Mens jeg sidder her en stille stund imellem to foredrag, omgivet af alverdens sprog, falder jeg i staver. Jeg kigger på de mange mennesker omkring mig og det slår mig, at langt hovedparten er over 50, en del endda noget over.
Vi er samlet her om bibliotekernes udvikling, men med tydelige neonbogstaver står der ytringsfrihed, uddannelse, dannelse – demokrati, ved stort set alle foredrag, aktiviteter og forskningsprojekter.
Bibliotekerne er om nogen meridianen, hvorom den demokratiske udvikling sker. Det er stort, samtidig står vi midt i et paradigmeskifte, som skubbes frem af den hastigt voksende teknologiske udvikling. Med over 40% af verdensbefolkningen 2,7 mia, der er online, eksploderer den teknologiske udvikling og den måde vi bruger samme på. Bare om 10 år, vil en stor del af befolkningen ikke kende til tiden før IT.
Det får mig igen til at fundere over den flok, jeg er en del af. Er vi aldersmæssigt rigtigt sammensat, os der bruger dagevis på at følge seneste forskning og nyheder på området, er vi de rigtige til at drive bibliotekerne hastigt frem?
Måske ledelsesmæssigt – ja, men det er ikke disse generationer, som har fået IT ind med modermælken, giver det de bedste vilkår for udviklingen på biblioteksområdet?
Jeg tænker, kunne DB invitere, måske bare en ung – under 30, fra en af de knapt så rige lande med til IFLA næste år? Kunne alle de velfunderede biblioteksforeninger og større biblioteker i verden gøre det samme?
Hvad var det da for en boomerang, IFLA kunne starte på det demokratiske felt?
Svaret må stå åbent, men jeg vil nu tage forslaget med til DB forretningsudvalg.
Hanne Pigonska
1. Næstformand i DB