UGE17 Borgernes Verdensmålsuge

Skrevet af

9. april, 2024
Download hele magasinet som pdf:

Frøbomber, Organiseret Vildskab, Grønne Drømme, Marinarkæologi, Klimapsykologi, Plantotek, Cirkulær Økonomi, Futures Literacy, Livsovergange, Bæredygtigt Bogkage Bageri, Find Foråret – er nogle af de bud på aktiviteter, der løber af stablen landet over i UGE17.

UGE17 startede 2023 som Bibliotekernes Verdensmålsuge, men er allerede vokset og reelt blevet til Borgernes Verdensmålsuge.

I 2024 har vi nemlig inviteret endnu flere indenfor, herunder Folkeoplysningen via Dansk Folkeoplysnings Samråd. UGE17 udspringer af bibliotekerne som en folkets arena for viden, men bredes nu ud som en landsdækkende temauge omkring FN’s 17 verdensmål. Her sætter vi sammen fokus på folkelig forankring, borgerinddragelse og oplysning om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

UGE17 foregår primært lokalt, men med en national overbygning forankret i netværket DB2030. Idéen er at gøre det nemt for det enkelte bibliotek eller organisation at deltage i en fælles kampagne. Så ud over logoer, grafik og forskellige materialer, understøtter DB2030 med aftaler med andre partnere på nationalt niveau.

I samarbejde med DeltagerDanmark og Grønne Nabofællesskaber er Danmarks Klimahandledag f.eks. placeret om torsdagen i UGE17 for at give synergi til begge indsatser. Danmarks Naturfredningsforenings nationale skraldeindsamling ligger ellers i uge 15, men vi har nu indgået aftale om, at UGE17 bibliotekerne kan være med helt ind i uge 17. LEGO Build the Change havde allerede et formaliseret samarbejde med Aarhus Bibliotekerne, det er nu bredt ud til hele landet, så LEGO sender byggeklodser ud, og der afholdes webinarer på forhånd, hvor de ansatte bliver klædt på til at afholde lokale workshops.

På den måde kan forskellige indsatser inden for bæredygtighed skaleres, og sammen kan vi løfte så meget mere. I 2023 deltog over 75 biblioteker/kommuner. Det fandt sted på 150+ geografiske steder, hvoraf 1/3 var uden for bibliotekernes fysiske rammer, og der deltog over 250 lokale samarbejdspartnere, og vi tæller stadig.

UGE17 2024

I UGE17 2024 tilbyder vi forskellige events til at understøtte de lokale aktiviteter. Om mandagen afholder vi et Teamsevent med Claus Meyer og Persille Ingerslev: “Er bæredygtig mad og hverdag kun for de frelste?” fra Aalborg Bibliotekerne.

Om tirsdagen er der “Verdens Bedste Løsninger LIVE” med Kunst/Kultur/Natur – Vi drømmer om fremtiden – streamet til hele landet fra DOKK1 i Aarhus. Her optræder Mathilde Walter Clark, Morten D.D. Hansen, Mette Riise og Josepha Lauth Thomsen med Steen Hildebrandt og Nicklas Larsen fra Instituttet for Fremtidsforskning til at ramme det ind, mens Iben Maria Zeuthen er vært.

Torsdag, ligeledes streamet fra DOKK1 til fællesspisningerne på Klimahandledagen, har vi samtale mellem Frank Eriksen (Bonderøven) og Signe Wenneberg om “Haven, Havet og Maven”. Lørdag er der fælles genbrug- og byttedag over hele landet.

Flere og flere steder slås UGE17 sammen med bæredygtighedsdage, verdensmålsfestivaler, klimadage og andre mindre indsatser, som allerede fandtes ude i kommunerne, for igen at kunne styrke gennemslagskraften, skalere og udnytte bibliotekerne som fælles platform. Flere og flere steder er bibliotekerne derfor også blevet indskrevet i de lokale kommunale DK2030 klimahandleplaner, fordi vi netop via greb som UGE17 kan nå ud til borgerne i øjenhøjde og i forhold til at håndtere den borgernære omstilling, Scope 3 udfordringerne og herunder ansvarligt forbrug (verdensmål 12).

Fremadrettet mod UGE17 2025 er der allerede flere projekter på bedding, herunder endnu flere partnerskaber, og næste trædesten er, at få inddraget dansk kulturliv bredt.

THOMAS STURE RASMUSSEN, Verdensmålskoordinator, DB2030.

Flere artikler:
Bibliotekerne kan danne rammen om de svære samtaler om klimaet af konsulent Anna Ebbesen – Klimahandledag.dk.
En del af løsningen: Bibliotekernes arbejde med verdensmålene af forskerne Mia Høj Mathiasson og Henrik Jochumsen.

HVEM STÅR FOR UGE17 2024?

Tovholdere/kontakter:
Thomas Sture Rasmussen DB2030, overordnet tovholder. tsr@db.dk
Helene Bruhn Schwartzman/Aarhus Bibliotekerne, DR og Klimahandledag. hsc@aarhus.dk
Kristine Fjord Tolborg/Chora 2030, kontakt til Folkeoplysningen. kristine@chora2030.dk
– og hertil en masse biblioteksansatte rundt omkring lokalt i Danmark.

UGE17 er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen, som led i regeringens verdensmålsstrategi 2021-24.

Partnere:
CONCITO er videnspartner på UGE17. Derudover har DB2030 forskellige former for samarbejder bl.a. med DR/Ramasjang, LEGO, Forbrugerrådet TÆNK, Danmarks Naturfredningsforening, Altinget, Verdens Bedste Nyheder, FN-forbundet, Ungdomsskoleforeningen, Re:Wair, Statens Naturhistoriske Museum, Bibliotekernes temasamarbejde, Instituttet for Fremtidsforskning, Dansk Folkeoplysnings Samråd, YOUNG/FN-byen, Vedvarende energi, Literaturhaus og ikke mindst DeltagerDanmark og Grønne Nabofællesskaber om Klimahandledagen.

Der er også hjælp at hente i: Inspirationskatalog Verdensmål i UGE17. Lokal samskabelse fra Esbjerg, Middelfart, Nyborg og Tønder biblioteker.

UGE17 BIBLIOTEKERNE (DK)
Albertslund, Allerød, Ballerup, Brønderslev, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Dragør, Egedal, Esbjerg, Favrskov, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Frederikssund, Furesø, Faaborg-Midtfyn, Gilleleje, Gladsaxe, Glostrup, Guldborgsund, Halsnæs, Heden-sted, Helsingør, Herlev, Herning, Hillerød, Hjørring, Holbæk, Holstebro, Horsens, Hvidovre, Hørsholm, Ikast-Brande, Ishøj, Kolding, Det Kgl. Bibliotek, Køge, Langeland, Lejre, Lemvig, Lolland, Mariagerfjord, Middelfart, Morsø, Norddjurs, Nordfyns, Nyborg, Næstved, Odense, Randers, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Ringsted, Roskilde, Rudersdal, SDUB/Sønderborg, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Solrød, Struer, Svendborg, Tønder, Tårnby, Vallensbæk, Varde, Vejle, Vesthimmerland, VIA-bibliotekerne (Holstebro, Horsens, Ikast, Nørre Nissum, Randers, Silkeborg, Skive, Viborg, Aarhus), Viborg, Vordingborg, Aabenraa, Aalborg, Aarhus og Ærø.

WEEK17 Norden
Idéen om en fast uge med fokus på FN’s 17 verdensmål spreder sig ud over landets grænser. I Sverige og på Island har vi nu et pilot-bibliotek, mens den norske biblioteksforening arbejder på at få flere med i år og så opskalere i 2025. I UGE17 2024 kommer den Tjekkiske Biblioteksforenings arbejdsgruppe om folkebiblioteker på besøg i hele uge 17 for at følge arbejdet bl.a. på DOKK1 i Aarhus, Gladsaxe+ og Ballerup Bibliotekernes verdensmålsfestival.

Overblik over de lokale indsatser og aktiviteter findes på Danmarks officielle verdensmålsside – et samarbejde med Verdens Bedste Nyheder.

Information om DB2030 arbejdet, herunder kompetenceudvikling/ambassadørforløb, certificering og UGE17, kan findes på DB2023’s site.

En del af løsningen: Bibliotekernes arbejde med verdensmålene

Bæredygtighed og bæredygtig udvikling er i dag vigtige politiske begreber – også i kulturpolitikken og i kulturinstitutionernes strategier. Ny viden om biblioteker som ...

Bibliotekerne kan danne rammen om de svære samtaler om klimaet

Landets biblioteker samler danskerne på tværs af alder, holdninger og sociale skel. Derfor er de et oplagt forum for debatten om, hvordan vi kommer i gang med den grønne ...

Kan biblioteker være med til at opskalere deleøkonomien?

Barrierer og muligheder. Ny viden om biblioteker som knudepunkt for lokalsamfundets delingsløsninger. Danske og norske erfaringer er i fokus i UPSCALE, et aktuelt ...

Sammen om Verdensmål: Folkebiblioteket, trivsel og fællesskaber om bæredygtighed

Biblioteker og bæredygtighed går rigtig godt hånd i hånd. Gennem historien har bibliotekerne baseret sig på deleøkonomi, hvor vi er sammen om bøger og andre videns- og ...

Når fællesskaber viser vej til klimahandling

Folk bekymrer sig i stigende grad om klima. Bibliotekerne har meget at bidrage med fra oplysning og viden, fra plan til handling.  Igen i år var bibliotekerne med til ...

Bæredygtig udvikling, der rykker

Hvordan rykker den grønne dagsorden for alvor?Hvad er politikernes ansvar, og hvilken rolle kan biblioteket spille? Den folkelige forankring kommer ikke af sig selv. Det er på ...