Af hjertet tak!

Skrevet af

HN

12 december, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Prisen ‘Bedste danske bog i 20 år’ gik til Den, der lever stille af Leonora Christina Skov.

Jeg er simpelthen så glad, stolt og rørt over at modtage Litteratursidens pris for de sidste tyve års bedste danske bog. Af hjertet tak, alle I kære læsere, der har stemt på Den, der lever stille.

Sjældent har jeg været mere overrasket end den dag, Den, der lever stille optrådte på shortlisten sammen med store romaner af hæderkronede forfattere som Naja Marie Aidt, Christian Jungersen, Kirsten Thorup og Carsten Jensen. Sikke en ære. Jeg anså det for utænkeligt, at jeg ville vinde, og dog står jeg her. Tak.

For mig tog det 15 år og otte bøger, der solgte ganske lidt… Jeg kom fra en familie, der slog hånden af mig, da jeg sprang ud som homo som 21-årig og lod mig vide, at jeg var pervers, og at jeg aldrig skulle nævne min kvindelige kæreste igen.

Da min mor døde af kræft i 2015, besluttede jeg, at tiden var inde til at bruge mit romansprog og min romanopbygning på noget andet end fri fantasi. Nemlig på at omskabe mit liv til litteratur…

Det var et chok for mig, at Den, der lever stille bragede igennem. Intet kunne have forberedt mig på, at jeg pludselig ville have så mange læsere i alle aldre, og at I ovenikøbet ville genkende så meget. Også selv om I eventuelt lever helt andre liv end mig.

Sikke en ære, der er overgået min bog og mig. Mange tusind tak for prisen!                                                                                                                                                                                                                                   Prisen ‘Bedste danske bog i 20 år’. Litteratursiden og landets læsere har jagtet den bedste bog fra de seneste 20 år. Læserne har talt og på Bogforum i november blev vinderen afsløret ved Litteratursidens 20-års jubilæum, der blev fejret med maner med både bobler og den særlige pris.

I august inviterede man læserne med på jagten efter den bedste danske bog siden sitet den 17. september 2002 gik i luften.
Efter en nomineringsrunde kunne man i oktober så stemme på sin favorit blandt finalisterne: Christian Jungersen og Undtagelsen (2004), Carsten Jensen og Vi, de druknede (2006), Naja Marie Aidt med Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage (2017), Leonora Christina Skov med Den, der lever stille (2018) og Kirsten Thorup med Indtil vanvid, indtil døden (2020).

Bogforum 2022. Litteratursidens stand fredag den 4. november. Foto: Litteratursiden.dk.

Chefredaktør Lise Vandborg afslørede bogen, valgt af Litteratursidens læsere.
– Alle de fem bøger, som gik videre til finaleafstemningen, fik flotte ord med på vejen af læserne. Om den bog, der fik flest stemmer, skrev en læser i sin indstilling: “Absolut den bog, der har rørt mig mest og sat alverdens samtaler og tanker i gang.” En anden læser skrev om bogen: “Den har ændret mit liv og min selvopfattelse.” Det fører os frem til afsløringen af vinderen. Vinderen af Litteratursidens pris Bedste danske bog fra de seneste 20 år er: Den, der lever stille af Leonora Christina Skov. Tillykke med prisen!

Klimakrisen er konkret, nærværende og højaktuel

LEDER Klimakrisen, den globale opvarmning mv. er almindeligt anerkendt… efterhånden. COP27, klimakonferencen, er netop afsluttet med et magert resultat. En erklæring fra ...

Set fra MIN stol – Vi udvikler boligområder og fællesskaber med kultur

Vi har et højt velfærdsniveau i Gladsaxe Kommune, men vi kan altid blive bedre og arbejder på forskellige måder med styrkelse af kernevelfærden bl.a. ved at medtænke ...