Tre centrale pointer fra “Verdens Bedste Løsninger LIVE”

Skrevet af

27. september, 2022

Hvem er de unge? Hvordan får vi fat i dem? Og hvad siger de selv? Med henblik på at sætte de unge på verdensmålsdagsordenen var det nogle af de spørgsmål, der blev taget under kærlig behandling gennem forskellige oplæg, da vidensfestivalen Verdens Bedste Løsninger LIVE i sidste uge løb af stablen i Ballerup. Nedenfor har vi samlet tre centrale og tankevækkende pointer fra arrangementet.

Thore Davies, nonprofitforlaget Ordskælv, der har udgivet bogen ”Kortlægning af Danmarks Ungdom”, hvor unge tegner og fortæller:

”For mig var det aldrig tanken, at jeg skulle ud og generalisere og finde et endegyldigt svar på, hvordan det er at være ung, for det er enormt forskelligt. Jeg har snarere set mig selv som en facilitator, der skulle give de unge mikrofonen og hjælpe dem med at opbygge en platform. Hvis jeg alligevel skal sige noget generelt om, hvad det vil sige at være ung i Danmark, så er det, at det er enormt kontekstspecifikt. Landskaberne og omgivelserne er medskabere af de unges liv. Hvis der er søer, betyder de meget. Og hvis lokale fællesskaber som for eksempel bibliotekerne spiller en aktiv rolle i de unges liv, betyder det meget.”

Pelle Koppel, Teater V, instruktør på ”Til Ungdommen,” der blev kåret til årets børne-/ungdomsforestilling 2022 ved Reumert-uddelingen:

”Jeg tror, man får fat i de unge på samme måde, som man får fat i andre mennesker. I mine øjne skal vi passe på med at snakke alder, men i stedet fokusere på, hvad vi interesserer os for, hvis vi gerne vil mødes på tværs. Selv om vi er forskellige, er vi mennesker alle sammen, og det er vigtigt, at vi husker det.”

Jimmi Mørup Nielsen, programleder for UngScience-projektet hos Ungdomsskoleforeningen:

”Ungdomsskolerne er de unges skole. De unge mennesker kommer, fordi de har lyst, og ikke fordi de skal. Hvis vi ikke kan lave en skole, de synes er vigtig, interessant og vedkommende, stemmer de med fødderne ved at drage ud ad døren, og så er det ikke sikkert, vi ser dem igen. Derfor er det afgørende, at vi lykkes med noget, som de unge er optagede af, og som de synes er centralt og vigtigt.”

København er blevet et bibliotek rigere

Ungebiblioteket er åbent for alle, for idéer til arrangementer og og til aktiviteter, der kan få noget fedt ud af dets rammer.

Fra NONusers til NEXTusers

En betydelig mængde ikke-brugere kan blive til biblioteksbrugere, for eksempel de udsatte unge! Det viste den fynske ikke-brugerundersøgelse, NonUsers, fra 2012 blandt andet. ...

Populært studiemiljø giver rekord mange unge lånere i Horsens

I Danmarks Biblioteker nr. 6, 2012 er der en omtale af Tænketankens og DBs sommerundersøgelse, som peger på, at de 15-19 årige i fremtiden vil bruge biblioteket mere end andre ...

De unge er vilde med biblioteket

Ny undersøgelse viser overraskende, at de unge er storforbrugere af biblioteket. Sammenholdt med en generel stor tilfredshed med bibliotekernes samlede tilbud i hele ...