De unge er vilde med biblioteket

Skrevet af

27. august, 2012

Ny undersøgelse viser overraskende, at de unge er storforbrugere af biblioteket. Sammenholdt med en generel stor tilfredshed med bibliotekernes samlede tilbud i hele befolkningen, lover det godt for fremtiden.

Undersøgelsen er lavet af Epinion og Moos-Bjerre Analyse for Danmarks Biblioteksforening og Tænketanken Fremtidens Biblioteker i juli 2012, og den viser, at de 15 til 19-årige også i fremtiden vil bruge biblioteket mere end den øvrige del af befolkningen.

Fremtidig brug af bibliotekernes fysiske tilbud

Den nye undersøgelse viser overordnet set, at der er meget høj tilfredshed med det fysiske bibliotekstilbud.
Samlet set finder 74 % af danskerne det sandsynligt eller meget sandsynligt, at de også i fremtiden vil benytte fysiske biblioteker, og her skiller de unge sig ud, idet hele 96 % af de 15 til 19-årige regner med at bruge bibliotekerne i fremtiden.

”Vi har længe vidst, at bibliotekerne bruges rigtig meget af de unge, og undersøgelsen dokumenterer, at bibliotekerne har fat i den lange ende så de også i fremtiden kan spille en mindst lige så stor, hvis ikke større, rolle for de opvoksende generationer” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Vagn Ytte Larsen og fortsætter:
”Signalet til politikerne rundt om i landets kommuner og på Christiansborg kan vel derfor ikke være klarere: Sørg for at styrke og udvikle bibliotekerne. Borgerne, ikke mindst de unge, står klar til at bruge dem i stor stil”

Bibliotekets brugere er generelt meget tilfredse med de tilbud og ydelser, de modtager fra biblioteket, både fysisk og på internettet. Undersøgelsen viser dog også, at de 15 til 19-årige (83 %) er mindre tilfredse med de fysiske bibliotekstilbud, end de øvrige aldersgrupper.

Fremtidig brug af bibliotekernes digitale tilbud

Omvendt er de 15 til 19-årige den gruppe, der er mest tilfredse med de digitale bibliotekstilbud, og hele70 % af de unge finder det sandsynligt eller meget sandsynligt at de vil benytte bibliotekernes digitale tilbud fremover mod 54 % af den øvrige befolkning. Kun 3 % af de unge finder det meget usandsynligt, at de vil benytte bibliotekernes digitale tilbud fremover.

”Det er meget tilfredsstillende at se, at bibliotekerne rammer de unges digitale behov og ønsker så godt. Undersøgelsen er dog også et lille vink til bibliotekerne om, at der er behov for at se nærmere på det fysiske bibliotekstilbud, hvis vi også fremover vil kunne tiltrække de unge til biblioteket i samme omfang, som det sker i dag” siger formand Vagn Ytte Larsen.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst
Formand Vagn Ytte Larsen, tlf. 2178 9383
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230

Hvordan tilgår borgerne kulturoplevelser?

I en ny rapport fra applaus kortlægges borgernes kulturforbrug og undersøger, hvordan rejsetid, rejsevillighed og feriebesøg påvirker mødet med kulturen

Bibliotekernes fysiske og digitale udlån steg i 2024

Bibliotekernes samlede udlån udgjorde 35 mio. i 2024. Dermed fortsatte de seneste års stigning i bibliotekernes udlån for både folkebibliotekerne og eReolen

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt

Læsning af skønlitteratur på højeste niveau i 30 år

Andelen af befolkningen, der læser skønlitteratur dagligt eller næsten dagligt, er i stigning

Foto: Hjørring Bibliotekerne

Læseklubber for børn – en vej ud af læsekrisen?

På Løkken Skole har de gjort sig opsigtsvækkende erfaringer med 'Klub Læseglad' – et koncept, der er på vej ud i hele Hjørring Kommune

Børn og læsehad

I dag begynder en artikelserie i Politiken om børns dalende læselyst, eller 'Læsehad', som Politiken vælger at kalde det.

Unges informationskompetencer i en tid med AI

Har elever og studerende de nødvendige informationskompetencer til at anvende AI-værktøjer på ansvarlig vis?

Kom med 6.B i escaperoom på Randers Bibliotek – og lær om kildekritik

Randers Bibliotek har et bredt katalog over vidt forskellige undervisningsforløb, der handler om alt fra teknologiforståelse og digital dannelse til læsning og litteratur