Der er bogstaveligt talt højt til loftet på årets IFLA konference. Det giver luft og plads til mange tanker. Allerede sidste år, da jeg overværede fremlæggelsen af data på et større forskningsprojekt på de store it søgebaser, slog det mig, hvordan fri adgang til viden reelt trynes og manipuleres. Mine søgninger på Google er personificeret, dvs du og jeg får ikke vist de samme resultater af et søgeord, som f.eks "demokrati".
Det er i sagens natur praktisk, at jeg kan finde relevante link indenfor de første par sider, men hvad gør det ved min udvikling som menneske? Hvis jeg til stadighed "bekræftes" i mine holdninger, hvor bliver så min udvikling, innovation af? Det er i mødet med det anderledes vi udvikler os, sker det, når vi til stadighed fodres med de links, som vi har præference for?
Hvad med de unge i folkeskolen, på ungdomsuddannelserne og på universiteterne, er der opmærksomhed på problemstillingen, at det ikke "kun" er kildekritik, som har relevans, men også kritisk forholden sig til, at det er lige netop den mængde links, der står først?
Jeg mener faktisk, det er et reelt problem, som jeg ikke lige har løsningen på, derfor er jeg super modtagelig for forslag.
Hanne Pigonska
1. Næstformand DB