walter Clark, Naturformidler Morten D.D. Hansen, Kunstner Mette Riise, Maskedanser Josepha Lauth Thomsen, Professor Steen Hildebrandt.

Når vi taler om klodens fremtid, taler vi ofte om økonomi og politik. Men i dag giver vi ordet til stemmer fra kulturlivet – vi giver plads til krop, drømme og følelser, og vi undersøger, hvad kunsten kan byde ind med.

De vigtige venskaber

Vi skal passe på vores nære venskaber, da de er noget af det mest værdiskabende i vores tilværelse. Vi skal passe på vores nære venskaber, da de er noget af det mest værdiskabende i vores tilværelse.

Iværksætteren og forfatteren Frederik Svinth sætter i sit foredrag på Fredericia bibliotek fokus på, hvor vigtige gode venskaber er for os mennesker og hvordan vi opnår dybe og gode relationer gennem hele livet.

Frederik er, med sine samtalespil ‘SNAK’, nået ud til hele landet. Kom og bliv inspireret til at investere i dine venskaber, opdyrke nye og få taget de gode snakke.

I samarbejde med Selvhjælp Fredericia Middelfart som en del af Bibliotekernes Verdensmålsuge.

Bæredygtigt bogkage bageri

Lav en bogkage til dit værelse eller til en ven. Det er både sjovt og bæredygtigt.

Lundsfryd & Blomst dækker op ved krea-bordet på Furesø Bibliotekerne, hvor du kan lave en bogkage af en kasseret bog og pynte den med dimsedutter, knapper, perler, bånd og alverdens genbrugsmaterialer.

Vi glæder os til at byde jer indenfor i ”bageriet”.

Hvad kan Kunsten og Jorn lære os i en foranderlig verden

Foredrag på Silkeborg Bibliotek ved Christian Kortegaard Madsen, kunsthistoriker og direktør for Museum Jorn.

Kunsten har et enormt potentiale og kan skabe perspektiv i en foranderlig verden. Verdensmålene berører de udfordringer vi som mennesker står overfor og skal forholde os til.

Her kan kunsten og dens historie give adskillige eksempler på netop det, at forholde sig til en verden i forandringer. Asger Jorn spillede selv en rolle i bevægelser og gik ofte til yderligheder i målet om at skabe forandringer.
I dag står vi overfor store udfordringer. Hvordan byder kunsten ind, hvad kan vi lære af kunsthistorien, af Asger Jorn og hvilken rolle kan museerne spille?

Skrald, affaldssortering og miljøbevidsthed i børnehøjde

I uge 17 sætter børnebiblioteket i Aalborg fokus på skrald, affaldssortering og miljøbevidsthed i børnehøjde i området for de yngste gæster. Børnene får at se, hvordan affald skal sorteres i Aalborg Kommune, og mulighed for selv at sortere det korrekt

Vi har også fundet de gode billedbøger om miljø frem. Der er utallige gode billedbøger om miljø og genbrug. Her er der fokus på at holde rent og ikke efterlade affald i naturen, og fine fortællinger om sjove ting, man kan lave med genbrug og en god portion fantasi!

Der er for eksempel historien om Valdemar som elsker at købe nye ting, og de gamle – ja, dem smider han bare i søen. Så en dag da han er ude og fiske, fanger han et uhyre! Hvordan det går, kan du læse om i “Uhyret i søen”.

Samtale med Daniel Rye: Fra krig til klima

Fotojournalisten har fået et nyt klart fokus på baggrund af hans gidseltagning

Vi kender Daniel Rye som den unge danske fotograf, der blev taget som gidsel af Islamisk Stat i Syrien tilbage i 2013 og senere som hovedpersonen i Puk Damsgårds bestseller ’Ser du månen, Daniel’ og i filmatiseringen af denne.

Efter løsladelsen i Syrien fik Daniel Rye øjnene op for sammenhængen mellem krig og umulige levevilkår for lokalbefolkninger, hvor tørke og oversvømmelser hærger. Hvis ikke det var for tørken i Syrien, få år før hans gidseltagen, var han så overhovedet blevet et gidsel?

Oplevelserne i Syrien har været afgørende for dét, der nu er hans kald/mission: nemlig rollen som øjenvidne og formidler af konsekvenserne bag de globale klimaforandringer.

Haven, Havet og Maven

Fortællinger og fællesspisning med Frank Erichsen og Signe Wenneberg på DOKK1 i Aarhus – om Vildskab, Verdensmål, Hverdagsvalg og om at gøre en forskel for fremtiden!

Hvordan kan vi alle gøre noget for en bæredygtig fremtid – for biodiversiteten, klimaet, verdenshavene.

Signe Wenneberg deler fortællinger fra sit liv som insisterende og kommunikerende hverdagsaktivist og masser af greb til at komme i gang i haven eller på altanen.

Frank Erichsen deler fortællinger fra livet som selvforsynende formidler med perspektiver fra ”Giv os Naturen tilbage” og særligt fokus på havet omkring os.

I forlængelse af foredraget er der fællesspisning – Kokken på Kanten, Lise Lotte Kira Gregers Andersen, vil sørge for overraskende og inspirerende fremtidsmad som social dining i samarbejde med Café Europa.

Fejrer verdensmåls-certificering

De seneste år er FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling rykket ind blandt boghylderne på Fredensborg Bibliotekerne. Tirsdag blev det markeret, at kommunens biblioteker ...

Thomas Sture Rasmussen

Nomineret til Verdensmålsprisen

Verdensmålsprisen fejrer hvert år dem, der gør en ekstraordinær indsats for at sætte skub i Verdensmålene. De tre nominerede til årets Verdensmålspris er nu fundet. Blandt ...

Bæredygtighed flytter ind på biblioteket

Alle slags mennesker kommer forbi biblioteket. Nogle skal låne en bog, andre skal bruge en computer, og en tredje skal printe noget ud. Dét har man valgt at udnytte i Kolding. ...

Det kræver politisk handling at skabe folkelig opbakning

Danmarks klimaminister, Lars Aagaard (M), har en pointe med budskabet om at Danmark er og skal være ambitiøse, men ikke uden massiv opbakning i befolkningen. I et demokrati kan ...

Har du hørt Danmarks nye Klimasang?

”Det regner med muligheder” er titlen på vindersangen som blev kåret i Bibliotekernes verdensmålsuge UGE17, skrevet og sunget af Jonas Dueholm og Ida Wenøe. Sangen giver ...

FNs Verdensmål 17

Bibliotekernes Verdensmålsuge UGE17 kulminerer i denne uge med en masse aktiviteter på bibliotekerne landet over. Se hvad der sker i nærheden af dig. Verdensmål 17 er ...

FNs Verdensmål 16

Hvad går verdensmål 16 ud på? Verdensmål 16 handler om, at alle skal kunne leve trygge og fredelige liv i inkluderende samfund, hvor der er tillid mellem borgere, ...

FNs Verdensmål 14

Fiskekvoter og beskyttede områder virker, men vi driver rovdrift på havet Verdensmål 14 handler om at forbedre og beskytte livet i verdens have. Der skal langt mindre ...