ANDRE BIBLIOTEKER: Det store bibliotek – for alle

Skrevet af

Jens Thorhauge

13 februar, 2018

Hvad ville du gøre, hvis du var chef for et bibliotek med 33.000 m2 areal, 80 km reoler, over 2.000 siddepladser og 600 ansatte? Hvis spørgsmålet virkelig skulle blive aktuelt, vil jeg anbefale en studietur til BAnQ. Verdens største fransksprogede folkebibliotek, der hverken ligger i Paris eller det øvrige Frankrig, men i Montréal i den fransksprogede delstat Québec i Canada, hvor La Grande Bibliothèque arbejder med disse rammer. 

Biblioteket hedder officielt Bibliothèque et Archives nationales du Québec, i daglig omtale BAnQ eller slet og ret La Grande Bibliothèque. Biblioteket blev indviet i ny bygning i 2005 efter en dristig sammenlægning af delstaten Québecs nationalbibliotek, de nationale arkiver og Montréals hovedbibliotek.

En sammenlægning, der i dag fremtræder som en vellykket fusion. De tre funktioner er fortsat til stede, men smukt sammensmeltede og biblioteket er i hele sin formidlingstænkning organiseret som et meget stort folkebibliotek med store åbne formidlingsområder, café og lounge i stueetagen, fagdelte etager og studieområder, sale, særsamlinger og workshopområder, når man kommer højere og dybere i bygningen.

Benyttelsen af biblioteket er heftig med omkring 10.000 besøgende om dagen, en materialecirkulation på omkring 3 mio. om året samt udlån af 850.000 e-medier om året.

Public service tænkning
Biblioteket er et fornemt eksempel på et gennemført public service tænkende omnibusbibliotek. Det er konsekvent segment-baseret i formidlingsstrategierne. Målet er at nå så bredt ud som muligt med gedigen oplysning og oplevelse. Der er kultur- og oplevelsestilbud, læringsprogrammer med et meget bredt spektrum, kreative workshops, masser af børneaktiviteter. Der er samarbejdsprogrammer med uddannelsesinstitutioner på alle niveauer, masser at studiepladser. Kurser om økonomi og finans, kurser for nye selvstændige. Hjælp til jobsøgning i samarbejde med den formelle arbejdsformidling, hjælp til nye medborgere, herunder rådgivning på 1 til 1 basis. Læringscenter for ny teknologi.

Biblioteket er pligtafleveringsbibliotek for Quebec og gør så stor en del af samlingerne som muligt synlige og direkte tilgængelige. Biblioteket er desuden blindebibliotek med tilbud til blinde, svagsynede og dysleksiramte. Der er naturligvis et digitalt bibliotek, som der satses stærkt på at udvikle bl.a. med præsentation af brugernes projekter. Der er utallige små og store udstillinger og præsentationer spændende fra digitaliseringen af 7.000 lokale postkort over børne- og populær litteratur til avantgarde kunst og mere snæver fagformidling. Digitale tilgange er indarbejdet i alt.

Medieværksted for teenagere
Et af de specialindrettede workshop-rum er ‘Le Square’, et super veludstyret medieværksted med hovedvægt på digital medieproduktion. Værkstedet er forbeholdt unge mellem 13 og 17, med plads til 36 deltagere. Der er undervisning, konkurrencer, frie arbejdspladser og et flyde-ud hjørne. Der er udstyr til audio- og videoproduktion, 3D printer, virtual reality-gear. Der er konkurrencer i programudvikling, audio-og videoinstallationer, skabelse af tegneserier m.v. BAnQ har samarbejde med Bank National, der bl.a. sponsorerer præmier på op til 10.000 kr. om måneden for de bedste produkter i forskellige genrer i ‘Le Squares’ konkurrencer. Det virker. Helt i tråd med denne tænkning afholder biblioteket løbende kurser for andre grupper i medieproduktion, bl.a. i hvordan man bidrager til Wikipedia.

Reach-out program
Biblioteket tænker konsekvent i Community partners, tæt samarbejde med de store kultur- og uddannelsesinstitutioner, universitetet, men også metroen, hvor biblioteket har intens markedsføring. Der er ligeledes en tæt involvering i bydelens social-kulturelle initiativer, bl.a. en eventpark, der med udstillinger, leg og filmklip og optræden fortæller historier. Kvarteret omkring biblioteket er socialt belastet, der er mange hjemløse, mange pushere og udsatte familier. Det var kontroversielt, da biblioteket gik offensivt for at invitere disse grupper indenfor om ikke for andet så en kop kaffe og opladning af deres devices. De kommer. Gradvist udvikles bibliotekstilbud, sprog- og læsetræning samt grundlæggende borgeroplysning.

Succes!
De fleste biblioteker i Canada er udsat for det samme budgetpres som i den øvrige vestlige verden. Men det er bemærkelsesværdigt, at BAnQ har klaret sig igennem med fuld volumen. Bibliotekets enorme popularitet og åbenlyst succesfulde formidlingsstrategier ser ud til at være så stærke, at budget-grønthøsteren kører udenom.

Se mere på banq.qc.ca.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...