School 7: Verdens bedste nye folkebibliotek 2018

Skrevet af

13. oktober, 2018

“Du kan blive gift i det atmosfæriske teater eller fejre fødselsdag i Leescafé. Alt er muligt på School 7”, siger Jacinta Krimp, direktør for det hollandske bibliotek School 7, der er dette års vinder af Public Library of the Year.

Vinderen blev kåret på den internationale biblioteksforening IFLAs verdenskongres, der i år fandt sted i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur.

Et ansøgerfelt på 35 biblioteker fra 19 forskellige lande på tværs af seks kontinenter blev først reduceret til fem nominerede – og i august til én vinder: Det hollandske folkebibliotek School 7, der ligger i byen Den Helder og er en del af organisationen KopGroep Bibliotheken. Nomineret til prisen var også Austin Central Library, Villa-Lobos Park Library, Deich-man, Biblio Toyen og Tampines Regional Library.

De nominerede biblioteker er vidt forskellige og blev bedømt indenfor 6 kategorier: Interaction with the surroundings and local culture, Architectural Quality, Flexibility, Sustainability, Learning space, Digitisation og How does your library reflect the UN Sustainable Development Goals and IFLA’s Global Vision.

And the award goes to
“Prisen betyder rigtig meget for School 7, men også for hele organisationen bag KopGroep Bibliotheken, og viser, at en bygning med åben og funktionel arkitektur gør det muligt at favne mange aktiviteter, som borgerne sætter pris på”, siger Jacinta Krimp, bibliotekets direktør. Så nu festes der i byen Den Helder. “Borgerne i Den Helder er stolte af deres nye bibliotek – det viser de hver dag!”.

I motiveringen for valget af School 7 hedder det: KopGroep Bibliotheken, en tidligere skolebygning og nybyggeri, har med succes integreret biblioteket i det lokale bymiljø og har et udbredt partnerskabssamarbejde med bl.a. det lokale teater, café og universitet. Med sin fantastiske placering ved kanalen, den arkitektoniske kvalitet, hvormed den gamle og den nye bygning fremstår som en harmonisk helhed, understreges det bedste af begge dele. Bygningens layout er velstruktureret og overskuelig og inkluderer gode læ-ringsfaciliteter og områder baseret på en idé om livslang læring. Biblioteket har i øvrigt fokus på social bæredygtighed og tilbyder services, der understøtter alles mulighed for at lære og tage del, en vision der reflekteres i både arkitektur og indretning.

Alle skal føle sig hjemme på School 7
På årets vinderbibliotek vægtes det særligt højt, at biblioteket er tilgængeligt for alle befolkningsgrupper, fortæller Jacinta Krimp. Public Library of the Year-prisen gives til et folkebibliotek, der enten er nybygget eller indrettet i lokaler, som ikke tidligere har været brugt til bibliotek. Derudover vurderes ansøgerne på seks forskellige kriterier, der blandt andet fokuserer på, i hvor høj grad biblioteket tager højde for ny digital udvikling, den lokale kultur og bæredygtighed. School 7 har især sin force i forhold til kriteriet ‘interaktion med omgivelser og den lokale kultur’.

Helt fra starten har man på School 7 haft en ambition om at blive “samfundets fælles dagligstue” og har succes med det. Borgerne kommer på biblioteket for at læse, arbejde eller deltage i en forelæs-ning eller en workshop. Unge studerende kommer for at arbejde eller læse her, og nye hollandske borgere øver sig på sproget, mens entusiastiske frivillige lærer børn om programmering. Højtlæsning for børn prioriteres ligesom møder med forfattere, der fortæller om deres bøger.

“Alle mennesker skal kunne føle sig hjemme på vores bibliotek: Børn, voksne, seni-orer, personer med migrationsbaggrund eller sprogunderskud. School 7 er et ‘tredje sted’, hvor du ikke kun kan låne bøger, men også arbejde, læse, tage kurser eller deltage i aktiviteter. Du kan en-dog blive gift i det atmosfæriske teater eller fejre fødselsdag i Leescafé. Alt er muligt på School 7. Folk kommer her hver dag og drikker kaffe i vores kaffehjørne, læser avisen og mødes til en snak”, siger Jacinta Krimp. Hovedpointen er: “De er alle placeret under samme tag”. Dét nedbryder skranker og understøtter lokal-samfundet.

Præmien går til børn og unge
Med titlen som verdens bedste, nye folkebibliotek følger en præmie på 5.000 USD, som sponseres af Systematic. På KopGroep Biblioteket, School 7, skal præmien især bruges til bibliotekets yngre besøgende, fortæller Jacinta Krimp: “Børn er vigtige i samfundet, og derfor også for os. Vores ungdomsmaterialesamling har desuden brug for at blive opdateret, så vi vil helt sikkert bruge en del af præmiepengene til at købe flere børnebøger. Og så vil vi selvfølgelig også arrangere en fest for alle medarbejdere og frivillige. De gør deres bedste hver dag for at gøre School 7 til en succes!”

Om støtten til prisen siger MartinBrøchner-Mortensen, Vice President i Systematic med ansvaret for biblioteks- og skoleområdet: “Hos Systematic er vi rigtig glade for hvert år at kunne belønne internationale biblioteker, der gør en forskel for borgerne. Som leverandør af en unik, national biblioteksløsning i Danmark – det Fælles Bibliotekssystem – er det vigtigt for os også at kunne støtte biblioteksarbejde i resten af verden, da vi tror på, at biblioteker spiller en afgørende rolle i forhold til oplysning, uddannelse og som samlingspunkt i samfundet.”

 

OM PRISEN
Public Library of the Year gives til det bedste, nye folkebibliotek i verden, som favner såvel brugerønsker og lokal kultur som digital udvikling og funktionel arkitektur. Den blev første gang uddelt i 2014, hvor den gik til Craigieburn Library i  Australien. Prisen på 5.000 USD uddeles af IFLA, International Federation of Library Associations. Årets jury består af i alt syv medlemmer fra IFLA-sektionerne Public Library, Metropolitan Libraries og Buildings and Equipment. Prisen er bl.a. givet til Dokk1 i 2016.

Biblioteket – lokalsamfundets fælles sted

I mange kommuner har man i flere år åbnet biblioteket, også når det var ‘lukket’ – altså med udvidet åbningstid uden bemanding. Det giver ind imellem uro og skaber ...

Overblik og aktuelle AI-problematikker

Sådan styres din adgang til viden på nettet af kunstig intelligens. Kunstig intelligens / AI (artificial intelligence) er for alvor kommet på dagsordenen de sidste år – ikke ...

Stevns åbner nyt børnemekka

Børnekulturhuset i Stevns Kommune skal gå hånd i hånd med den undervisning, børnene møder i skolen, men tilbyde adgang til læsning og litteraturens verden på en anderledes ...

Set fra MIN stol: Vi skal vække børnenes lyst til at læse

Med nyt Børnekulturhus for leg og læring vil Stevns Kommune genoplive læselysten og samtidig give børn med læsevanskeligheder nye oplevelser. Folkebibliotekerne står ved en ...

AI – Biblioteket har en kæmperolle

“AI – Biblioteket har en kæmperolle. Ikke mindst i forhold til unge og studerende i landets fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker.” Man taler ofte om, at ...

AI – dansk sprogmodel undervejs

Når der tales kunstig intelligens tales også ofte om behovet for ‘en dansk sprogmodel’. Hvorfor det? SF har bl.a. fremsat forslag til folketingsbeslutning. Man ...

Norge: Sammen om læsning – Leselyststrategien 2024-2030

Vi skal bygge en stærkere kultur for læsning. Samarbejde mellem skoler og biblioteker skal styrke læselysten i Norge. Den norske regering har, som man kunne læse i Danmarks ...

Bibliotek på ungdomsøen

Sommeren før corona blev Middelgrundsfortet ved Københavns Havn forvandlet til de unges ø, da Ungdomsøen åbnede i august 2019. Øen er for unge og udvikles af unge. Nu har ...