Mathilde Walter Clark vinder Læsernes Bogpris 2024

Skrevet af

11. april, 2024

Læserne er blæst bagover af Mathilde Walter Clarks ”Det blinde øje”, en veritabel øjenåbner om hvad der sker, når dyrene fortrænges fra vores historier.

Danmarks Biblioteksforening og de danske folkebiblioteker har for 21. gang bedt landets læsere om at stemme på deres favorit blandt aktuelle danske bogudgivelser. Og læserne har talt.

Tre ugers afstemning er netop afsluttet, og det står klart, at Mathilde Walter Clarks ’Det blinde øje’, i et tæt opløb, nu kan kåres som vinderen af Læsernes bogpris 2024.

Mathilde Walter Clark har torsdag den 11. april 2024 modtaget prisen på 50.000 kr i forbindelse med det Bibliotekspolitiske Topmøde, som i disse dage afholdes i Sønderborg, arrangeret af Danmarks Biblioteksforening.

Da minkene forsvandt
Det er en vild og tankevækkende oplevelse at læse “Det blinde øje”, beretningen om det efterår hvor minkene forsvandt ud af minksagen. Med grundig research og i essayistisk stil fortæller Mathilde Walter Clark en helt ny version af minksagen, denne gang på dyrenes præmis.

Litteratursiden skriver i anmeldelsen af ’Det blinde øje’ bl.a.:
Forfatter Mathilde Walter Clark, der i tidligere bøger har excellereret i en helt særlig journalistisk, essayistisk stil, videreudvikler og skærper den stil i ‘Det blinde øje’, som handler om minkproduktionen i Danmark.

Læs Litteratursidens anmeldelse af bogen

Et lysende manifest

I talen til prisvinderen sagde Kirsten Boelt, bestyrelsesformand for Ordkraft Litteraturfestival bl.a.:

”Din bog viser hvad sproget kan bruges til. Du trækker mange eksempler frem, hvor læserne kan se at ja, ord er magt og er i stand til at skabe en distance til det der i virkeligheden sker i minkproduktionen og faktisk i landbruget generelt. 

Du har selv ordene i din magt og bruger dem til at demonstrere, hvordan de kan tildække eller afsløre og ændre vores måde at se tingene på. Din bog viser også, hvad litteratur kan, måske i modsætning til den offentlige debat. Din bog er ikke en flygtig debat i medierne, det er et manifest, der står lysende klart, og som vi kan tage frem og snakke med hinanden om i lang tid.”

Om forfatteren
Mathilde Walter Clark (f. 1970) er cand. mag i dansk og filosofi fra RUC og New York University.  Fra 2008 – 2011 var hun redaktør på litteraturtidsskriftet Den Blå Port.

Læs mere om prisvinderen

Danmarks Biblioteksforening og de danske folkebiblioteker ønsker Mathilde Walter Clark stort tillykke med Læsernes Bogpris 2024.

Se tidligere vindere af Læsernes Bogpris

Om Læsernes bogpris

Modtageren af Læsernes Bogpris vælges suverænt af landets største ekspertgruppe, nemlig læserne.

Stem på din favorit til Læsernes Bogpris 2024

Du kan være med til at finde vinderen af Læsernes Bogpris 2024. Afstemningen varer til og med søndag den 7. april 2024.

Benjamin Koppel vinder Læsernes Bogpris 2023 for Annas sang

Benjamin Koppel har taget læserne med storm i sin vellykkede slægtssaga, der sætter musikalitet og nedarvede traditioner ind i en historisk sammenhæng. Tre ugers afstemning er ...

Stem til Læsernes bogpris 2023

AFSTEMNINGEN ER SLUTVinderen offentliggøres den 27. april 2023 Læsernes Bogpris er en ganske særlig litteraturpris – som navnet antyder, kåres vinderen nemlig af læserne ...

Gry Jexen vinder Læsernes Bogpris 2022

På opfordring fra de danske folkebiblioteker og Danmarks Biblioteksforening har landets største ekspertgruppe, nemlig læserne, de sidste tre uger kunne stemme blandt 10 danske ...

Læsernes Bogpris 2022

Så har startskuddet lydt for afstemningen til Læsernes Bogpris 2022. Frem til den 17. april kan du være med til at afgøre, hvem der bliver den 19. modtager af prisen. ...

Mød Jesper Stein online i Danmarks Læseklub den 12. maj

Oplev Jesper Stein i samtale med Litteratursiden.dks Barbara Rugholm om hans forfatterskab og nyeste bog ’Rampen’. For kort tid siden kårede landets læsere ...

Følg afsløringen – hvem vinder Læsernes Bogpris 2020?

Afstemningen er slut, og torsdag den 16. april afsløres vinderen af Læsernes Bogpris 2020. I disse anderledes tider foregår det hele online, så vær klar på Facebook kl. ...