Forskere vil undersøge, om aktiviteter på biblioteket øger trivslen

Skrevet af

18. januar, 2024

Noget tyder på, at du kan få det bedre med dig selv og dit liv, af at bruge folkebibliotekernes forskellige sociale og kulturelle tilbud.

Den teori arbejder en gruppe forskere fra Aarhus Universitet ud fra i et nyt forskningsprojekt. For de vil have en mere nuanceret forståelse af, hvordan bibliotekerne kan hjælpe med at øge vores trivsel.

Det fortæller psykolog og lektor på Aarhus Universitet Hans Henrik Knoop, der også er videnskabelig konsulent på forskningsprojektet.

– Vi ser flere indikationer på, at bibliotekerne er en kilde til trivsel. Vi hører blandt andet fra brugerne, at bibliotekerne er steder, hvor der er plads til fordybelse, man kan møde andre livsperspektiver, og der er mulighed for at deltage i lokale events og udvide sit netværk.

– Brugere af bibliotekerne er typisk rigtig glade for dem. Det ser ud til, at det fremmer vores trivsel at være med til aktiviteter på bibliotekerne. Vi ved bare ikke helt præcist hvordan, og det er det, vi ønsker at få en bedre forståelse af med det her projekt.

Det skriver DR mere om her.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

The educational benefits of public libraries

Investeringer i biblioteker har en positiv effekt på testscores for børn på skoler, viser nyt amerikansk studie.

Giv naturen en stemme: Litterær folkehøring som metode

Kom til konference og deltag på workshoppen "Giv naturen en stemme: Litterær folkehøring som metode", den 30. maj kl. 11.00.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.

Fortsat stigning i bibliotekernes udlån

Bibliotekernes udlån er steget 8% fra 2022 til 2023. Både de fysiske og de digitale udlån er steget fra 2022 til 2023.

Deltag i Trivselskommissionens folkehøring

Som en del af Trivselskommissionens opgave med at komme med anbefalinger, der understøtter børn og unges trivsel, inviteres offentligheden til at deltage i en folkehøring. Her ...

Vil vi have de sidste med ind på biblioteket eller lade dem sejle deres egen sø til glæde for eliten?

Kommentar af Niels Frid-Nielsen i Altinget kultur den 5. februar 2024 De danske folkebiblioteker står ved en skillevej. Enten udbygger vi hovedbibliotekerne, så de kan betjene ...

Amerikanske unge har genfundet biblioteket

Unge amerikanere, som over there gerne omtales som Gen Z, bruger bibliotekerne i højere grad end de ældre generationer. En rapport fra den Amerikanske Biblioteksforening, ALA, ...